Защо овлажнителят е полезен

Ползите и вредите от овлажнителя се обсъждат в много форуми. Лекарите съветват да имате устройство в къщата. Какво е особеното в тази чудо техника и как да я използваме, сега нека се опитаме да разберем.

За какво е овлажнителят?

От името на устройството вече може да се заключи, че пряката му цел е овлажняване на въздуха. Основните предимства на овлажнителя се проявяват през лятото, когато навън е горещо, сухо време. Устройството ви позволява да поддържате оптимална вътрешна влажност в рамките на 40-60%. Мнозина може да се чудят защо това е необходимо. Факт е, че човек се състои от 74% вода. Постоянният престой в сухо помещение се отразява негативно на здравето. Здравето на човек се влошава, лигавиците изсъхват, на тялото се появяват микропукнатини. Изпарителят за влага помага да се възстанови микроклимат, който е благоприятен за хората, домашните любимци и растенията.

Важно! Овлажнителят ще помогне за нормализиране на въздуха през зимата по време на работа на отоплението и при включени отоплителни устройства.

Видове овлажнители

Преди да потърсите съвет за опасностите или ползите от овлажнител, трябва да се запознаете със съществуващите разновидности на устройството. Всяко устройство има различни свойства, е в състояние да поддържа определено ниво на влага, има свои собствени плюсове и минуси. Три вида овлажнители се считат за най-често срещаните в ежедневието.

Студен модел

Най-простият тип устройство се нарича още традиционно, естествено или класическо. Тихата работа е отличителна черта. Вътре в корпуса на устройството е монтиран вентилатор, който отвежда въздух от помещението и го задвижва през влажна гъба - изпарителя. Последният елемент е допълнително филтър. Гъбата е импрегнирана с антибактериален разтвор. Облакът от водни пари, доставян в стаята, се изчиства напълно от бактерии. Благодарение на монтирания сребърен прът овлажнителят има способността да йонизира вътрешния въздух всеки път, когато се подава пара.

Има традиционни модели с допълнителни сензори за влажност, хигростат, антибактериална касета. Устройството консумира малко електричество и е лесно за поддръжка. Грижата се състои в навременното пълнене на вода, почистване на резервоара от утайки, промиване или подмяна на филтъра.

Модел на пара

Работещ изпарител наподобява кипяща кана. Вътре в резервоара кипи вода. Генерираната пара се хвърля в стаята с струи. Когато цялата вода изври, устройството автоматично ще се изключи. Парен овлажнител е по-полезен, отколкото вреден. Влизането на пара в стаята е винаги стерилно, тъй като всички микроби умират по време на кипене. Ако вземем за сравнение студен овлажнител, тогава ако антибактериалният филтър се повреди, такова устройство само ще навреди. Микробите ще попаднат в стаята с пръсканата вода.

Моделът с пара изразходва много електроенергия, но работи за кратко време. Устройството е подобно на традиционния изпарител, само електроди за нагряване на вода са допълнително инсталирани вътре в резервоара. Ако устройството не е оборудвано с влагомер и хигростат, препоръчително е да закупите сензорите отделно. Има модели с допълнителни контейнери за етерично масло, позволяващи ароматерапия.

Съвет! Можете да извлечете максимума от парния овлажнител, като го поставите в стаята на детето си. Трябва обаче да се помни за горещата пара. За да се предотврати изгарянето на детето, овлажнителят се поставя на недостъпно място.

Ултразвуков модел

Модерен овлажнител, натъпкан с електроника. Устройството е оборудвано с хигростат, влагомер. Много модели се доставят с LCD дисплей. Електрониката позволява дистанционно управление на функциите, сигнализира за повреда на филтъра, изключва устройството, ако в резервоара няма вода.

Основното предимство на ултразвуковия овлажнител на въздуха е точно поддържането на необходимото ниво на влажност. Това се наблюдава ясно от електронните сензори. Водата се превръща в парообразен облак поради ултразвукови вибрации. В стаята се отделя студена мъгла поради работата на вентилатора.

Важно! Ако необработена вода се излее в ултразвуков овлажнител, можете да навредите на средата на апартамента. С течение на времето по стените, мебелите, стъклените предмети ще се появят бели отлагания на твърди отлагания.

Полезен ли е овлажнител в апартамент

За хората оптималната влажност на въздуха е 40-60%. Микроклиматът в градски апартамент често е пресушен с газови печки, климатици, отопление и нагреватели. Вредата се причинява не само на човешкото здраве, но и на домашните животни и растителността. Сухият въздух има тенденция бързо да се замърси с прах. Малка купчина животни, прахови акари навлизат в дихателните пътища, причинявайки алергии. Пресушеният въздух дори влошава свойството на човешката кожа, което може да се определи чрез образуването на пилинг.

Важно! Проучванията показват, че сухият въздух е вреден за дървените продукти. Блоковете на вратите, мебелите, паркетът се рушат. Ламинатът изсъхва и се напуква.

Предимствата на овлажнителя са описани във видеото:

Препоръчително четене:  Ползите и вредите от карането на скутер

Използване на овлажнител за деца

Педиатрите говорят за ползите от овлажнител за дете. Следните важни фактори са подчертани:

 • Сухият въздух уврежда лигавицата на децата. Ниската концентрация на влага води до влошаване на структурата на слузта. Бактериите, причиняващи синузит, ринит и други заболявания, проникват през сухите дихателни пътища.
 • Изпарителят ще бъде от полза за детето под формата на ускорено възстановяване. Ако липсва влага, тогава има опасност от изсъхване на бронхиалната слуз. За детето става по-трудно да диша, има заплаха от бронхит или пневмония.
 • Прахът и косата на домашните любимци са изключително вредни за здравето на децата. Овлажнителят потиска алергените, летящи във въздуха.
 • Полезен овлажнител за кърмаче, който влияе на добрия сън. Новороденото е по-малко капризно.

Поддържането на оптимално ниво на влажност на въздуха в детската стая има положителен ефект върху редовния процес на топлообмен при детето.

Овлажнител по време на бременност

Бременните жени се възползват от овлажняващия крем. На първо място, процесът йонизация на въздуха подобрява имунитета. Организмът на бъдещата майка е по-способен да устои на патогените. При оптимални нива на влажност бременността е по-лесна. Жената не страда от дехидратация, тя е пълна с жизнена енергия.

Съвет! Използването на успокояващи етерични масла с овлажнител помага за нормализиране на състоянието на нервната система.

Как да използваме овлажнителя правилно

Всеки модел на изпарителя се различава по дизайн и има свои собствени свойства.За да не навредите на тялото, трябва да следвате правилата за работа с устройството. Важно е да прочетете инструкциите, преди да използвате овлажнителя. За почти всички устройства трябва да се спазват следните правила:

 • Оптималното местоположение е в центъра на стаята. Изпарителят не е поставен на пода. Нуждаете се от стойка с височина около 1 м.
 • Ако в къщата има деца, устройството се поставя извън обсега.
 • Така че парообразното пръскане на вода не уврежда околната среда, дюзата е обърната от мебели, електроника, стени.
 • Всяка вода има тенденция да отлага твърди натрупвания. За да не навредите на устройството, почиствайте своевременно филтъра, резервоара и други работни части, посочени в инструкциите.
 • При липса на вграден хигрометър потребителят контролира независимо нивото на влажност в помещението.
 • На закрито е желателно да се поддържа постоянна температура на въздуха от 20 до 24относноC, правете редовна вентилация.

Времето за работа на овлажнителя се определя от автоматиката. Ако устройството не е оборудвано със сензори, препоръчително е да ги закупите отделно. Времето за работа ще трябва да се регулира ръчно. Обикновено филтърът се сменя на всеки три месеца. За изпарители в детската стая филтърът се сменя ежемесечно. За да не се навреди на овлажнителя, а само да се възползва, във вода се излива дестилирана или висококачествена филтрация.

Внимание! Заедно с чешмяна вода изпарителят насища помещението с примеси на хлор.

Може ли етерични масла да се добавят към овлажнител

Овлажнител може да се използва за ароматерапия, но не всяко устройство ще работи. Ще трябва да закупите изпарител с функция за измиване на въздуха или специален модел с отделение за масло. За много се говори ползи от етерични масла за овлажнител, но не можете да прекалявате. Ароматният изпарител ще създаде прекрасна атмосфера на закрито, но маслата могат да бъдат вредни за страдащите от алергии, пациенти с бронхит, бременни и кърмещи майки и бебета. Всичко зависи от това от кое растение е получено маслото. Ако в къщата има изброен контингент от хора, ароматерапията се извършва с разрешение на лекар.

Препоръчително четене:  Въздушен йонизатор за апартамент: полза и вреда

Защо овлажнителят е вреден

Ако се използва неправилно, може да се навреди от всеки домакински уред. Що се отнася до изпарителя, се разграничават следните точки:

 • Парен изпарител може да причини изгаряния при контакт с пара. Недостатъкът е повишаването на температурата в помещението по време на работа, което е нежелателно през горещото лято. Steam може да навреди на всеки предмет, който удари.
 • Вредата от студен овлажнител е замърсяването на въздуха. Такава неприятност възниква, ако филтърът не бъде променен навреме.
 • Ултразвуковият изпарител може да бъде вреден, ако се използва с необработена вода. Твърдите примеси бързо ще се утаят на повърхността на всички предмети в стаята.

При спазване на правилата за използване те получават само ползи от домакинските помощници.

Възможно ли е да настинете и да се разболеете от овлажнител

Най-често настинките се появяват с настъпването на влажно време. Същото се случва и при използване на овлажнител. Когато изпарителят поддържа ниво на влажност, дихателните пътища произвеждат необходимото количество слуз. При силно преовлажняване на въздуха количеството слуз се увеличава. Бактериите започват да се размножават. Появява се настинка, която може да завърши с възпалено гърло.

Овлажнител за въздух при бронхит

Бронхитът може да отнеме много време, особено в сухо помещение. Липсата на влага влияе върху появата на слузните съсиреци. Пациентът затруднява дишането. Сухата слуз е невъзможно да се изкашля. Ако овлажнителят поддържа нивото на влажност във въздуха, пациентът ще се възстанови по-бързо. Не можете обаче да прекалявате с влагата. При висока влажност на въздуха, пациент с бронхит е изложен на риск от пневмония.

Вреден ли е ултразвуковият овлажнител

Ултразвуковите изпарители работят с честота 20 kHz, което е напълно безопасно за цялата среда на живот. Устройството обаче, заедно с предимствата, е вредно. Невъзможно е да се намери идеално чиста вода за пълнене. Вредните примеси определено ще присъстват. Заедно с пръскането те се утаяват не само върху предмети, но и попадат в човешкото тяло през дихателните пътища. Ултразвуковите модели могат да причинят вреда под формата на астма, настинки, бронхит, алергии.

Внимание! Не използвайте ултразвуков овлажнител близо до пейсмейкър.

Мнение на лекарите за овлажнители

По отношение на предимствата на овлажнител, медицинските съвети се свеждат до факта, че устройството трябва да бъде във всеки дом. Сухият въздух е не само вреден за здравето, но и опасен за него. В допълнение към факта, че кожата и лигавиците страдат, сухотата е вредна за работата на сърцето.

Що се отнася до вредата от изпарителя, лекарите също имат твърда позиция. Силната концентрация на влага заплашва появата на хронични заболявания. В помещенията се развива мухъл, което се отразява негативно на човешкото здраве.

Как да изберем правилния овлажнител

За да не донесе домакински уред вреда, а само полза, при избора на модел се спазват следните правила:

 • Изпълнението трябва да съответства на обема на помещението. Не можете да вземете устройството с марж.
 • Консумацията на енергия зависи от мощността. Моделите на пара се считат за най-енергоемки.
 • Работещото устройство не трябва да издава шум. Оптималното ниво е разрешено в диапазона от 34-40 dB.
 • Компактността не е най-добрият показател за изпарителя. Малките резервоари ще трябва да се зареждат често. Оптимално е да се даде предпочитание на модели с вместимост 5 литра.
 • Допълнителни функции се избират по тяхна преценка. Важно е да имате вграден хигрометър и хигростат.

Когато домашен асистент е избран във всички отношения, можете да обърнете внимание на дизайна, да намерите модел на достъпна цена.

Заключение

Ползите и вредите от овлажнителя зависят само от това как човек използва устройството. С правилния подход изпарителят ще помогне да се създаде микроклимат вътре в стаята, който е благоприятен за всички жители на домакинството.

Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна