Витамини Revit: инструкции за употреба, рецензии

Витамините Revit са известни още от съветските времена. Преди това почти всички хора ги приемаха, но сега много хора правят избор в полза на мултивитаминните комплекси, произведени от местни и западни фармацевтични компании.

Характеристики на мултивитамини Revit

Комплексът Revit е един от най-евтините в сравнение с други витамини. Но ако има индикации за прием и липса на ретинол, тиамин, рибофлавин в организма, те могат да заменят скъпите лекарства.

Витамините Revit се произвеждат под формата на сферични дражета с жълт или оранжево-жълт цвят. Повърхността на топките трябва да е гладка и равна. Revit е опакован в полимерни кутии от 50 или 100 бр. във всяка.

Revit съдържа витамини, получени в лабораторията чрез синтетични средства. С тяхна помощ можете да компенсирате недостига на витамини А, С, В1 и В2, необходими на организма. Но този комплекс не може да замести доброто хранене. Revita не съдържа всички витамини, минерали и други основни вещества, необходими на организма.

Те могат да се съхраняват от датата на освобождаване за не повече от 1 година. След изтичане срока на годност не се препоръчва да използвате Revit.

Revit може да бъде източник на витамини А, С, В1 и В2

Състав Revita

В съответствие с инструкциите, драже Revit съдържа:

 • 2500 IU ретинол (витамин А ацетат);
 • 1 mg тиамин хидрохлорид (В1);
 • 1 mg рибофлавин (B2);
 • 35 mg аскорбинова киселина (C).

Също така, дражетата Revit съдържат спомагателни вещества: пшенично брашно, нишестен сироп, захароза, талк на прах, пчелен восък, ароматизатор.

Важно! На витамините Revit липсват минерали и аминокиселини, така че е неуместно да се използват хапчета, ако те имат недостиг в организма. В такива случаи се препоръчват мултивитаминни комплекси.

Защо Revit е полезен

Поради включването на витамин С в Revita, тялото започва да се бори с инфекциите по-ефективно. Аскорбиновата киселина участва:

 • при окислително-възстановителни реакции;
 • при въглехидратния метаболизъм.

Витамин С е необходим за правилното функциониране на системата за кръвосъсирване, ускорявайки процесите на регенерация на тъканите.

Мастноразтворимият витамин А участва в метаболитните процеси, регулира растежа и развитието на тялото. Той изпълнява следните функции в тялото:

 • осигурява правилното функциониране на органите на зрението;
 • отговорен за структурната цялост на тъканите;
 • регулира растежа на костите;
 • повишава устойчивостта на организма към действието на различни неблагоприятни фактори.

Ретинолът е отговорен за сперматогенезата и оогенезата, развитието на плацентата, правилното развитие и деленето на ембрионалните тъкани при бременни жени. Необходимо е за правилното образуване на зрителни пигменти, които са необходими за нормален цвят и здрач на зрението.

Витамин В1 участва в метаболизма на въглехидратите, липидите и протеините. Необходимо е тялото да осигури нормално функциониране:

 • жлези с вътрешна секреция;
 • сърца;
 • храносмилателни органи;
 • нервна система.

Тиаминът има положителен ефект върху процеса на провеждане на нервните импулси. Има умерен мускулен релаксант и ганглий блокиращо действие.Витамин В1 подпомага образуването на антитела, има благоприятен ефект върху зрението и участва в енергийния метаболизъм.

Витамин В2 стимулира метаболизма на холестерола и подобрява функционирането на органите на зрението. Рибофлавин ускорява производството на хемоглобин, подобрява преминаването на окислително-възстановителните реакции в организма и има анаболен ефект.

Защо да приемате витамини Revit

Витамините се препоръчват за възрастни и деца, които са диагностицирани с хиповитаминоза или са изложени на риск от развитие. Препоръчително е да ги приемате за хора, които се хранят с небалансирана диета и поради това не получават всички необходими хранителни вещества. Те също препоръчват приема на лекарството Revit за профилактика на хиповитаминоза:

 • бременни жени;
 • хора в периода на тежък физически и емоционален стрес;
 • пациенти в периода на възстановяване след тежки заболявания.
Препоръчително четене:  Витамини за растежа на косата на главата: евтини и ефективни, японски, френски комплекси, рецензии

Много хора започват да пият витамини Revit без лекарско предписание. Основното е да се спазва препоръчителната доза, за да се предотврати развитието на хипервитаминоза.

Как да приемате Revit

Кръгли дражета Revit трябва да се приемат през устата след хранене. Препоръчително е да направите почивка от 10-15 минути между храненията и витамините.

Стандартният курс на лечение с Revit е 1-2 месеца. След почивка от 1-3 месеца може да се повтори.

Лекарите препоръчват да се спазва дозировката, когато се използва Revita
Коментирайте! Препоръчителната доза зависи от възрастта на пациента и здравословното му състояние. При избора на дозата лекарят взема предвид показанията, за които се предписват витамини.

Приложение на Revita при възрастни

За възрастни, които решат да приемат Revit, за да предотвратят недостиг на витамини, е достатъчна 1 таблетка два пъти дневно. За медицински цели се предписват 2 таблетки три пъти на ден.

Бременните жени, които нямат установен дефицит на витамин, се препоръчват да приемат не повече от 1 таблетка на ден. Забранено е увеличаването на дозата, тъй като при хипервитаминоза А рискът от анормално развитие на плода се увеличава.

Не е необходимо да се коригира дозата при пациенти в напреднала възраст. В случай на проблеми с работата на черния дроб и бъбреците, по-добре е да се консултирате със специализиран специалист относно целесъобразността на приема на мултивитамини.

Приложение на Revita при деца

Нежелателно е да се дават витамини Revit на деца под 3-годишна възраст. На възраст от 3-7 години можете да използвате 1-2 таблетки на ден с превантивна цел. За деца на възраст 7-15 години можете да увеличите количеството до 3 на ден.

По време на периода на възстановяване след сложни заболявания или в случай на потвърдена хиповитаминоза, както е предписано от лекар, дозата може да бъде увеличена.

Предпазни мерки

Въпреки ползите от витамините Revit, трябва да се помни внимателно при тяхното използване. Преди да го приемете, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Забранено е комбинирането на употребата на Revit и други мултивитаминни комплекси. Това може да доведе до предозиране на аскорбинова киселина, ретинол, витамини В1 и В2. Не е желателно да се превишават препоръчаните дози по същата причина.

Поради включването на рибофлавин в състава на лекарството е възможно оцветяването на урината в наситен жълт цвят. Не е опасно, не е необходимо да се отменя приемът на витаминния комплекс, когато се появи този симптом. Цветът на урината се нормализира след завършване на курса на лечение.

Когато приемате някакви лекарства, трябва да уведомите лекаря. Той ще определи дали е възможно да ги комбинирате с Revit и ще избере дозировката.

Например, аскорбиновата киселина, която е част от Revita, подобрява абсорбцията на пеницилин и желязо. Под неговото действие ефектът на индиректните коагуланти и хепарин върху тялото се влошава. А при лечение със салицилати, докато приемате Revit, рискът от развитие на кристалурия се увеличава.

Когато се използват лекарства с нитрити и холестирамин, процесът на абсорбция на ретинол се нарушава.Следователно няма да е възможно да се компенсира дефицитът на витамин А на фона на такова лечение.

Противопоказания и странични ефекти

Revit не се предписва на деца под 3-годишна възраст. Списъкът с противопоказания включва също:

 • свръхчувствителност към компонентите на продукта (включително помощните вещества);
 • непоносимост към фруктоза, дефицит на захароза изомалтоза;
 • хипервитаминоза А;
 • хроничен гломерулонефрит;
 • саркаидоза (включително анамнеза);
 • хипероксалурия;
 • нарушение на обмена на мед и желязо;
 • нефролитиаза.

Повечето пациенти понасят лекарството добре, но някои могат да получат алергични реакции. Възможните прояви на непоносимост включват анафилактичен шок, хипертермия, ангиоедем и бронхоспазъм.

Възможна е появата на дерматологични реакции. В редки случаи пациентите развиват кожни обриви, зачервяване, сърбеж.

Мултивитаминният комплекс Revit може да провокира развитието на алергии

При непоносимост към витамини съществува риск от диспептични разстройства, коремни спазми. В много редки случаи хората се оплакват от световъртеж, главоболие, нарушение на съня, повишена раздразнителност.

Дългосрочната употреба на лекарството в големи количества провокира:

 • дразнене на лигавицата на храносмилателната система;
 • нарушен глюкозен толеранс;
 • развитие на хипергликемия;
 • появата на проблеми с работата на сърцето и черния дроб.
Внимание! Ако не спазвате препоръчаната доза, тогава съществува риск от развитие на хипервитаминоза.

В съответствие с инструкциите за Revita, в случай на предозиране се появяват следните нежелани реакции:

 • стомашни болки;
 • стомашно-чревни разстройства;
 • гадене;
 • повръщане;
 • мускулна слабост;
 • запек;
 • суха кожа;
 • пукнатини в ъглите на устата;
 • косопад;
 • болки в ставите.
Препоръчително четене:  Витамин К1: кои храни съдържат, защо е необходим

Ултразвуковото изследване на коремната кухина при пациенти с хипервитаминоза А може да разкрие, че черният дроб и далакът са увеличени. При жените излишъкът от витамин А води до нарушаване на редовността на менструацията: появяват се закъснения. Когато приемате големи дози от този витамин, трябва да спрете да планирате бременност. След приключване на лечението трябва да минат поне 6 месеца, за да започне забременяване.

Ако се появят нежелани реакции по време на приема на Revit витамини или симптоми на предозиране, трябва да спрете приема на лекарството. Пиенето на много течности или интравенозната инфузия на разтвори за детоксикация ще помогне да се коригира ситуацията. Тактиката на терапията се избира от лекаря, като се фокусира върху състоянието на пациента.

Витаминни аналози Revit

Можете да замените Revit с други домашни мултивитаминни комплекси:

 • Undevit;
  Мултивитамини за укрепване на защитните сили на организма
 • Gendevit;
  Достъпен общ тоник Gendevit
 • Декамевит;
  Мултивитамини Декамевит - аналог на Revita с разширен състав
 • Хексавит;
  Можете да замените мултивитамините Revit с Hexavit
 • Пентовит;
  Пентовит е източник на витамини от група В
 • Пиковит;
  Витаминно-минерален комплекс
 • Макровит.

Съставът на Undevid включва ретинол, тиамин, рибофламин, рутин, пиридоксин, никотинамид, фолиева киселина, калциев пантотенат, витамини Е, С. Предписва се главно за пациенти с метаболитни нарушения в организма, влошаване на общото състояние. Undevid се препоръчва за юноши през периода на активен растеж.

Gendevit не се различава значително по състав от Undevid. Използва се като общоукрепващо средство за нормализиране на метаболитните процеси. Подобрява устойчивостта на организма към инфекции. Gendevit участва в процеса на коагулация на кръвта, регенерация на тъканите, метаболизъм на аминокиселини, синтез на хемоглобин, колаген и кортикостероиди.

Pentovit съдържа витамини В1, В6, РР, В9 и В12. Използва се предимно при астенични състояния и заболявания на централната и периферната нервна система (радикулит, неврит, невралгия).

Пиковит е мултивитаминен комплекс, който обогатява организма с витамини А, В1, В2, В6, В12, В9, РР, С. Предписва се на пациенти с хиповитаминоза.

Фармацевтичните еквиваленти на Revit включват също:

 • Антиоксикапс капсули с йод;
  Витаминна добавка с йод
 • Сироп Sana-Sol;
  Витаминен комплекс за деца
 • Таблетки за дъвчене Jungle.
  Мултивитаминен комплекс Jungle за деца - аналог на Revita

По препоръка на лекар можете да замените Revit с други мултивитаминни комплекси, които също включват минерали и аминокиселини. Лекарите препоръчват:

 • Multi-Tabs;
 • Perfectil;
 • Превалиран;

Капсули за женска красота

 • Vitrum;
 • Супрадин;
 • Азбука;
 • Веторон;
 • Унигама;
 • Мултивитамини.
Внимание! Изборът на лекарства трябва да се извършва от лекаря, като се вземат предвид показанията за прием на витаминни добавки и общото състояние на пациента. Предозирането на витамини е не по-малко вредно от липсата им.

Заключение

Витамините Revit могат да се използват за запълване на дефицита на ретинол, тиамин, рибофлавин и аскорбинова киселина в тялото на деца и възрастни. Те трябва да се приемат в дози, препоръчани в инструкциите за употреба. Според предписанието на лекаря, с потвърдена хиповитаминоза, количеството консумирани хапчета може да се увеличи.

Отзиви за Revita

Алиса Ардова, 36 години, Махачкала
Купих витамини за дъщеря си по съвет на педиатър. Детето боледуваше почти всеки месец. След курс от 2 месеца ситуацията се подобри значително. Дъщеря ми, разбира се, все още е болна, но не толкова тежко и често, както преди. Подобреният апетит, докато приемате дражета Revit, стана приятен бонус.
Мария Тихомирова, 28 години, Владивосток
Поради постоянна сънливост, слабост и чести респираторни заболявания, реших да се свържа с местен терапевт. Лекарят препоръча да започнете да пиете курс на дражета Revit и ако това не помогне, вземете тестове. За моя изненада след 3 седмици редовна употреба забелязах, че сънят ми се нормализира, общото ми състояние се подобри, летаргията и апатията почти изчезнаха.
Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна