Защо компютърът е опасен и полезен

Няма да бъде преувеличено да се каже, че в ерата на развитието на глобалната мрежа компютърът от инструмент за работа се е превърнал в незаменимо средство за получаване на информация, развлечения и отдих, комуникация и учене в ежедневието. Ползите и вредите от компютъра зависят от това доколко необходимостта от него се комбинира с правилната употреба.

Ролята на компютъра в съвременния живот

Персоналните компютри или персонални компютри са модерни електронни компютри, датиращи от 1946 г., когато учените от университета в Пенсилвания за задачите на американската армия създават компютъра ENIAC - Electronic Numerical Integrator and Computer, който като цифров интегратор и калкулатор е предназначен за програмиране за решаване на сложни изчислителни задачи.

Интересно! Изграждането на първия компютър изисква половин милион долара, а теглото на агрегата е 28 тона.

Като лично устройство компютърът „отиде в масите“ от 1973 г. с разработването на първия компютър от Xerox, който имаше графичен интерфейс и метафора за настолен компютър. Откриването на световната мрежа също принадлежи към този период, без който е трудно да си представим предимствата на съвременния компютър. И от 1976 г. насам, с леката ръка на Стив Джобс, по-удобна персонализирана версия на персоналния компютър Apple I вече се разпространи по целия свят.

Научно-техническият прогрес се ускорява всяка година, електрониката става все по-съвършена. Оттогава компютърът се превърна в неразделна част както от работата, така и от ежедневието.

В епохата на информационните скорости безценната полза от компютрите е, че те освобождават човека от рутинна работа: съвременните програми оптимизират не само работните процеси и производителността на труда, но също така помагат да се работи с големи количества информация, осигурявайки на човека достъп до нея, обработка и съхранение под формата на документи , илюстративен и видео материал.

Ползите от компютъра за хората

Компютрите се превърнаха в неразделна част от живота на хората:

 1. Подобно на телевизията и мобилните комуникации, няма нито една сфера на живот, която да не използва компютърното развитие в своя полза: с помощта на компютър възможностите на човека са невероятно разширени. Например в медицината компютрите се използват като инструменти за диагностика и лечение на различни патологии. В архитектурата е трудно да си представим дизайнерска работа без използването на компютри.
 2. С помощта на свойствата на глобалната мрежа компютърът позволява на първо място да ускори търсенето на полезна информация: достатъчно е да въведете заявка в лентата за търсене на браузърите.И използването на специални услуги за автоматичен превод ви позволява да получите бърз достъп до големи количества информация на всички езици на света.
 3. Използването на компютър е безценно като инструмент за прехвърляне на информация. Например в медиите публикуването или излъчването на новини от момента на появата им се извършва за броени минути.
 4. Заедно с увеличаването на скоростта на разпространение на информация се увеличават и скоростта на живот и необходимостта от организиране на работа и следователно има много полезни услуги за управление на проекти, които ви позволяват да изпълнявате текущи задачи както в предприятието, така и в ежедневието.
 5. Компютърът служи и като средство за комуникация и забавление, което позволява на хората да:
 • общуват и общуват на големи разстояния в реално време;
 • полезно прекарвайте свободното си време чрез достъп до любимата си музика, филми и игри;
 • правете покупки, без да посещавате магазини, резервирайте обиколки и купувайте билети - направо от вкъщи;
 • разширяване на социалните връзки с помощта на социални мрежи, незабавни съобщения и други услуги, което е особено полезно за хората с увреждания.

Какво е вредно за компютъра

Човечеството се е научило да решава проблема с вредата, причинена от електрически ток или електромагнитно излъчване. Работата с компютърните технологии обаче поставя нови предизвикателства пред безопасността на хората, които са свързани не само с физическото, но и с психичното здраве.

Вредата от злоупотребата с време пред компютърния монитор, независимо дали подготвя доклад за работа или се отпуска с вълнуваща игра, се отразява негативно на качеството на живот.

Екологичните проблеми са на първо място, когато се обсъждат опасностите от работата на компютър.

Основни рискови фактори:

 1. Пренапрежение: в допълнение към ефекта на трептене на мониторите върху мускулите на лещите, провокиране на прекомерния им стрес и увреждане на „сухите очи“, катаракта, излагане на компютърна радиация засяга и тялото като цяло и може да се прояви в главоболие, безсъние, превъзбуждане на мозъка.
 2. Проблеми с гръбначния стълб... Продължителното седене в една позиция с неравномерно разпределение на натоварванията върху мускулите и дисковете на гръбначния стълб вреди на заболяването сколиоза и остеохондроза, невралгия, както и нарушения на органите на целия организъм.
 3. Тунелен синдром... Монотонността в работата на мускулите на ръката и ръката зад клавиатурата или мишката на компютъра води до болка, изтръпване, подуване и изтръпване на ръката и пръстите.
 4. Хиподинамия... Липсата на полезна физическа активност провокира летаргия, разсеяност, безсъние и е вредно за отслабването на имунната система.
 5. Зависимост... Замяна на реалния живот с виртуален поради прекалена употреба интернет за забавление и комуникация заплашва с промяна в ценностите и психологически проблеми със загуба на смисъл.
 6. Вредата от въздействието върху психиката на детето... Безплатният достъп до порнографско, агресивно съдържание, нецензурни думи и така нататък може сериозно да повлияе на нормалното психическо развитие на детето.
Препоръчително четене:  Инфрачервени лъчи: ползи и вреди, ефект върху човешкото тяло

Ползите и вредите от компютъра за деца

Високите технологии увеличават ползите от използването на компютър за развитието на деца в предучилищна възраст:

 • абстрактно и въображаемо мислене;
 • концентрация на внимание и памет;
 • координация на очите и ръцете;
 • креативност, като съставяне на собствени мелодии или рисуване с компютърна мишка;
 • когнитивни способности, помагащи за запознаване със заобикалящия свят.

Компетентният избор на образователни игри за компютъра е от полза за децата в развитие.

Компютърът все повече навлиза в образователния процес, замествайки традиционните учебници, което е много удобно поради свойството на електронните средства да компресират информация, за разлика от обичайните хартиени носители, а използването на интерактивни и мултимедийни възможности позволява на учениците, от една страна, да повишат интереса към информацията, а от друга , отпуснете се и премахнете вредното въздействие на стресовите фактори.

В същото време неграмотното използване на компютър може да доведе детето до невъзможност да се ориентира в информацията и правилно да организира времето на монитора.

При постоянно седене пред компютъра, ползите от това уникално устройство се превръщат в вреда за здравето:

 • мониторът може да причини главоболие, да влоши зрението и да провокира остеохондроза;
 • компютърни игри са в състояние да повлияят отрицателно на психическия баланс на децата, причинявайки раздразнителност и настроение - особено ако сюжетът на играта съдържа елементи на насилие и жестокост;
 • прекалената страст към социалните мрежи и други развлекателни услуги може да застраши вредата от компютърната зависимост, което води до загуба на интерес към реалния свят.

Съвременните деца не се нуждаят от обяснение за предимствата на компютъра: интуитивно те са запознати с компютъра, тъй като информационните технологии са естествена среда за тяхното развитие. Не е за нищо, че те, за разлика от родителите си, често владеят електронни средства много по-бързо.

Следователно всякакви изкуствени забрани за използване на компютър ще донесат повече вреда, отколкото полза. Ползите от влиянието на родителя обаче са незаменими при повишаване на интересите на детето, правилното отношение към субектите, при развиване на уменията за компетентно организиране на времето им и структуриране на ценности, в които значението на електронната машина няма да заеме водещо място.

На каква възраст може да бъде позволено на детето да използва компютър

В първите години от живота детето опознава света с помощта на тактилни усещания: опипвайки различни предмети, то е в непрекъснат процес на опознаване на техните свойства. За него компютърът е същият предмет на знание, към който интересът започва да се проявява от около 2,5 години. Следователно, сериозното „запознаване“ с компютъра трябва да започне в края на този етап на развитие, от около 4 - 5 години.

Важен момент ще бъде изборът на висококачествени образователни игри: маркирането на препоръчителната възраст обикновено се посочва на диска.

Колко деца имат право да седят пред компютъра

Препоръките на психолози и изследователи в областта на ергономията говорят за целесъобразност на регулирането на времето на детето пред компютъра: до 5-годишна възраст комуникацията с компютър трябва да бъде ограничена до 10 минути на ден; от 6 - 7 години - постепенно се увеличават до 20 - 25 минути. А в периода от 7 до 10 години можете да увеличите полезното време на компютъра до един час и половина, с почивки на всеки 15 до 20 минути.

Полезната функция "родителски контрол" може да бъде полезна за това.

Важно! Използването на интернет трябва да се контролира от възрастен: не в ролята на контролер и ограничител, а като асистент при организиране на работа с информация от различен тип.

Правилна организация на компютърното пространство

Обсъждането на ползите и вредите от компютъра е свързано преди всичко с въпроса за правилната организация на работното пространство. Създаването на условия за удобна позиция на тялото пред компютъра ще бъде от полза за цялостното здраве:

 1. Мониторът е инсталиран в ъгъла на стаята или така, че задният панел да е обърнат към стената.
 2. За да избегнете отблясъци, е полезно да завъртите монитора на компютъра под прав ъгъл спрямо източника на светлина. В този случай осветлението трябва да бъде удобно. Лъчите не трябва да са в пряк контакт с очите, за да се избегне увреждане на допълнителното напрежение на очите.
 3. Екранът на компютъра трябва да се постави на линията на очите или по-долу: продължително положение с повдигната глава създава вреда на напрежението на цервикоторакалния гръбначен стълб. Оптималното разстояние от монитора до очите е 60 - 70 см: това е по-далеч, отколкото при нормално четене.
 4. Режимът на готовност на монитора трябва да се използва в оправдани случаи - но не винаги.
 5. В офис, предназначен за няколко работни места, компютрите са поставени така, че разстоянието между тях да е приблизително 1,5 - 2 м. Забранено е поставянето на компютри срещу екрани.
 6. Компютърът трябва да е заземен.
 7. Мястото под масата трябва да може да удължава краката, за да елиминира вредата от продължителната умора при седене.
 8. Компютърният стол трябва да осигурява естествено положение на краката ви и да държи гърба ви изправен, като краката ви са плоски на пода, а бедрата са успоредни на линията на пода.
 9. Офисният стол трябва да има облегалка, която поддържа лумбалния и гръдния отдел на гръбначния стълб.В същото време лека изпъкналост на гръбнака на нивото на средните лумбални прешлени осигурява предимството на тяхното фиксиране в правилния физиологичен завой. При липса на издутина за профилактика на остеохондроза, ще бъде полезно да използвате малка възглавница на дивана под гърба.
 10. А плаващото отпускане на облегалката на стола ще осигури такава промяна в позицията на гърба, която ще бъде от полза за облекчаване на стреса от монотонната стойка на тялото по време на работа.
Препоръчително четене:  Как да премахнете котлен камък от парогенератор у дома

Правила за работа на компютъра

Наистина има много рискове за психическото и физическото здраве, така че е важно да се придържате към мерките за безопасност при работа с компютър, за да избегнете възможна вреда.

 1. Първата стъпка е да защитите очите си от вредата на монитора поради факта, че нашето зрение има тенденция да улавя най-малката пулсация, трептене и реагиране на синя радиация. Ето защо е по-добре да използвате монитори с висока разделителна способност, без трептене, и преди да започнете работа, ще бъде полезно правилно да настроите цветовата палитра, с внимателен подбор на синия и червения спектър.
 2. Когато работите с текстове на хартия, трябва да преместите листовете възможно най-близо до екрана: това ще намали амплитудата на честите движения на главата и напрежението на очите от постоянен поглед.
 3. Важно е да поддържате стойка: гърбът и шията трябва да бъдат изправени, раменете да са отпуснати, краката да са удобно поставени на пода, а ръцете да са в една линия с предмишниците. Тази позиция свежда до минимум вредата за здравето на гръбначния стълб от напрежението на врата и предмишниците.
 4. Режим на активност. Дългосрочната работа с компютър изисква 10-минутни почивки, които ще бъдат полезни на всеки час. По-добре е да прекарвате почивка активно: правете клякания, навеждания, загряване на ръцете и очите. Примери за упражнения за очи за облекчаване на напрежението са движението нагоре и надолу, отдясно наляво, в кръг. Промяната на фокуса също ще донесе ползи: в продължение на 15 секунди гледайте отдалечен обект, след това удължен показалец. Полезните свойства на контрастните компреси (студът се заменя с горещ) и лосионите от чай и билки, включително под формата на кубчета лед, също ще помогнат за отпускането на очите ви след работа с монитора.
  Важно! Диета, богата на витамин А (бета-каротин) също ще бъде от полза.
 5. За да се намали вредата от излагането на електромагнитно излъчване, ще се окажат помощ от специални очила за компютър със защитно покритие, нанесено върху лещите; освен това трябва да стоите далеч от системния блок по време на работа.
 6. Като профилактика срещу вредата от „информационния боклук“ ще се възползват „компютърните уикенди“, през които трябва да изключите или сведете до минимум работата с джаджи.
 7. Правилата за хигиена също са полезни при използване на компютърна периферия:
 • вентилаторите са склонни да взривяват прах, който след това се утаява върху монитора и повърхностите;
 • мишката и клавиатурата са източници на бактерии и поради това изискват редовно почистване със специални почистващи кърпички и антистатични агенти;
 • ръцете също трябва да се мият след работа.
Внимание! Заседналата работа изисква отделяне на поне 1 час на ден за ходене и физическа подготовка.

Заключение

Ползите и вредите от компютъра се определят от разумното отношение към него. За да сведете до минимум рисковете за здравето, е необходимо да следвате правилата за безопасност и да регулирате честотата и времето на използване на устройството.

Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна