Ползите и вредите от микровълновата фурна за здравето, как работи

Ползите и вредите от микровълновата фурна се крият в микровълните, които тя излъчва по време на работа. Електромагнитните вълни се излъчват от всички обекти, захранвани от мрежово напрежение. Хладилниците и микровълновите фурни се считат за най-мощните по отношение на радиацията.

Учените са разделени относно опасностите от микровълновата фурна.

Историята на създаването на микровълновата печка

Микровълновата печка е изобретена през 1946г. Американски учен на име Пърси Спенсър е работил върху микровълнови радари. Веднъж той експериментира с магнетрон. След експеримента намерих разтопено парче шоколад в джоба си.

Той повтори експеримента с храна, като постави сандвич върху магнетрона. Продуктът се е затоплил. През 1947 г. той патентова изобретението си. Открити полезни свойства на електромагнитното излъчване. Това е бързо подгряване на храната.

Първите микровълни бяха пуснати през същата година. Те не са влезли в масово производство, но са били използвани за размразяване на храна в войнишките столове.

Първите домакински печки тежат 350 кг и достигат 1,8 метра височина. С мощност до 3000 вата, те работеха върху водно охлаждане.

За първи път домакинска микровълнова фурна през 1955 г. е пусната от компанията Tappan. Търсенето на такива фурни беше слабо. В СССР микровълновите фурни започват да се произвеждат след 1980 г. от компаниите ZIL и Elektropribor.

Как работи микровълновата фурна

Микровълните използват полезните свойства на честотата на вълната 2450 MHz, която е определена от международните стандарти. Това не пречи на работата на други устройства, захранвани с микровълнова фурна.

От курса по физика е известно, че електромагнитните вълни са склонни да се разпространяват със скорост 300 хиляди км / сек. Въз основа на данните можем да изчислим, че дължината на вълната на микровълновата печка е 12,25 см. Това ще бъде първото опровержение на теорията, че вълните от микровълновата фурна удрят 1,5 км, облъчвайки всичко по пътя.

Сега за вълните, които влияят на нагряването на храната.

Храната, било то парчета месо, риба, съдържа диполни молекули. Хранителните молекули имат положителен заряд в единия край и отрицателен заряд в другия. Когато върху тях действа електрическо поле, те се подреждат строго по посока на силовите линии на полето. Когато полюсите на електрическото поле се променят, диполните молекули сменят полюсите.

1 MHz е милион трептения в секунда. Тоест, диполните молекули, подобно на електромагнитното поле в микровълнова печка, ще променят полюсите си толкова много пъти. При честота на микровълновата печка от 2450 MHz микровълновата фурна се включва, молекулите безкрайно сменят полюсите, търкат се една в друга. Триенето причинява нагряване.

Добре ли е микровълновата за вас?

Микровълновите фурни имат полезни свойства, които им дават огромни предимства пред газовите печки:

 • претопляйте бързо храната;
 • готвач, размразяване на полуфабрикати;
 • малък размер;
 • лекота на използване;
 • безопасност за деца.

Интересно е, че лъчение с тази честота се използва при лечението на човешки заболявания, като помага:

 • лекува рани;
 • дават противовъзпалителен ефект.

Освен това микровълните нямат никакъв радиоактивен ефект върху човек, който е близо до устройството. Застъпниците, че микровълновата фурна не е опасна за здравето, твърдят, че генерираното в нея лъчение не може да излезе поради обвивката, в която е облечена фурната.

Учените също се разминават по ползите и опасностите от нагряването на храната в микровълновата печка.

Микровълнова храна: полза или вреда

Преди да говорите за опасностите и ползите за здравето на микровълновата фурна, за свойствата на приготвената в нея храна, трябва да разберете как се загрява храната.

При редовен огън храната се загрява отдолу. В микровълновата печка се загрява от двете страни. Движението на молекулите става хаотично при продължително нагряване.

Препоръчително четене:  Ползите и вредите от карането на скутер

При силно нагряване витамините се унищожават, протеините се денатурират. Денатурацията на протеини не вреди на организма: това е целта на термичната обработка.

Някои бактерии, например салмонела, която има високи жизнени свойства, не се убиват при температури на нагряване, които рядко достигат 100 градуса.

Вредата от нагряването в микровълновата печка ще бъде нанесена на здравето само ако храната е в пластмаса. Когато температурите се повишат, свойствата на пластмасата да отделя химикали в атмосферата могат да бъдат вредни при поглъщане.

Съвет! Препоръчително е да използвате керамика за отопление в микровълнова фурна, както и стъкло, специално направено за нагряване до високи температури.

Вредна ли е микровълновата печка за човешкото здраве?

Полезните свойства на микровълновата печка са изброени по-рано. Но има някои признаци, които показват свойствата на печката, които имат отрицателен ефект върху тялото.

Влияние върху състава на кръвта

Електромагнитните вълни въздействат върху човешкото тяло чрез готвене и ядене на храна от микровълновата печка. Те променят състава на кръвта:

 • намаляване на хемоглобина;
 • увеличаване на броя на белите кръвни клетки;
 • промяна на състава на "добрия" холестерол с висока плътност (HDL) до "лош" ниска плътност (LDL), което насърчава образуването на плака в съдовете.

Проучванията показват вредата от микровълновото лъчение върху млечните смеси, загрявани в тях. Електромагнитните вибрации променят млечния състав. L-пролиновите киселини се превръщат в d-изомери. Последните са токсични, разрушават нервната система и са отровни за бъбреците.

Ефект върху протеина

Радиацията деформира протеина и променя свойствата му. След готвене в микровълнова фурна месото съдържа канцерогени. Някои млечни продукти и зърнени храни също стават богати на канцерогени при нагряване.

Микровълновото лъчение денатурира протеина. Води до загуба на разтворимост и хидрофилност.

Отслабване на тялото

Когато храната се нагрява в микровълновата печка, клетъчната мембрана на парчетата храна е отслабена. Храната лесно се замърсява с вируси, гъбички и други микроорганизми. Това може да доведе до образуването на гниене, което е вредно за тялото ни.

Когато е изложено на човек, радиацията потиска естествения механизъм на възстановяване на клетките, потискайки имунната система. Следователно не трябва да стоите дълго време в близост до работещи микровълнови фурни.

Вредата, която човек получава от храна от микровълнова печка, не действа моментално. Той може да се натрупва в тялото до петнадесет години и след това да се проявява в различни заболявания.

Ползите и вредите от микровълновата фурна според учените

Мненията за ползите от храненето от микровълнова печка сред учените се разминават: някои смятат данните за опасностите от микровълновата фурна за недоказани, други внимателно изучават всички вредни свойства на радиацията на фурната. Например списанието Earthletter предоставя научни доказателства за вредните свойства на микровълновата печка, според изследвания, проведени през 1991 г .:

 • влошаване на качеството на храната;
 • превръщане на аминокиселини и други съединения в канцерогенни и токсични вещества;
 • намаляване на хранителната стойност на кореноплодни култури.

Руски учени също установиха, че хранителната стойност на храната е намалена с 80%. Според учени от Руската федерация нагряването на храна с микровълнова фурна, размразяването на месо с нея води до следните проблеми:

 • нарушение на състава на кръвта и работата на лимфната система на човека;
 • нарушаване на стабилността на клетъчните мембрани;
 • забавяне на потока от сигнали от нерви към мозъка;
 • разпадане на нервните клетки, което води до загуба на енергия в централната и вегетативната нервна система.

Изследователите отбелязват, че приготвената в микровълнова храна храна има ниско рН, което нарушава киселинно-алкалния баланс към подкисляване на вътрешната среда на тялото.

Възможно ли е да се подгрява храна в микровълнова фурна за дете

Бързото загряване на продукти за бебешка храна извън микровълновата печка може да унищожи всички полезни и важни за бебето витамини и минерали. Млечните формули, които са сходни по състав с майчиното мляко, не трябва да бъдат излагани на електромагнитно излъчване, което разрушава структурата на формулата и унищожава витамините.

Трябва да се вземат разумни предпазни мерки, като се има предвид, че:

 • окончателното заключение на учените, че микровълновата фурна причинява рак, не е направено;
 • електромагнитните вълни карат молекулите на храната да се въртят с висока скорост, затова се препоръчва правилното затопляне на бебешката храна: не я включвайте с пълна мощност и претопляйте на кратки етапи: загрявайте я, разбърквайте и претопляйте
 • не се препоръчва твърде често използване на микровълновата печка.
Препоръчително четене:  Инфрачервени лъчи: ползи и вреди, ефект върху човешкото тяло

Как да тествате микровълнова печка за радиация

Няма да има полза от микровълновите фурни, ако има пропуски в защитната обвивка на устройството, което несъмнено ще навреди на изгарянето.

Излъчването на радиация от заграждението на устройството може сериозно да изгори близкия собственик. Следователно микровълновите фурни, които са в експлоатация повече от три години, трябва да бъдат тествани за радиация. И е по-добре да се сбогувате с микровълновите фурни на възраст над 9 години.

Стъпки за радиационен тест (това може да се направи у дома):

 1. Намерете флуоресцентна или неонова лампа "NE-2". Могат да се използват специални домашни тестове.
 2. Изгасете светлините навсякъде. Тествайте през нощта.
 3. Поставете чаша вода вътре и я включете за 2 минути.
 4. По време на работа прокарайте крушка върху тялото на устройството на разстояние 5 сантиметра над повърхността.
 5. Когато радиацията проникне през тялото, луминесцентното сметище ще свети, докато неоновото ще светне с ярка светлина.
Важно! Най-добре е да изхвърлите микровълнова течаща микровълнова фурна.

Как да използвате правилно микровълновата печка

Хората не мислят как да използват правилно електрическите уреди. Но животът им, както и техните домакинства и съседи, зависят от това. Ето защо е полезно да се спазват правилата за безопасност, преди да използвате микровълновата:

 1. Прочетете инструкциите за използване на микровълновата фурна.
 2. Преди да включите закупената печка, инсталирайте я на равен терен.
 3. Свържете се с мрежата. Поставете само съдовете, препоръчани от инструкциите.
 4. Изключете уреда от контакта, преди да излезете от дома.
 5. Полезният живот на микровълните: скъпите ще продължат от пет до 10 години, евтините - до 3 години.
 6. Почиствайте редовно вътрешната и външната страна на микровълновата печка, след като изключите захранването
 7. Измийте с топла вода и течен сапун.
 8. Включете само след естествено изсушаване.

Микровълнова посуда

Не всички прибори са безопасни за микровълнова фурна. Металните съдове не позволяват преминаването на вълни, които могат да повредят фурната.

Съдове за готвене, които не са подходящи за микровълнови фурни:

 • Чугун, мед, месинг. Искровите разряди, генерирани при удар на електрически вълни в метална повърхност, ще повредят вътрешността на микровълновата печка;
 • Порцелан или стъкло с шарка.Боята съдържа примеси от метали, поради което електромагнитните вълни, докосвайки чертежа, ще създадат искри, които също могат да повредят пещта;
 • Кристалът съдържа също частици олово, сребро, повърхността му е разнородна, което може да доведе до експлозия на съдове вътре в микровълновата;
 • Пластмаса и картон. Восъчният картон не предава електромагнитни вълни;
 • Алуминиеви съдове за готвене.

Ястията, препоръчани за използване в микровълновата печка:

 • порцелан без шарка;
 • фаянс, без шарка;
 • керамика, ако е покрита с глазура.

Как да изберем микровълнова фурна за дома

Когато избирате микровълнова фурна за дома си, трябва да решите за силата на звука:

 • фурни до 20 литра са подходящи за размразяване, нагряване на храна;
 • от 20 до 25 литра - за семейство от около 4 души: в такава фурна е предвидена функция грил;
 • от 25 литра са подходящи за големи семейства.

Следващата насока трябва да бъде мощност:

 • по-малко от 800 вата е подходящо за нагряване на храна;
 • над 800 вата до 1500 вата - за скара, готвене.

Микровълновото управление може да бъде с бутон, докосване, механично. Механичният е най-лесният начин за управление на фурната.

В допълнение към нагряването и размразяването на храната в микровълновата печка могат да присъстват различни функции:

 • защита от деца;
 • почистване с пара;
 • премахване на миризми;
 • поддържане на храната топла.

Изборът зависи от желанията и нуждите на бъдещия собственик.

Заключение

Ползите и вредите от микровълновата фурна са спорна тема поради липсата на официално заключение относно рисковете за здравето на устройството. От наличната информация можем да заключим, че микровълновата печка е условно полезна за бързо загряване на храната. Доказано е, че готвенето на определени храни в микровълнови фурни може да навреди на тялото. Следователно изборът в полза на готвенето в микровълнова печка е на потребителя.

Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна