Как да премахнем котлен камък от парогенератор у дома

Парогенераторът е модерен електрически уред, който ви позволява да гладите дрехи, да дезинфекцирате различни повърхности, като премахвате петна. Когато го използвате, трябва да следвате общите препоръки. Устройството се нуждае от своевременно отстраняване на плаката, която се появява поради повишената твърдост на водата. Можете да премахнете котлен камък от парогенератора си у дома, като използвате различни продукти.

Защо се формира

Работата на т. Нар. Парна станция е придружена от образуване на варови отлагания. Нагар се получава поради солите, които присъстват в обикновената чешмяна вода. Уредът има тънки канали, необходими за преминаване на пара. Постепенно те се запушват с варовикови отлагания.

Мащабът затруднява преминаването на струи пара. Това е придружено от появата на чужди звуци по време на работа на устройството. Варови фрагменти понякога се виждат на повърхността, която трябва да се изпари. След използване на домакинския уред върху дрехите могат да се появят жълти петна.

Важно! Когато се появят варовикови отлагания, парата се подава неравномерно.

Някои устройства имат функция за самопочистване. Използването на твърда вода обаче изисква редовно отстраняване на котлен камък.

Как да премахнете котлен камък от парата

Има различни методи за почистване на варовикови отлагания. Не е необходимо да купувате скъпи битови химикали.

Как да премахнем котлен камък с парогенератор с лимонена киселина

За да се премахнат солевите отлагания, в резервоара се излива специален разтвор. Течността съдържа 1 чаена лъжичка лимонена киселина и 350 мл топла вода. Продължителността на действието на продукта е 25 минути, след което е необходимо да включите режима на подаване на пара. Памучната тъкан трябва да се глади, докато водата се изпари напълно.

След пълно изпразване на резервоара вода се излива в контейнера на устройството. Течността се източва след 15 минути.

Използването на разтвор на лимонена киселина е бюджетен начин за премахване на котлен камък

Оцет

Ако дупките в парогенератора са блокирани от варовикови отлагания, можете да използвате есенция (9%). За тази цел е необходимо да се смесят вода и оцет в равни пропорции и да се напълни резервоара около една четвърт с разтвора.

След 20 минути включете парогенератора с пълна мощност и след това изгладете памучния плат. Методът може да се използва за почистване на външната повърхност на електрически уред.

Недостатъците на използването на оцетна есенция включват остра миризма и невъзможността за честа употреба поради отрицателни ефекти върху пластмасовите и гумените елементи.

Газирани напитки

Уредът може да се почиства с разтвор, който съдържа оцет и вода. Когато тези съставки се смесят, възниква химическа реакция с отделяне на газови мехурчета. Добавете 20 г сода към 100 мл есенция.

Препоръчително четене:  Сода за хляб: полезни свойства, приложение, как да приемате
Полученият разтвор трябва да се избърше върху външната повърхност

Минерална вода

Това е най-безопасният метод, който можете да използвате редовно за премахване на котлен камък от вашия парогенератор.Необходимо е да се налее минерална вода в котела. Парогенераторът се включва с пълна мощност и тъканта се глади, докато водата изчезне. Процедурата може да се повтори няколко пъти. Зависи от това колко е замърсен електрическият уред.

След отстраняване на варовикови отлагания резервоарът се изплаква старателно с вода

Как да премахнете котлен камък от железен парогенератор

Отстраняването на варовикови отлагания се извършва със задължителното изключване на електрическото устройство от мрежата. За да почистите желязото на парогенератора от котлен камък, първо трябва да излеете водата от резервоара и след това да развиете клапата, предназначена да премахне плаката. Разреденият агент се излива в отвора. Клапанът трябва да бъде затегнат и резервоарът да бъде затворен.

Отстраняването на котлен камък в ютия с парогенератор се извършва, когато устройството е включено в максимален режим. Тъканта се глади, докато водата изчезне. След като изключите ютията и я охладите, изплакнете контейнера.

Внимание! За да премахнете котлен камък в парната ютия, препоръчително е да използвате домакински почистващи продукти. Ако уредът е силно замърсен по време на почистване, могат да се появят частици от варовик.

Как да почистите парогенератора от котлен камък и мръсотия

На пазара има много съвременни продукти, които имат важни предимства. Те позволяват бързо почистване и премахват необходимостта да се правят отделни формулировки.

Важно! Най-добре е да използвате продукт за премахване на котлен камък, специално проектиран за електрическия уред. Това се дължи на относителната им безопасност и висока производителност.

Можете да използвате различни продукти за премахване на котлен камък от парогенератора. Сред битовите химикали е широко разпространен Антинакипин, който е представен от:

таблетки;

  • прах;
  • гел.

Концентратът се разтваря във вода и се използва съгласно инструкциите. Можете да повторите процедурата за почистване за най-добри резултати.

Предпазни мерки

Спазването на прости правила е необходимо, за да се намали образуването на котлен камък и да се увеличи живота на уреда. В резервоара трябва да се излива само филтрирана вода. Това се дължи на неговия състав. Известно е, че чешмяна или изворна вода включва соли и различни примеси. Кипенето също не е най-добрият вариант. В процеса на използване на такава вода често се образува утайка, което впоследствие води до необходимостта от почистване на електрическото устройство.

Внимание! Дестилираната вода има висока температура на изпаряване.

Уредът трябва да се почиства около 2 пъти месечно. Не се препоръчва премахването на котлен камък с помощта на твърди гъби, абразивни вещества. Забранено е използването на почистващи препарати, които съдържат солна киселина. Съхранявайте парогенератора далеч от източници на топлина.

Заключение

Не е трудно да отстраните котлен камък от парата у дома. Процедурата се препоръчва да се извършва поне 2 пъти месечно. Използвайте филтрирана вода, за да предотвратите натрупването на котлен камък и да съкратите времето между почистванията.

Отзиви

Електрическият уред ви позволява да гладите дрехи с високо качество и да почиствате различни повърхности от мръсотия. Работата му обаче изисква спазване на определени правила. Прегледите предоставят информация как да премахнете котлен камък от парогенератора си.

Елена Курцова, на 27 години, Syktyvkar
Купих си парогенератор преди няколко години. Напълно съм доволен от покупката. Въпреки това, периодично е необходимо да се отстранява накипата на парогенератора. На няколко пъти се опитах да премахна варовикови отлагания с оцет. Объркан от острата миризма след почистване. Тогава приятел ме посъветва да налея минерална вода в резервоара. Този метод ми хареса повече.
Татяна Николаенкова, 34 години, Круглое
Обикновено премахвам котлен камък с парогенератора с лимонена киселина. Този метод е много ефективен и доказан през годините. Дори не съм опитвал други средства.Лимонената киселина може да се използва не само за отстраняване на котлен камък от вътрешната страна на парогенератора. Прахът е подходящ и за измиване на пералнята.
Ксения Никифорова, 29 г., Вологда
Не мисля, че е препоръчително да се използват самоподготвени смеси при почистване на парогенератора. Сега се предлагат специални продукти, които ви позволяват да премахвате варовикови отлагания доста ефективно. Обикновено купувам таблетки Antinakipin. Резултатът от почистването винаги е добър.
Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна