Ползите и вредите от карането на скутер

Скутерът не е само приятни спомени от детството или начин да забавлявате собствените си деца. Днес на пазара има много дизайни, много от които са подходящи за възрастна аудитория. Ползите от шофирането трудно могат да бъдат надценени както за деца, така и за възрастни.

Ползите от скутера за възрастни

Противно на заблудите, че скутерът е чисто детска игра, определена категория възрастни постоянно използват това устройство. Това се дължи не само на факта, че скутерът може да се използва като средство за ходене и движение, но и за подобряване на здравето. Редовното и правилно използване на скутера наистина има благоприятен и укрепващ ефект върху тялото. По-нататък в статията ще разгледаме по-подробно какви могат да бъдат ползите и вредите от скутера.

Ползите от карането на скутер за човешкото тяло:

 • профилактика на разширени вени;
 • намалява рискът от образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове;
 • подобрява се общото състояние на кръвоносните съдове и сърдечно-съдовата система;
 • укрепване на долните крайници;
 • тренировка на очни мускули;
 • профилактика на шийните прешлени и долната част на гърба;
 • можете да отслабнете, като карате скутер;
 • прочистване на белите дробове и укрепване на дихателната система;
 • втвърдяване и укрепване на имунитета.
Важно! Отделно си струва да споменем и благоприятния ефект върху нервната система. След карането на ски стресът изчезва и идва заряд от положителни емоции и бодрост.

В допълнение към общите си тонизиращи ефекти, той е полезен както за мъжкото, така и за женското здраве.

За жени

На първо място, на жените се дава възможност да поддържат фигурата си в добра форма. Тридесет минути разходка с този уред е алтернатива на фитнеса и затова скутерът за отслабване е един от най-добрите инструменти.

Такива натоварвания правят възможно изпомпването на седалищните мускули, както и гърба и пресата. На определени места систематичното натоварване ви позволява да намалите дебелината на подкожната мастна тъкан, така че ползите от скутера за вашата фигура са безценни.

За мъже

За мъжете разходките със скутер ще бъдат полезни като профилактика на аденом и простатит. При активно шофиране се получава интензивно кръвоснабдяване на тазовите органи.

Ползите от скутера за деца

Съществуват много предразсъдъци и митове, свързани с използването на скутер от деца, които отдавна са предизвикани от лекарите. Ако се използва правилно и безопасно, това ще донесе само ползи.

За разлика от моторкъдето работи само долната част на тялото, скутерът също така свързва мускулите на гърба и корема, за да работи. Това допринася за по-хармонично развитие на детето. В допълнение към факта, че ездата включва почти всички мускули, тя също така укрепва вестибуларния апарат и развива координацията.

Препоръчително четене:  Ползите и вредите от микровълновата фурна за здравето, как работи

Внимание! Едно от основните предимства на детските скутери за най-малките е, че те могат да се използват дори у дома.

Безопасността на такова устройство определено е по-висока от тази на велосипед, ролка или кънки, от които лесно можете да паднете и да се нараните.

На каква възраст скутерът ще е от полза за детето

Можете да започнете да карате кънки дори на две години.Няма нужда да се притеснявате как да се научите как да карате скутер дори и за най-малкия ездач, тъй като всичко е много просто. За такива деца са разработени специализирани леки, компактни, лесни за управление триколесни превозни средства. Те са възможно най-прости и безопасни, но освен полезния ефект, те носят и много положителни резултати.

Съвет! По принцип се препоръчва да се предлага скутер на дете, след като се е научило да ходи добре. Това се дължи на факта, че детето трябва да развие навик да изпълнява сложни движения.

Двуколесната версия вече е подходяща за деца на възраст от четири до пет години, които ще могат постоянно да поддържат баланс. След като се появи определен опит и умение, можете да придобиете трик вариация на устройството.

Какви мускули работят при каране на скутер

По време на карането работят различни мускули и техните цели групи:

 1. Мускули на краката. Квадрицепсите на бедрата и мускулите на прасеца работят и се развиват.
 2. Глутеалните мускули се укрепват, особено ако често сменяте крака си.
 3. Мускули на гърба.
 4. Натиснете.
 5. Подбедрици.

Колко калории са изгорени при каране на скутер

Количеството изгорени калории зависи от два основни фактора: теглото на човека и продължителността на пътуването.

Например, човек с маса 70 кг за 5 минути ще изгори 35 ккал, а на час съответно дванадесет пъти повече, тоест 420 ккал. По същия начин можете да изчислите данни за всяко лице и тип обучение, за да постигнете максимални резултати.

Как правилно да карате скутер

Въпреки привидната лекота на шофиране, препоръчително е да се спазват следните правила:

 1. Не трябва да излизате на разходка веднага след хранене.
 2. Почивката трябва да се редува с активна фаза.
 3. Препоръчително е да се загреете преди каране.
 4. За постигане на максимален ефект са необходими редовни пристигания.

Предимствата на скутер

Разглеждайки такова устройство като скутер, трябва да се подчертаят редица негови безспорни предимства пред велосипеди, ролери, скейтбордове и други подобни единици.

Сред основните предимства са следните аспекти:

 1. Активно включване на много телесни системи, тяхното обучение и укрепване.
 2. Малък размер, компактност, лекота.
 3. Не изисква много място за съхранение.
 4. Почти няма нужда от поддръжка.
 5. Достъпна цена и забележителна издръжливост.
 6. Оперативна безопасност, рисковете са незначителни.
 7. Лесно управление, грижи и контрол.
 8. Възможност за свободно движение по тротоара.
 9. Липсата на педали прави възможно управлението на превозни средства дори в студените сезони.
Препоръчително четене:  Инфрачервени лъчи: ползи и вреди, ефект върху човешкото тяло

Как да изберем скутер за възрастен и дете

Има две групи модели: скутери и ризи. Тениските са професионални спортни модели със специален дизайн за високоскоростно каране, но те няма да бъдат разгледани в тази статия.

Скутерите също се предлагат в два основни типа: градски и каскадьорски скутери. Каскадьорите са предназначени за опитни и сръчни ездачи, които добавят всякакви скокове и други елементи към своите пътувания и често карат изцяло само в специални зони със скокове.

Градските скутери са най-познатият и прост вариант, който е подходящ за деца и възрастни, а можете да изберете и скутер за възрастни хора. Триколесният вариант е чисто детски модел, само за най-малките. В противен случай изборът се прави въз основа на следните параметри:

 • размера и вида на колелата;
 • височина на волана;
 • наличието на ръчна спирачка за аварийно спиране;
 • материал на конструкцията;
 • ширина на подложката за крака.

Безопасността при каране на скутер зависи от характеристиките на колелата. А скоростта, пъргавината и ефективността ще зависят от ширината на подложката и кормилото.

Скутер вреда

При спазване на правилата за безопасност и правилна експлоатация, разглежданият вид транспорт става безвреден. Рискът от нараняване или натъртване е незначителен и възниква само във връзка с непредвидени обстоятелства, които могат да се появят на определен участък от пътя.

Има няколко погрешни схващания, които твърдят, че в определени аспекти скутерът е вреден за детето. Тези мнения са класифицирани като митове, тъй като те вече са научно опровергани.

Има три основни заблуди:

 1. Детето може да развие изкривяване на гръбначния стълб. Това твърдение се основава на факта, че по време на пътуването детето постоянно използва едната страна и се предполага, че се изкривява поради това. Като се има предвид кратката продължителност на детските пътувания, едва ли е възможно да се говори за някакво изкривяване за толкова кратък период.
 2. Такова шофиране е вредно за деца на 2 години. Отново твърдението за възможното изкривяване на гръбначния стълб. Лекарите обясняват, че за възникването на наистина негативни процеси ще е необходимо да шофирате непрекъснато в продължение на 3-4 часа, което е по-скоро по силите на спортист с разряд, а не на дете на 2-3 години.
 3. Травматично превозно средство. Карането на скутер е по-безопасно дори от колоезденето. Няма да е възможно да развиете наистина опасна скорост и ако е необходимо, можете да слезете много бързо и внимателно. Единствената опасност може да бъде само лошо сглобена или дефектна конструкция.

Заключение

Тази статия обсъжда ползите и вредите от скутер. Очевидно това е прост и бюджетен инструмент, който ви позволява да подобрите здравето си, да се поддържате в добра форма, да подобрите настроението си и да получите заряд от емоции. Такова устройство е идеално за градски пътувания, както и за детски забавления или семейни излети.

Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна