Защо компютърните игри са опасни, въздействието върху психиката

Компютърните игри отдавна са влезли в живота на съвременния човек и са заели почти първото място сред всички видове отдих. И това може да се обясни: виртуалната реалност има тенденция да привлича с неограничените си възможности и разработчиците не спират да радват любителите на игрите с нови продукти. Мнозина обаче са загрижени за въпроса, какви са ползите и вредите от компютърните игри за хората: опасни ли са за здравето или не.

Причината за страстта към компютърните игри

Понякога човек, неспособен да се откъсне от екрана, сам не забелязва колко бавно е привлечен в играта. Ползите от преминаването към приятно, забавно занимание и възможността да се отпуснете нарастват в ущърб на пристрастяването. И има причина за това: увлечени от всяка компютърна игра, ние автоматично приемаме образа на игралния герой, сякаш слагаме маската му. И тогава се появява способността за пряко въздействие върху света на играта, като коригира цялата виртуална реалност за себе си.

Един вид илюзия за сила и всемогъщество възниква в главата на компютърен плейър: той е този, който получава свойствата да подчини поколения свят, да установи свои собствени правила там и да постигне всички цели. И човек, придобил такова величие и превъзходство в компютърния свят, постепенно престава да се нуждае от реалния свят. Това просто не е необходимо - в края на краищата във физическата реалност вече не е толкова лесно да се манипулират другите. В действителност - вече в маската на обикновен човек - играчът губи силата си. Ето защо компютърните комарджии, намиращи се във физическия свят, чакат завръщане в собствената си Вселена.

Психологическите проучвания показват, че често хората, които не са доволни от живота и страдат от самота или липса на цел в живота, са в ущърб на пристрастяването към хазарта. Благодарение на свойствата на виртуалното пространство, те придобиват всички онези възможности, които са отказани в реалния живот. Чрез постигане на определени цели и задачи в играта, самочувствието на такива хора има тенденция да се повишава, човек получава изкуствено самоутвърждаване.

Смята се, че с помощта на компютърните игри сме склонни да бягаме от реалните си проблеми и колкото по-дълбоки са проблемите, толкова по-силно е желанието да забравим за реалността, толкова по-дълбоко е потапянето в света на играта. Ето защо, преди да се лекува вредното пристрастяване към хазарта, е необходимо да се разбере: какви полезни мотиви се заменят с активност в измисления свят? От какви проблеми на реалността човекът се е опитал да избяга по този начин?

Защо компютърните игри са полезни?

Много хора вярват, че съвременните компютърни игри са абсолютно безполезни, като имат отрицателно въздействие както върху нашето съзнание, така и върху физическото ни състояние. Трябва обаче да се отбележи, че компютърните игри имат редица предимства и ползи за здравето:

Развийте паметта, вниманието и логиката

През 2009 г. учените проведоха проучване на ползите и вредите от компютърните игри върху способностите, чийто основен обект беше добре познатата видео игра на японските разработчици „Марио“, където според условията играчът трябва да „прескача“ от платформа на платформа, да събира монети и други награди. Група субекти бяха помолени да отделят определено време за „Марио“ всеки ден. Няколко дни по-късно изследователите обобщиха: оказа се, че платформерите (това е жанрът на игрите, към който принадлежи „Марио“) развиват полезни способности за ориентация на човек в пространството, стимулират работата с паметта, развитието на логиката и стратегическото планиране.

Данните от друг експеримент показват, че пъзелите от тип Тетрис също имат предимства, като помагат да се отървете от неприятни мисли, трудни спомени, както и да излекувате ПТСР и да намалите желанието за преяждане.

Подобрява зрението

Далеч е тайна, че прекарването на дълго време на компютърен екран е вредно за зрителното увреждане. Доказано е обаче и обратното: някои компютърни игри имат полезни свойства за очите ни.

В хода на експеримента учени от Университета в Рочестър направиха заключение за ползите от компютърните игри - стрелци от първо лице (вид екшън игри, така наречените стрелци, в които играчът се свързва с героя). Например, добре познатата компютърна игра „Call of Duty“ подобрява способността да се различават и най-малките детайли на нещата и предметите: например фини нюанси на сивото. Такова полезно умение може да бъде особено полезно за шофьорите при мъгливо време.

Компютърните стрелци от първо лице също имат полезното свойство да стимулират предната цингуларна кора, теменните и челните дялове на мозъка. Именно тези области са отговорни за нашето внимание и способност за многозадачност.

Със същото е важно да се знае мярката при такова полезно „обучение на мозъка“, за да не се сблъскате с обратния ефект. Оптималното, не вредно, негативно въздействие се счита за време на игра до 6 часа седмично.

Облекчете стреса

Компютърните игри също могат да бъдат полезни за психическото състояние на човек, като помагат да се отървете от стреса, депресията, да успокоите нервите и да развеселите.

Това беше доказано от учени от Оксфордския университет: в хода на изследванията беше установено, че полезните свойства на пристрастяването към видеоигрите се проявяват в намаляването на травматичните спомени и трудни преживявания, които съдържат нашето съзнание.

В продължение на 20 минути на група участници бяха показани материали, провокиращи бурна емоционална реакция. Фигуративният ред включва автомобилни катастрофи, различни докосващи или трагични сцени. След това половината от участниците бяха помолени да играят тетрис в продължение на 10 минути, за разлика от контролната група участници.

Резултатите показаха, че емоционалната реакция на хората, които са играли тетрис, е по-балансирана от тази на контролната група - паметта им се освобождава от повечето негативни преживявания, получени в първата част на експеримента.

Препоръчително четене:  Възможно ли е да фейхоа с диабет тип 1, 2

Съществуват редица компютърни игри, създадени за широк кръг потребители - те се различават по доста прости условия и цвят, приятен за окото интерфейс. Ако играчът е изправен пред определена трудност, играта определено ще ви помогне и ще ви каже какво да правите по-нататък. Такива приложения се разработват в полза на запълването на свободното време или, например, времето, което човек прекарва в обществения транспорт - само половин час игра на ден има полезно свойство, отвлича вниманието, премахва безпокойството, лошите мисли, облекчава вредата от депресивните състояния и повишава положителния емоционален фон.

Защо компютърните игри са вредни

Въпреки всички горепосочени предимства, компютърните игри имат както плюсове, така и минуси.Злоупотребата с видео игри може сериозно да навреди на физическото и психическото здраве на човек.

Агресивност и гняв

„Прекаленото пристрастяване към видеоигрите може да доведе до агресия у нас“, заключават Малте Елсън и Кристофър Фъргюсън, психолози от Университета в Вестфалия. Вилхелм. В проучване, продължило 25 години, учените установяват:

 • проявата на агресивност при хората пряко зависи от стресовите фактори на околната среда;
 • хората с висок праг за толерантност към жестокост (с други думи, тези, които някога са били или са били подложени на насилие от околната среда) са склонни по-често да проявяват своята агресия при наличието на най-малки стресови фактори;
 • хората с минимално излагане на насилие са по-малко склонни да бъдат агресивни.

По този начин компютърните видеоигри действат като вид причинител на агресивно състояние. Човекът, който е предразположен към агресивно поведение и жестокост, ще се държи гневно, копирайки поведението на своя герой в компютърна игра. Ето защо компютърните игри са много опасни за тийнейджърите, чието емоционално състояние се променя буквално всяка минута.

Интересно е да се отбележи, че хората, склонни към агресия в реалния живот, най-често избират точно тези компютърни игри, където доминират сцени на жестокост и насилие.

Интересно! Мъжете са по-склонни към агресия и зло поведение в резултат на играта, отколкото жените.

Изследователите също така откриха, че хората, които играят компютърни игри в компания, са по-малко склонни да се държат агресивно от тези, които играят сами.

Пристрастяване към хазарта

Смята се, че сред всички видове компютърни игри мрежовите игри са най-вредни. Първоначално играчът се свързва само с героя на екрана, но скоро човекът напълно се разтваря в характера си, постепенно оставяйки реалния свят във виртуалния. Човек прехвърля целия си физически живот в киберпространството: тук той се влюбва, създава приятелства и изгражда семейство. В същото време връзката в компютърна игра става много по-ярка, отколкото в реалния живот.

В психологията на пристрастяването към компютърния хазарт се разграничават следните важни аспекти:

 • загуба на следа от време;
 • непрекъснато усещане за нещо ново;
 • частична или пълна промяна в съзнанието;
 • усещане за всемогъществото на виртуалната сила;
 • появата на асоциална ориентация.

Играчът е толкова запален по процеса на компютърна игра, че е напълно изгубен по отношение на времето и реалното пространство. С течение на времето мозъкът му постепенно престава да прави разлика между реалния и виртуалния свят. Има много случаи, когато хората, пристрастени към компютърна видеоигра, не напускат света на играта в продължение на няколко дни, без почивка, храна и сън.

Поради постоянните актуализации от разработчиците (нови функции, интерфейс, графика), геймърите могат да прекарат десетки години, играейки една и съща компютърна игра, докато изобщо не им омръзва: по-скоро, напротив, те винаги се стремят да бъдат в техния свят възможно най-скоро за да оцените новите му функции.

Настъпва изкривяване на съзнанието, поради което реалният свят започва да се реализира с големи трудности. Вниманието на човек е разпръснато, паметта се влошава, мисловният процес се забавя.

В даден момент зависимият от хазарта започва да чувства, че може да постигне каквото пожелае: в резултат идеалната му самооценка и вярата в себе си значително се повишават. Въпреки това, само в идеален, виртуален свят.

Човек, който е пристрастен към компютърна игра, постепенно се превръща в „социално увредено лице“. Геймърите спират да ходят на работа и в училище, да излизат на многолюдни места, да се срещат с приятели и роднини.

Важно! В резултат на пристрастяване към хазарт, човек може да развие страх от открити пространства и тълпи.

Тунелен синдром

Тунелен синдром или „синдром на карпалния тунел“ е неврологично разстройство, причинено от притиснат среден нерв. Често се появява в резултат на непрекъснати, повтарящи се движения на ръцете или пръстите. Самите движения могат да бъдат доста прости: щракване с пръст върху клавиша на компютърната мишка или върху клавиатурата. На пръв поглед нищо сериозно, но дори такива леки, но чести движения на тялото могат да имат негативни последици.

Тунелният синдром се развива поради постоянно напрежение на ръцете. „Работната“ ръка на играча, дясна или лява, е най-изложена на риск. В резултат на притиснат нерв се появява силна болка в ръката и скоро нервът започва просто да атрофира - това е придружено от загуба на чувствителност в пръстите.

Хората, които играят компютърни игри, са най-податливи на това нарушение, защото почти всяка видео игра изисква натоварване от ръцете.

За да се избегнат сериозни последици, се препоръчва да се извършва малко „упражнение“ за ръцете на всеки 20 - 30 минути, като по този начин те се опомнят и им се дава почивка.

Хемороиди

След като се е заровил в екрана на монитора, човек може да остане дълго време на едно и също място, практически без да движи тялото. Последицата от това може да бъде развитието на най-често срещаното заболяване на ректума - хемороиди. Това заболяване се характеризира с разширяване на вените на долната ректума. Причината за това е застой на кръв във вените поради заседнал начин на живот. Самите разширени вени изпъкват в лумена на ректума и понякога увисват от ануса.

В особено тежки случаи на хемороиди може да се развие тромбоза, която е придружена от силна болка и кървене.

За да избегнете това заболяване, на всеки половин час седене пред компютъра трябва да се разрежда с елементарна активност - можете да станете от мястото си, да се разхождате из апартамента или да правите леки физически упражнения.

Препоръчително четене:  Защо стойката за глава е полезна и как да се научите как да я правите

Проблеми с гърба

Подобно на хемороидите, проблемите с гърба се причиняват от дълги периоди на седене. Спектърът на такива заболявания е доста широк: това включва остеохондроза, сколиоза, артроза и много други.

Остеохондрозата е най-популярна - тя се среща при 9 от 10 възрастни на възраст над 20 години.

Нещо повече, при компютърните игри мускулите на врата и горната част на гърба също страдат от непрекъснато седнало положение, ставайки по-слаби: в крайна сметка натоварването им намалява. Какво не може да се каже за долната част на гърба - натоварването на нейния случай се удвоява. За да не се сблъскате с проблеми с гърба, по време на компютърна игра е необходимо от време на време да разтягате гърба си, като редувате да бъдете пред екрана с лека гимнастика или физическа активност.

Замъглено зрение

Хората на възраст между 18 и 45 години са най-податливи на зрителни увреждания поради продължителната употреба на компютърен монитор.

Симптомите включват дискомфорт и умора на очите, зачервяване, суха роговица, сълзене на очите, замъглено зрение и намалена зрителна острота.

Поради продължителното наблюдение на монитора на компютъра може да възникне „сухота в очите“, което офталмолозите определят като едно от най-опасните заболявания. Симптомите включват изгаряне и пробождане на окото, усещане, че нещо има там. Повечето от „сухото око“ се наблюдават при хора, носещи контактни лещи.

Причината мига: в нормално състояние човек мига средно двадесет пъти в минута, но по време на дълъг непрекъснат поглед към светещ компютърния екран честотата на мигане намалява три пъти. Окото постепенно „изсъхва“, с течение на времето остротата му намалява и скоро зрението рискува напълно да изчезне.

На всеки час е необходимо да се организира почивка за очите, като същевременно се правят прости, но в същото време безценни, полезни упражнения:

 1. Плъзнете очите си отляво надясно, отгоре надолу.
 2. Завъртете последователно зениците по посока на часовниковата стрелка и обратно на часовниковата стрелка.
 3. Поставете показалеца на нивото на очите и се фокусирайте върху него. След това бързо преместете погледа си към друг обект в далечината - и погледнете отново пръста.

Всяко упражнение трябва да се повтаря в продължение на 2 до 3 минути.

Повече информация за въздействието на компютърните игри върху човешкото здраве - във видеото:

Компютърни игри за деца: полза или вреда

На въпроса за ползите и опасностите от компютърните игри за деца все още не е отговорено еднозначно, защото мненията се различават значително. Някой смята, че няма нужда децата да се увличат с подобни глупости - четенето на книги и изпълнението на домашните ще са по-полезни от това да им развалят зрението зад екрана на монитора. Други са сигурни, че компютърните игри развиват дете, носят му удоволствие - тогава какъв е проблемът?

Всичко зависи от типа компютърна игра, която детето обича.

 • "Стрелци": Тези игри често съдържат сцени на насилие и убийство. Докато играе на един от тях, детето буквално възприема всичко, което се случва на екрана, където стреля с врагове с врагове. В резултат на това гледката на кръв и трупове се превръщат в доста познати неща за него и самият той неволно започва да пренася цялата агресия от играта в реалния свят. Ето защо детските психолози настоятелно препоръчват да се защити дете от кръвожадни компютърни игри, като се заменят с развиващи се.
 • Образователни компютърни игриот своя страна може да бъде много полезен за развитието на детето: с тяхна помощ можете да тренирате паметта и вниманието на детето, двигателните умения на ръцете и очите, да развиете въображаемо мислене и фантазия. Съществуват разнообразни образователни компютърни игри, предназначени за различния характер и възраст на детето. Например, на активно и подвижно дете се препоръчва да му се дават бързи и динамични игри, докато тихо и спокойно дете с удоволствие ще премине през компютърно търсене, където се предлага да реши определен проблем.

На каква възраст можете да играете компютърни игри

Игрите за дете са среда за тяхното развитие. Поради тази причина на детето може да бъде позволено да играе компютърна игра не по-рано от 4 години, когато започне да се полага основата на неговата психика. Именно от тази възраст детето е в състояние да види връзките между компютърната мишка и случващото се на екрана, да започне да изгражда логически вериги и да търси решения на проблеми.

В същото време в детството е много важно да се ограничи времето на детето, прекарано пред компютъра - не повече от 1 час на ден.

Правилният избор на компютърни игри

Всеки родител трябва да знае как да избере правилната компютърна игра за бебето си, която да не навреди на психиката му. Развитието на такива важни фактори като възприемането на цвят, количество, форма и т.н. зависи от правилния избор на компютърна игра.

Днес в света има много изследвания за влиянието на компютърните игри върху развитието на психиката на децата. Въз основа на техните резултати, разработчиците създават много игри за деца от всички възрасти. Висококачествените компютърни видео игри се предлагат както в Интернет, така и в специални магазини за игри. С тяхна помощ хлапето може да се научи да брои, чертае, чете, бързо запаметява необходимата информация.

При избора на компютърна игра е необходимо да се вземат предвид полът и възрастта на детето, тъй като игрите за момчета и момичета и за деца от различни възрастови категории се различават значително. За момичетата най-интересни ще бъдат например игри на кулинарни теми, красота и мода, докато момчетата често се интересуват от състезателни и спортни игри.

Компютърните игри с познавателно развитие са подходящи за по-малки деца.

Заключение

Ползите и вредите от компютърните игри все още продължават да бъдат предмет на изследване по целия свят. Проучванията показват, че компютърните видеоигри все още имат полезни свойства: те могат да помогнат за развитието на логиката, мисленето, паметта и дори да подобрят зрението при определени условия.Струва си обаче да си припомним високия риск от пристрастяване към компютърните игри и необходимостта да контролирате времето, прекарано в вълнуваща дейност.

Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна