Инфрачервени лъчи: ползи и вреди, ефект върху човешкото тяло

Всеки ден всеки човек, по един или друг начин, изпитва ефектите от инфрачервеното лъчение. Образува се от електрически устройства, но това не е единственият източник. Въпросът е дали постоянното им въздействие се отразява в човешкото тяло. Важно е да знаете какви са ползите и вредите от инфрачервеното лъчение.

Какво е инфрачервено лъчение

Инфрачервеното лъчение е форма на топлинна енергия. По друг начин се нарича „топлинно излъчване“. Произвежда се от лампи с нажежаема жичка, а също така представлява около половината от общото лъчение от слънцето. Това е електромагнитно излъчване, чиято дължина на вълната варира от 0,74 микрона до 2000 микрона (което е 2 мм). Невъзможно е да го видите с просто око; има специални устройства за регистрацията му.

Тази енергия е няколко вида:

 • близо до λ = 0,74-2,5 микрона;
 • средно λ = 2,5-50 микрона;
 • далеч λ = 50-2000 микрона.

Част от средно-вълновото инфрачервено лъчение, а именно от 7 до 14 микрона, има свойства, които могат да повлияят положително на тялото, тъй като тази дължина на вълната съответства на естественото излъчване на човешкото тяло.

Влияние на инфрачервеното лъчение върху човешкото тяло

Умишленото използване на свойствата на инфрачервените лъчи е от полза за човешкото тяло. Ето примери за това как те допринасят за общите ползи за здравето:

 1. Лъчите спомагат за унищожаването на болестотворните бактерии, като по този начин помагат в борбата с настинките.
 2. Инфрачервените лъчи укрепват имунната система на деца и възрастни.
 3. Също така, лекарите отбелязват техните ползи за кожата. Чрез увеличаване на кръвния поток е по-лесно кожата да получи необходимите вещества, в резултат на което тя става по-тонизирана.
 4. Козметичният ефект на лъчите за кожата е неограничен. Многобройни проучвания показват, че те помагат за лечение на кожни заболявания като уртикария, псориазис, дерматит.
 5. Насищането на затвореното пространство с инфрачервено лъчение спомага за намаляване на вредата от праха върху човешкото тяло.
Важно! Терапевтичният ефект на инфрачервеното лъчение се дължи на факта, че лъчите, прониквайки в човешкото тяло, задействат вериги от сложни биохимични реакции.

Инфрачервено лечение

По този начин ползите от инфрачервеното лъчение за хората се постигат чрез следния механизъм:

 1. Топлината, идваща от лъчите, задейства и ускорява биохимичните реакции.
 2. На първо място започва усилването на процесите на регенерация на тъканите, мрежата от кръвоносни съдове става по-широка, притокът на кръв се ускорява.
 3. В резултат на това растежът на здрави клетки става все по-интензивен, плюс всичко в тялото започва самостоятелно да произвежда биологично активни вещества.
 4. Всичко това понижава кръвното налягане поради по-доброто кръвоснабдяване, като по този начин се постига мускулна релаксация.
 5. Осигурен е лесен достъп на белите кръвни клетки до огнищата на възпаление. Това води до укрепване на имунната система и засилване на защитните функции на организма в борбата с различни заболявания.
Препоръчително четене:  Защо компютърът е опасен и полезен

Благодарение на такива специални свойства се постига общ укрепващ ефект за организма при лечение с инфрачервени лъчи.

В хода на лечението както цялото тяло, така и част от засегнатата му част могат да бъдат изложени на лъчение. Процедурите могат да се извършват до 2 пъти на ден, а продължителността на сесията е до половин час. Броят на леченията зависи от нуждите на пациента. За да не навредите, по време на сеансите е задължително да предпазите очите и зоната около тях от въздействието на радиацията. За това се използват различни методи.

Внимание! Зачервяването на кожата след процедурата върху кожата ще изчезне в рамките на един час.

Ползите от инфрачервените лъчи

Използването на инфрачервени лъчи в медицината е научно доказано. Подобряване на цялостното човешко здраве, лечение на бактериални инфекции, понижаване на кръвното налягане и отпускане на мускулите - това не е пълен списък на положителните аспекти на това невероятно откритие.

Благодарение на постоянството си човек успя да намери този удивителен феномен полезен в най-разнообразните и понякога дори несвързани сфери на своята дейност. Разбира се, зад всичко това има внимателно проучване на свойствата на лъчите.

Приложения на инфрачервеното лъчение

Използва се в хранително-вкусовата промишленост, при физикохимичните анализи, както и в много други области:

 1. С негова помощ храната се стерилизира.
 2. При производството на храни лъчите се използват не само за топлинна обработка на суровините, но и за ускоряване на биохимичните реакции в него.
 3. IR спектроскопията е метод за качествен и количествен анализ, който ви позволява да установите структурата на много молекули, благодарение на специалните свойства на инфрачервеното лъчение.
 4. Тази технология се използва и при проверка на автентичността на банкнотите. Когато се правят банкноти, те се маркират със специални багрила, които могат да се видят само с помощта на инфрачервени лъчи. Много е трудно за измамниците да фалшифицират такива пари.
 5. Свойствата на инфрачервените лъчи са полезни за използване в устройства за нощно виждане, които четат предмети в тъмното.
 6. Гредите се използват за дистанционно управление.
Коментирайте! Някои животни имат инфрачервено зрение. Например змиите ловуват топлокръвна плячка, използвайки приспособените си зрителни органи.

По-горе споменатото използване на инфрачервени лъчи в медицината заслужава специално внимание. Въпреки това все още има известна вреда от излагането на лъчи и противопоказания за тяхното използване. По правило ползите и вредите от инфрачервеното лъчение за хората се определят от дължината на вълната.

Вредата и последиците от излагането на инфрачервени лъчи

Силното излагане на инфрачервена светлина уврежда, а не носи ползи, мембраната на окото, ако по-точно я изсуши. Това се случва на много горещи места.

Тежката радиация също изгаря кожата. В този случай първо се появява зачервяване на кожата. Професионалните заболявания на хората, които често са изложени на радиация на работното място, включват само заболявания, чиито симптоми са кожни лезии. Могат да възникнат и новообразувания. По-леките последици от вредните ефекти включват дерматит, който също е трудно заболяване.

Препоръчително четене:  Защо овлажнителят е полезен

Противопоказания за използването на инфрачервено лъчение

Използването на инфрачервено лъчение като терапевтична или профилактична процедура трябва да се избягва в следните случаи:

 • бременност и кърмене;
 • често кървене;
 • гнойни процеси;
 • хронични заболявания в остър стадий;
 • кръвни заболявания;
 • онкологични заболявания.

Специалните свойства на инфрачервеното лъчение в тези случаи могат да причинят вреда на организма, което ще влоши съществуващите заболявания. Такова лечение определено няма да донесе ползи при наличие на такива противопоказания.

Как да избегнем вредното въздействие на инфрачервеното лъчение

Патогенният ефект на инфрачервените лъчи върху тялото се появява, ако те са късо вълнови. Домакинските нагреватели са основните им източници. По този начин, за да се избегне увреждане на тялото, човек трябва да ограничи използването им в ежедневието колкото е възможно повече, или да бъде възможно най-далеч от източника на топлина. В този случай битовото инфрачервено лъчение е много вредно. В инструкциите, приложени към предпазния нагревател, трябва да се посочи, че повърхността му е покрита с материал, защитен от топлина, или че радиационната му повърхност е по-малка от 100 относноВ. Излъчват само дълги вълни, свойствата на които няма да навредят на здравето, може дори да имат някаква полза.

Източници на вредни ефекти могат да се срещнат на работното място. Това могат да бъдат различни технически фурни. За да се предпазят от вредните свойства на лъчите, работниците трябва да бъдат снабдени със специално облекло и оборудване, които ще сведат до минимум вредата.

Първа помощ при топлинен удар

Ако усложненията не могат да бъдат избегнати, трябва да се предприемат определени мерки.

Когато оказвате първа помощ при топлинен удар, трябва да се предприемат следните стъпки.

 1. Извикай линейка.
 2. Преместете жертвата на хладно място, в идеалния случай на сянка с чист въздух.
 3. Улеснете му дишането, като свалите или разкопчаете дрехите. Дайте валидол.
 4. Поставете жертвата в хоризонтално положение, като повдигнете краката му.
 5. Дайте на жертвата 1 литър вода с малко добавена сол.
 6. Охладете човека, като го увиете със студена мокра кърпа, нанесете лед върху челото му.
 7. В случай на загуба на съзнание е необходимо да се даде на жертвата да се подуши амоняк.

Заключение

По този начин ползите и вредите от инфрачервеното лъчение за хората зависят само от това как правилно да се използват лъчите. Както всяко нещо от човешка природа, инфрачервените лъчи имат своите плюсове и минуси. С течение на времето човечеството намира все по-полезни приложения за техните свойства, като същевременно отваря нови възможности, не забравяйки за тяхното възможно вредно влияние. За щастие в ежедневието няма толкова много излъчващи предмети, които могат да причинят непоправима вреда на човек.

Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна