Защо солената пещера е полезна, плюсовете и минусите, прегледите на лекарите

Солените пещери (медицинско име - халокамери) са много популярни в наши дни. Тези пещери осигуряват стая, чиито стени, под и таван са изцяло покрити със сол. Всеки неспециалист знае, че изпаренията на този минерал имат благоприятен ефект върху дихателната система и имунната система. Но не всеки знае истинските ползи и вреди от солената пещера.

Историята на появата на солената пещера

Полезните свойства на вдишаните солени пари са били известни още в Древна Гърция и Древен Рим. Още тогава се разбираше, че солта лекува тялото и укрепва имунната система.

Първата изкуствена солена пещера е построена през 1976г. Проектиран е от лекаря П. П. Горбенко. Халокамерата беше поставена в спелеотерапевтична болница в село Солотвино. Солните мини станаха по-широко разпространени през 90-те години, когато започнаха да се използват за рехабилитация в цяла Русия.

Как работи солената пещера

Ползите от лечението в солната стая се дължат на наличието на специален микроклимат в нея. Температура, влажност, налягане, наситеност на йони - всички тези показатели са стриктно проверени. Въздухът в солените пещери е напълно стерилен. Следователно размножаването на бактерии и други патогенни микроорганизми в него е изключено.

Препоръчително четене:  Солени бани: ползи и вреди, как се прави

От името става ясно, че основното полезно свойство на халокамерата се осигурява от най-малките частици сол, пръскани във въздуха. В изкуствено създадени солени пещери се използват натриев и калиев хлориди. Размерът на частиците е от 1 до 5 микрона. Поради този размер солта свободно прониква в дихателните пътища.

Индикации за посещение на солените пещери

Може да изглежда, че посещението на солената пещера няма да навреди. Но все пак това е медицинска процедура. Следователно, за да извлечете максимума от солените камери, трябва да го използвате стриктно според показанията. Те включват:

 • хронични заболявания на белодробната система;
 • алергични прояви;
 • кожни заболявания (дерматози);
 • патология на сърцето и кръвоносните съдове;
 • психични разстройства (хронична умора, тревожност, депресия);
 • хормонални нарушения (захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза);
 • период на възстановяване след остри респираторни вирусни заболявания, грип.
Препоръчително четене:  Какви храни са полезни за човешкото сърце и кръвоносни съдове: списък, 15-те най-добри

Защо солната стая е полезна

Ползите и вредите от солните мини са несравними. С разумен подход и липса на противопоказания, те имат благоприятен ефект върху човешкото здраве. Смята се, че 1 сеанс в солената пещера е еквивалентен на 4 дни почивка на морския бряг.

Вдишването на солените пари подобрява цялостното благосъстояние и подобрява настроението. След 1 сесия пациентите забелязват намаляване на умората, освобождаване от вътрешен стрес.Поради високата концентрация на отрицателни йони във въздуха на солената пещера, метаболитните процеси са по-бързи. Това привежда тялото в тонус.

Друго полезно свойство на халокамерата е повишаването на общия и местния имунитет. Повишава се устойчивостта към патогенни микроби, повишава се активността на лимфоцитите - "пазителите" на тялото.

Отрицателните йони инхибират производството на възпалителни медиатори в лигавицата на дихателните пътища. Поради това интензивността на възпалителния процес намалява, отокът на тъканите намалява и се получава по-малко слуз. В комбинация с лекарства солените пещери се борят със симптомите на хронични респираторни заболявания:

 • кашлица;
 • задух;
 • хрема;
 • възпалено гърло.

Ползите за здравето от солената пещера не се ограничават до въздействието върху дихателната и имунната система. Има благоприятен ефект върху процесите на хемопоеза. След няколко сесии на спелеотерапия нивото на хемоглобина се повишава - протеин, необходим за транспортирането на кислород до тъканите.

Солени пещери в козметологията

Лечението със сол също се използва активно в козметологичната практика. Солените пещери помагат да се отървете от акне или акне. Полезни пари изсушават кожата и я дезинфекцират. Този ефект е полезен при екзема, алергични обриви.

Солените частици от халокамерите помагат за подмладяване на кожата. Подобрява се микроциркулацията в подкожните капиляри и космените фоликули. В резултат на това клетките на повърхността на лицето се обновяват, то става по-гладко и по-тонизирано. Косата на главата расте по-активно, стимулира се растежът на нова коса.

Както никой друг, ползите от солените пещери за тялото ще бъдат оценени от пациенти с псориазис. С редовното преминаване на процедурата (всеки ден в продължение на 30 минути в продължение на 15 дни), тежестта на сърбежа и образуването на люспи значително намаляват.

Ползите от солените пещери за деца

Ползите от солната стая са по-високи за дете, отколкото за възрастен. Детското тяло е по-лабилно и податливо на промени. Следователно в детството е възможно да се предотвратят патологични промени, които вече са се вкоренили при възрастен.

Това твърдение важи особено за психичното здраве. Малките хиперактивни деца в солената пещера се отпускат и успокояват. По време на сесия за спелеотерапия тийнейджърите се разсейват от проблемите в училище, с връстниците си.

За много деца по време на пубертета е характерно състояние, наречено вегетативно-съдова дистония (VVD). Характеризира се с нестабилност на тонуса на съдовата стена, резки промени в кръвното налягане и сърдечната честота и емоционална лабилност на юношата. При това състояние се препоръчва да се премине курс на лечение в халокамерата.

Солената пещера е показана при всички заболявания на УНГ-органите:

 • ринит - възпаление на носната лигавица;
 • трахеит - възпалителен процес в трахеята;
 • ларингит - инфекции на ларинкса;
 • бронхит - възпаление на лигавицата на бронхиалното дърво;
 • пневмония - инфекциозна пневмония.

Ползите от халокамера за дете не се ограничават до неговите лечебни свойства. Периодичното посещение на солената пещера повишава имунитета и е ефективна профилактика на вирусни и настинки.

Важно! Солната стая може да се използва за деца от 1 година.

Защо солената пещера е полезна за възрастните хора

Възрастните хора трябва да преценят ползите и вредите, преди да посетят солената пещера. В края на краищата възрастните хора са по-склонни към развитието на проблеми от съдов, ендокринен характер. Те имат тези заболявания в по-тежка форма. А наличието на сърдечна недостатъчност, декомпенсирани заболявания на ендокринната система са директни противопоказания за солените пещери. Поради това е препоръчително да се консултирате с лекар, преди да посетите халокамерата.

Ако няма противопоказания, ползите от солената пещера за възрастните хора са много големи.Halocamera е ефективна превенция за развитието на невродегенеративни заболявания. Такива патологии включват болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер и дисциркулаторната енцефалопатия. Вдишването на солени пари насърчава по-доброто снабдяване на мозъка с кислород, подобрява дейността на нервните клетки и проводимостта в нервните влакна.

Възможно ли е бременните жени да отидат в солената пещера

Целесъобразността на посещението на ореолната камера на бременна жена трябва да бъде решена с нейния акушер-гинеколог. Само лекуващият лекар е в състояние да оцени напълно здравословното състояние на момичето. Трябва да бъдете особено внимателни през първия триместър на бременността, когато вътрешните органи на детето са положени. Всяко въздействие върху плода в този момент може да доведе до сериозни последици.

Ако жената се чувства отлично и тестовете й са нормални, лекарят може да препоръча посещение на халокамера, за да се предотврати токсикоза.

Как е процедурата

За клиента преминаването на процедурата за лечение в халокамерата не е трудно. Той просто трябва да влезе в специална стая, да легне на шезлонг и да се отпусне. За да накара клиента да се чувства възможно най-комфортно, в стаята свири тиха приятна музика и излиза слаба светлина. Само една снимка на солената пещера предизвиква усещане за спокойствие и релакс.

До солената пещера има операторска стая. Сухият аерозол излиза от тази стая чрез специално устройство - халогенен генератор. Въздухът влиза в пещерата след преминаване през няколко степени на филтрация в солените блокове. Трябва да дишате бавно, спокойно. Наситеният със соли въздух преминава дори в най-тесните бронхи, като изчиства добре дихателните пътища.

Колко често можете да посетите солената пещера

Честотата на посещение на солената пещера и продължителността на курса са строго индивидуални. Те варират в зависимост от желания ефект, тежестта на състоянието на пациента. Лекарят, след като е оценил всички полезни свойства и възможна вреда, ще препоръча на пациента необходимата продължителност на курса. Това важи особено за малките деца. Ползите и вредите от солната стая за деца трябва да бъдат оценени от педиатър.

Ако говорим за посещение на пещерата с превантивна цел, е необходимо да се подложим на курс на лечение на всеки шест месеца до една година. 1 стандартен курс включва 10 процедури. Правят се всеки ден или на всеки 2 дни. Продължителността на 1 процедура за възрастни е от 40 до 60 минути, за деца - от 20 до 30 минути.

Кой не се препоръчва да посещава солената пещера

Съизмеримостта на ползите и вредите от солната камера зависи от състоянието, в което човек я посещава. Не се допуска посещение на пещерата при наличие на активен възпалителен процес, висока температура, тежко общо състояние на пациента.

Що се отнася до заболявания на сърдечно-съдовата, ендокринната система, е позволено да посещавате халокамерата само на етапа на компенсация на патологичния процес. Това предполага липса на симптоми на заболяването, нормални лабораторни стойности. Ако отидете в солена пещера при наличие на сърдечна недостатъчност, захарен диабет в стадия на декомпенсация, всички полезни свойства се изравняват. Това ще причини много вреда, влошавайки хода на основното заболяване.

По-рано беше споменато, че кожните заболявания са индикация за процедурата. Но при наличие на гнойни инфекции на кожата (флегмона, абсцес), кървящи рани, ерозии и язви е по-добре да се въздържате от посещение на халокамерата.

Онкологични заболявания (особено злокачествени), тежки психични разстройства, пристрастяване към алкохол и наркотици - при всички тези състояния процедурата само ще донесе вреда.

Абсолютно противопоказание за посещение на солни мини е свръхчувствителността към халоаерозол. В този случай човекът ще има алергична реакция. Тя може да бъде лека (алергичен ринит, кожни обриви) или животозастрашаваща (анафилактичен шок, оток на Квинке).

Внимание! Преди да посети халокамерата, детето трябва да се консултира с педиатър.

Усложнения след посещение на ореолната камера

Въпреки че полезните свойства на халокамерата са големи, в редки случаи след посещение се развиват усложнения. Това обикновено се дължи на факта, че хората се подлагат на процедурата, въпреки наличието на противопоказания. Но дори и в тяхно отсъствие, могат да се появят неприятни симптоми. Най-често те са краткотрайни и си отиват сами.

Кашлица

Кашлицата след сесия за халотерапия не е необичайна. Това е напълно естествен ефект от първите процедури. Полезно свойство на аерозола е изхвърлянето на застояла храчка и нейното разреждане. В резултат на това започва мокра кашлица. Най-често симптомът се появява след първите 2-3 сесии. Кашлицата изчезва, когато по-голямата част от храчките е преминала и тялото е свикнало с микроклимата на солната стая.

Симптомът е по-типичен за малки пациенти. В крайна сметка тялото им е по-чувствително към всякакви промени в околната среда.

Ако кашлицата не изчезне след няколко сесии или ако пациентът е много притеснен, по-добре е да отмените сесиите с халотерапия. Това може да е признак на аерозолна непоносимост. Тогава процедурата ще донесе много повече вреда, отколкото полза.

Температура

Повишаването на температурата до субфебрилни числа (до 37,5 ° C) е нормално явление за хора с хронични инфекциозни процеси. След посещение на солената пещера тялото започва активно да се бори с инфекцията, което води до повишаване на телесната температура.

Важно! Когато температурата се повиши до високи цифри, общото състояние на пациента се влошава, необходима е консултация с лекар.

Хрема

Хремата е дори по-често от кашлица. Механизмът на развитие на тези симптоми е подобен. Сухият аерозол разрежда секретите на носната лигавица и подпомага нейното отделяне. Хрема се развива след първата сесия на халотерапия. Затова се препоръчва да вземете кърпички преди процедурата.

Заключение

Ползите и вредите от солената пещера са несравними. Полезните свойства, които притежава, значително надвишават възможните негативни последици. Но преди да посетите, определено трябва да изключите наличието на противопоказания. Тогава процедурата ще бъде удоволствие!

Прегледи на лекари и специалисти

Мирошниченко Игор Виталиевич, 45-годишен, Омск
Аз съм педиатър. Много често майки идват при мен за съвет относно необходимостта от солена пещера за деца. Винаги препоръчвам процедурата на деца с бронхиална астма, хроничен обструктивен бронхит. Сухият солен въздух намалява честотата и тежестта на атаките.
Ковалева Инна Олеговна, на 35 години, Краснодар
Моята специализация е ендокринология. Винаги предписвам курсово лечение със солени пещери на моите пациенти с диабет, заболявания на щитовидната жлеза. Основното нещо е да запомните, че посещението на солените камери е полезно само ако болестта е напълно компенсирана! По време на период на обостряне или декомпенсация, процедурата ще навреди на тялото, вместо да носи полза.

Отзиви за посетители

Макаренко Олга Филиповна, на 25 години, Москва
Имам малко дете. Веднага след като отиде в детската градина, започнаха постоянни заболявания. В резултат на това лекарят постави диагноза - аденоиди 3 степен. В допълнение към лекарствата, педиатърът съветва да отидете в солните стаи. Оказа се, че солената пещера с аденоиди е истинско чудо. Хрема, запушване на носа са преминали през няколко процедури.
Бобров Игор Викторович, 40 години, Уфа
От няколко години страдам от псориазис. Опитах куп мехлеми и хапчета. Те не помогнаха много. Дерматологът посъветва спелеотерапията. Наистина ми хареса. Освен че подобрява настроението, отпуска, ефектът се забелязва след 1 курс. Основното нещо при посещение на солени пещери с псориазис е редовността. Трябва да ходите всеки ден, поне 2 седмици. Повторете курса на всеки 3-6 месеца. Тогава симптомите, ако не изчезнат, ще намалеят значително.
Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна