Сладкарски изомалт (E953): какво е това, ефектът върху тялото

Ползите и вредите от изомалт са спешен въпрос за диабетиците и за всички, които отказват захар и предпочитат заместителите на захарта. Сладкарската добавка може да има благоприятен ефект върху тялото, но може и да влоши благосъстоянието.

Какво е захарни изделия изомалт

Изомалтът или добавката Е953 е нискокалоричен въглехидрат, който се използва в сладкарството вместо захар в десертите. Прилича на бял кристален прах, лесно се разтваря в течност и е без мирис, но има сладък вкус.

Изомалтът се получава от захароза, изолирана от мед, тръстика, нишесте или захарно цвекло. Когато се използва, добавката предотвратява образуването на бучки в продуктите, има свойства на остъкляване и не позволява на съставките да се изпекат.

Изомалт може да бъде закупен под формата на гранули или груб прах.

Химичният състав на сладкарски изделия от изомалт

Изомалт съдържа:

 • молекули на водорода - около 50%;
 • кислородни молекули - 25%;
 • въглерод - 25%.

Хранителната стойност на добавката е средна - 240 калории на 100 g продукт. Това е повече от другите изкуствени подсладители, но почти наполовина по-малко от естествената захар.

Област на приложение

Изомалт се използва главно в сладкарството. Използвано е:

 • за добавяне на сладост към продуктите и намаляване на киселинността;
 • като консервант;
 • за запазване на формата на десертите;
 • за предотвратяване на слепване и образуване на бучки.

Можете да срещнете добавката в сладкиши и шоколад, карамел и сладолед, сосове, дъвки и зърнени закуски.

Ефект на E953 върху тялото

Ако подсладителят не се използва прекалено много и се използва в ограничени количества, може да бъде от полза. По-специално, захарни изделия изомалт:

 • увеличава енергийните резерви на тялото;
 • активира червата и подобрява перисталтиката;
 • спомага за поддържането на здрава стомашно-чревна микрофлора;
 • помага за утоляване на глада и бързо създава усещане за ситост;
 • предотвратява резки колебания в нивата на захарта.
Препоръчително четене:  Ползите и вредите от соевото масло, рецензии

Изомалт няма вредно въздействие върху зъбите и не води до кариес. Въпреки че хранителната му стойност не е най-ниската, в малки количества е подходящ за използване в диетата.

Използването на изомалт прави възможно да не се отказвате от сладкиши, докато отслабвате

Възможно ли е по време на бременност

Инструкцията за употреба на изомалт забранява използването му по време на раждането на дете. Вредното въздействие на хранителната добавка върху плода не е доказано. Но в същото време лекарите отбелязват, че сладкарският изомалт не носи никаква полза за майката и детето, но може да причини алергии. В допълнение, характеристиките на E953 все още не са напълно проучени и не може да се каже със сигурност, че заместителят няма да причини дефекти в развитието на плода.

Въпреки че изомалтът има по-ниско съдържание на калории от захарта, най-добре е да консумирате редовен подсладител по време на бременност. Ако се спазват дозировките, това няма да доведе до наддаване на тегло, но ще има повече ползи от него.

Възможно ли е изомалт за деца

Като цяло, изомалтът се счита за безопасна хранителна добавка. Въпреки това не се препоръчва да го въвеждате в диетата на децата, освен ако не е абсолютно необходимо. С голяма вероятност продуктът може да провокира алергии при бебето, дори и при малки дози. Ако все пак трябва да използвате E953, трябва да се придържате към количества от не повече от 20 g на ден и да давате добавката на детето само след две години.

Внимание! Изомалт има някои противопоказания. Разрешено е да се предлага на бебета само след съгласие с педиатър.

Ползите и вредите от подсладителя за изомалт за диабетици

Изомалт е безопасен заместител на захарта за диабетици, тъй като се абсорбира слабо от червата и практически не променя нивата на глюкоза в кръвта след консумация. Пациентите могат да използват добавката в чист вид, например заедно с чай или като част от сладкарски изделия от специализирани магазини.

Подсладителят Isomalt E953 е част от някои лекарствени продукти

Когато се използва E953, е необходимо да се спазват умерените дози - не повече от 25-35 g прах на ден. Въпреки че изомалтът има нисък гликемичен индекс, той има средно съдържание на калории и в големи количества може да повлияе отрицателно на метаболизма. Предозирането на подсладител причинява диария и гадене, коремна болка и кожни обриви.

Важно! При диабет тип I, особено наследствен диабет, изомалтът може да бъде опасен поради хронична хипергликемия при пациенти.

Противопоказания за употребата на изомалт

В някои случаи свойствата на изомалт могат да бъдат вредни. Не се препоръчва да се консумира хранителна добавка:

 • по време на бременност и по време на хранене;
 • с остър панкреатит и стомашна язва;
 • с хроничен гастрит в тежка форма;
 • в детството;
 • с индивидуални алергии;
 • с постоянно повишени нива на глюкоза в кръвта, характерни за наследствения диабет тип I.
Препоръчително четене:  Полезен ли е за вас хлябът с тостер?

Ако няма противопоказания, изомалт може да се използва вместо захар и при печене. Но трябва да разберете, че при прекомерна употреба дори добавката E953 ще доведе до наддаване на тегло или поява на хранително разстройство.

Заключение

Ползите и вредите от изомалт са тясно свързани помежду си. В малки количества добавката може да се използва вместо захар на диета и при диабет, но в същото време дневните дози E953 не могат да бъдат превишени.

Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна