Как да почистите баня със сода и лимонена киселина от варовик, ръжда, как да избелите

За почистване на водопроводи и плочки се използват различни домакински химикали. Използването им обаче не гарантира оптимални резултати. Някои имена не могат да бъдат наречени напълно безопасни както за човешкото здраве, така и за околната среда. Почистването на ваната със сода за хляб и лимонена киселина се счита за ефективен начин за премахване на мръсотията. Този метод връща първоначалната белота на водопроводчика.

Възможно ли е почистването на банята с лимонена киселина

За да се премахне замърсяването, не е необходимо да се купуват скъпи домакински химикали. За тази цел се препоръчва използването на прости инструменти, които могат да бъдат намерени в кухнята на всяка домакиня. Те включват:

  • Газирани напитки;
  • водороден прекис;
  • сапун за пране;
  • оцетна есенция.

Използвайки тези средства, е възможно да върнете санитарния фаянс до чистота, блясък и белота. Характеристика на почистването на банята е необходимостта от премахване на мухъл, което се счита за често срещан проблем. Типични петна могат да се видят по шевовете между плочките. Както содата, така и лимонената киселина (C6H8O7) помагат за премахването на мухъл.

Важно! Използването на народни средства има неоспорими предимства. Препоръчват се безопасни методи за почистване на различни повърхности.

Натриевият бикарбонат (Na2CO3) е прах или малки бели кристали. Содата се използва активно не само в индустрията, медицината и кулинарията. Веществото се използва за почистване на домакински уреди и различни повърхности. Когато се комбинира с други лекарства, содата бикарбонат може да увеличи ефективността си.

Прахът е нетоксичен. Содата е безопасно вещество. Когато прахът попадне в лигавиците на носа или очите, се забелязва леко дразнене.

Известно е, че C6H8O7 изглежда като бяло вещество. Прахът има силен кисел вкус. Използването на битови химикали се дължи на основните му свойства. Инструментът, подобно на содата, се използва за почистване.

Препоръчително четене:  Сода за хляб: полезни свойства, приложение, как да приемате

Може ли лимонена киселина да почисти акрилна вана

Всяко водопроводно оборудване постепенно губи първоначалния си вид. Появата на варовик и ръжда, увреждане на емайла са причинени от неправилно използване, повишена твърдост на водата.

Акрилната версия има редица предимства, които обясняват популярността на този продукт. Стените обаче са силно чувствителни към агресивни съединения. Това трябва да се вземе предвид при избора на почистващи препарати.

Безопасните начини включват измиване на акрилни водопроводи с разтвор на C6H8O7
Препоръчително четене:  Как да изтриете брилянтно зелено от линолеум

Ефективност

Содата не само почиства водопровода бързо и ефективно. Използването му може да премахне неприятните миризми, което е от съществено значение.

Използването на лимонена киселина и натриев бикарбонат за почистване на банята има следните предимства:

  • безопасност и дезинфектант;
  • гъвкавост, което предполага възможността за използване на различни видове повърхности (стомана, чугун, акрил);
  • евтиност, наличност.

Ефективността на средствата се проявява в бързото елиминиране на замърсителите, което се дължи на основните свойства на веществата.

Как да почистите банята си със сода за хляб и лимонена киселина

Натриевият хидроген карбонат може да се използва в комбинация с други съставки за подобряване на неговата ефективност. За почистване на банята се препоръчва комбинация от сода за хляб и лимонена киселина.

Стените на санитарния фаянс се навлажняват с вода и се обработват със сода. Напръскайте отгоре разтвор, съдържащ вода и C6H8O7 (супена лъжица за 1 чаша). С помощта на гъба сместа се втрива старателно в повърхността. Процедурата завършва с изплакване на санитарния фаянс с вода.

Видеото показва как можете да почистите банята със сода и лимонена киселина:

Содовият разтвор има остър мирис, което трябва да се има предвид при измиване

Как да почистите акрилна вана с лимонена киселина

Прахът премахва варовика и други примеси. Благодарение на лимонената киселина, акрилната баня може да се измие и избели.

Ефективността на разтвора зависи от спазването на препоръчаните пропорции. За 2 литра вода трябва да вземете 1 саше с прах.

За да измиете ваната, трябва да разредите лимонена киселина в течност. В разтвора се навлажнява гъба, санитарният фаянс се избърсва. След 20 минути повърхността се обработва повторно. След процедурата разтворът се измива с вода.

Не използвайте твърди гъби за почистване на повърхности

Лимонена киселина за варовик в банята

Постоянният контакт на повърхността с вода води до образуване на отлагания. Появата на специфични замърсители се дължи на състава на течността. Появата на варовик се влияе от излишък на магнезиеви и калциеви соли. Емайлът постепенно пожълтява.

Проявите на котлен камък включват наличието на следните признаци: жълти или сиви ивици, грапавост на стените

Когато сапунът и чешмяната вода влязат в контакт, се образува сапунено покритие. Замърсяването е трайно поради наличието на мастни компоненти. С течение на времето тази плака се сгъстява и не се отмива с вода.

Можете да измиете банята от варови отлагания с лимонена киселина. Този метод е универсален. Може да се използва за почистване на всякакъв вид повърхност.

Обработката се извършва с помощта на разтвор. Включва вода и бяло вещество. За 2 чаши вода вземете 1 саше с прах. Съставът се използва за обработка на повърхността на санитарния фаянс. След 20 минути нанесете втори слой и изтъркайте старателно с гъба. След почистване измийте разтвора със студена вода.

Акрилният санитарен фаянс е по-труден за почистване от варовик. За да увеличите ефективността на почистване, трябва да напълните банята със студена вода и да добавите 1 пакетче прах. Течността се източва след няколко часа и стените се измиват с вода.

Как да избелите баня с лимонена киселина

Веществото се използва не само за почистване на повърхности. Белият кристален прах се характеризира с избелващи свойства, които се използват за възстановяване на предишния вид на санитарен фаянс.

За да станат снежнобялите стени, трябва да разтворите 100 mg прах във вода (500 ml). Съставът се излива в спрей бутилка и се нанася върху повърхността. След 1 час разтворът се измива с помощта на гъба.

Разтворът C6H8O7 възстановява белотата

Лимонена киселина от ръжда в банята

Продуктът е концентриран прах, който лесно премахва замърсяванията. Лимонената киселина помага за бързото почистване на ваната от ръжда.

За да приготвите разтвора, трябва да разредете праха (съдържанието на сашето) в чаша топла вода. Продуктът се импрегнира с гъба и се втрива в повърхността. Стените се изплакват с вода след 15 минути.

Прахът почиства ръждата поради свойствата на избелване

Грижа

За да поддържате чистото си ВиК оборудване, трябва да запомните да го почистите навреме.Важно е да се извършва ежедневно почистване за поддръжка, за да се запази белотата на дрехата.

След като използвате водопровода, изплакнете повърхността с топла и студена вода и след това избършете на сухо. Ежеседмично трябва да се извършва основно почистване, за да се отстранят по-сериозни замърсявания.

Заключение

Почистването на вана със сода и лимонена киселина се използва за отстраняване на замърсявания, варовик или сапунени отлагания. Разтворите имат избелващи свойства. Използването на съставите се характеризира с висока ефективност. Много домакини избират да почистят банята със сода и лимонена киселина, което е показано във видеото, поради наличността и бюджета на метода.

Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна