Как да почистите тоалетната от варовик: народни и специализирани средства

Възможно е да се премахне варовикът в тоалетната, дори ако отлаганията са се натрупали за много дълго време. За почистване са подходящи не само химикалите, но и битовите вещества, те присъстват в почти всяка кухня или килер.

Характеристики на почистване на тоалетната чиния от варовикови отлагания

Всяка тоалетна чиния, при липса на внимателна поддръжка, с времето се покрива с варовик. Тази плака се формира от минерални соли, присъстващи както в човешката урина, така и в чешмяна вода. Тъй като купата остава постоянно мокра, помага бързо да се изгради здрав камък. Твърдите отлагания на повърхността му първо се появяват като тънък филм и след това се превръщат в истинско жълтеникаво натрупване, ако не бъдат отстранени навреме.

При почистване на тоалетната от плака трябва да се имат предвид няколко характеристики:

 1. Водопроводната купа трябва да се почиства с обикновена четка, средно твърда четка или гъба с абразивна твърда страна. Не могат да се използват метални кърпи и стъргалки за тоалетни, те ще оставят микроскопични драскотини по повърхността на купата, а плаката ще се натрупва още по-бързо.
 2. Когато почиствате тоалетната чиния, водата от водопроводната арматура трябва да се изпомпва максимално, ако е възможно, дори от дренажния отвор с черпак. В този случай почистващите препарати ще бъдат по-ефективни и ще помогнат за по-бързото отстраняване на отлаганията, тъй като водата няма да отслаби тяхната концентрация.
 3. Когато използвате агресивни киселини и основи, е необходимо да ги държите по стените на купата не по-дълго от определеното време. Ако останат включени дълго време, суровите почистващи препарати могат да повредят емайла на приспособлението. След това варовиковите отлагания ще започнат да се появяват по-бързо и ще станат по-трудни за отстраняване.

В процеса на премахване на котления камък от тоалетната е задължително да се използват ръкавици и защитна маска, за да не се вдишват токсични пари от химикали и да не се наранят кожата и лигавиците. След почистване водопроводът трябва да се измие с чиста вода няколко пъти, всички остатъци от битови и химически продукти трябва да бъдат напълно отстранени.

Трябва да почистите водопровода с мека гъба или четки.

Как да премахнете варовика в тоалетната с помощта на народни методи

Ако в водопроводната купа се е образувал здрав камък, тогава можете да го премахнете с прости средства за премахване на котлен камък в тоалетната. Те показват добър ефект както срещу леки отлагания, така и срещу силни замърсявания. В същото време битовите вещества не са скъпи, за разлика от специализираните химикали.

Как да почистите варовика в тоалетната с лимонена киселина

Можете да използвате лимонена киселина не само при готвене, но и за почистване на водопроводни инсталации.Със здрав камък е достатъчно да поръсите замърсените стени на купата с прахообразна киселина и да оставите за 3 часа.

След изтичане на срока лимонената киселина трябва да се отстрани с влажна гъба и с нея ще се отстранят твърдите отлагания. След такова почистване водопроводът трябва да се изплакне добре два пъти.

Как да премахнете варовика от тоалетната с оцет

Друго добро средство за премахване на отлаганията е обикновеният 9% оцет за трапеза. Преди да почистите тоалетната чиния от силен варовик, трябва да загреете оцет в количество от 1 чаша до топла температура и след това да добавите 1 голяма лъжица сода към него.

Препоръчително четене:  Сода за хляб: полезни свойства, приложение, как да приемате

Съставният агент се нанася върху вътрешните стени на тоалетната чиния вечер и се оставя за една нощ. Сутрин трябва само да източите водата няколко пъти и леко да преминете над купата с четка, за да премахнете мръсотията. Оцетът и содата за хляб могат да помогнат за премахването на варовика с малко или никакви усилия.

Простите вещества - сода, оцет, киселини помагат за премахване на вар и отлагания в тоалетната

Как да почистите варовика от тоалетната с оксалова киселина

Оксаловата киселина, която по свойства е подобна на лимонената, помага добре за премахване на твърда плака от стените на тоалетната. За да почистите водопровода, поръсете обилно с киселина върху абразивната страна на гъбата и след това разтрийте добре глинената купа в продължение на няколко минути. Остатъците от оксалов прах се измиват старателно, докато сивият и жълтият камък могат да бъдат отстранени без следа.

Съвет! При упорити замърсявания можете също да нанесете слой оксалова киселина директно върху вътрешните повърхности на санитарната чиния и да го оставите да действа няколко часа преди изплакване.

Как да се отървем от варовик в тоалетната със сода за хляб

Едно от най-добрите решения за варовик в тоалетната е содата за хляб. За да премахнете мръсотията в тоалетната, е необходимо да разредите цялата опаковка сода в малко количество вода - докато се получи хомогенна полутечна каша. Сместа се разпределя равномерно по вътрешната повърхност на санитарния съд за цялата нощ, а на сутринта фаянсът се втрива с четка и се измива.

Ако плаката е стара и жилава, содата за хляб може да се смеси с няколко големи супени лъжици оцет. Инструментът, състоящ се от два агресивни компонента наведнъж, ще бъде двойно ефективен и ще помогне да се премахне камъкът, който е израснал по стените на водопровода.

Как да почистите стария варовик от тоалетната с кола

Отзивите за варовик върху ръба на тоалетната казват, че известната "Coca-Cola" е подходяща не само за храна - тя е отлично почистващо средство, което помага за бързо отстраняване на твърдата мръсотия. Много е лесно да се използва „Кола“ за почистване - фаянсова купа се изсипва над ръба с кафява напитка и се оставя за 1 час.

След това вътрешността на водопроводната купа се избърсва с гъба и водата се източва няколко пъти. "Кола" помага да се премахне дори силната твърда мръсотия, без да оставя следа. Любопитно е, че газираната напитка с такива удивителни свойства остава доста безопасна за консумация на храна, киселинната среда на стомаха е много по-агресивна по състав от „Кола“.

Как да почистите тоалетна чиния от котлен камък с белота

Избелващият продукт с изразителното име Whiteness се бори не само с жилави петна, но и със твърди замърсявания по повърхността на водопровода. За да премахнете твърдите и трайни отлагания с белота, изсушете купата колкото е възможно повече с парцали или хартиени салфетки и след това изсипете обилно количество белина по линията на джантата.

Белината ще донесе максимален ефект, ако се остави по стените на купата за 8-12 часа. След изтичане на определеното време стените на купата се обработват с четка или гъба и след това водата се измива няколко пъти подред, за да се отстранят замърсяванията и остатъците от белина.

Bleach Whiteness работи чудесно с вар и твърди отлагания

Как да премахнете варовика в тоалетната с електролит

Ако силният варовик в тоалетната е много стар и просто няма други силни средства под ръка, можете да премахнете електролитното замърсяване. Но трябва да се има предвид, че съставът съдържа сярна киселина и от една страна прави електролита изключително ефективен, а от друга увеличава опасността му. Необходимо е да се борави с течността само с дебели гумени ръкавици и маска, невъзможно е продуктът да попадне на ръцете ви, също така е опасно да вдишвате парите му.

Електролитът се използва по следния начин - малко количество от агента се нанася с гъба върху вътрешната повърхност на водопровода и след това капакът веднага се затваря. Съхранявайте продукта не повече от 15 минути, след което водата се източва няколко пъти подред, капакът все още се държи затворен. В никакъв случай продуктът не трябва да се качва на седалката; трябва да се използва много внимателно.

Важно! Невъзможно е да се използва електролит, ако пластмасовите канализационни тръби напуснат водопровода, веществото може да е твърде агресивно за тях.

Как да премахнете варовикови отлагания в тоалетната със специализирани продукти

Понякога домашните средства за лечение на твърди отлагания може да не са под ръка. Освен това не всеки е готов внимателно да измери пропорциите на сода за хляб или оцет за почистване. В този случай можете да закупите един от специализираните продукти - те показват добра ефективност и спомагат за лесното отстраняване на каменни отлагания.

Като цяло водопроводните химикали могат да бъдат разделени на няколко категории:

 1. Киселинни... Те включват Dressing Duck, Sanox и други гелове с доста агресивен състав. Те работят най-добре срещу стария варовик, но трябва да работите с тях много внимателно, като предпазвате лицето и ръцете си. Киселите гелове не могат да се държат твърде дълго върху емайла, те могат да повредят повърхността.
 2. Алкална... Domestos, Bref, Dosya принадлежат към тази категория - алкалните агенти представляват по-малка опасност за хората и водопровода, отколкото киселинните, но тяхната ефективност е малко по-ниска. Най-доброто от всичко е, че алкалните гелове помагат за премахването на свежата плака, която все още не е имала време да се прилепи правилно към повърхността.
 3. Хлор... Продукти с висок процент хлор в състава, като Comet или Titan, са подходящи за редовно и превантивно почистване. Те се справят добре с цъфтежа, но оставят след себе си неприятна миризма. Тоалетната след тях трябва да бъде добре проветрена и при почистване използвайте маска, за да не вдишвате хлорни пари.
  По-добре е водопроводът да се почиства с гел, а не с абразивни прахове.
Внимание! Много от тези продукти се представят в магазините под формата не само на гелове, но и на прах. Но е по-добре да използвате течни вещества за почистване, абразивните прахове надраскват повърхността на водопровода и в резултат допринасят за появата на нова плака.

Предотвратяване появата на котлен камък в тоалетната

Най-лесният начин да защитите водопровода от появата на варови отлагания е с помощта на навременна профилактика. За да поддържате тоалетната чиста и свежа, препоръчваме:

 • почиствайте вътрешността на водопровода с домакински или промишлени химикали седмично, отнема малко време и не се образуват варовикови отлагания по стените на купата;
 • използвайте четка след всяко пътуване до тоалетната за аварийно почистване на стените;
 • за своевременно ремонтиране на дренажния резервоар, ако в него тече вода, течността постоянно течаща по стените на фаянсовата купа ускорява появата на плака;
 • използвайте специални касети и таблетки, които омекотяват и пречистват водата, те са предназначени не само за ароматизиране на тоалетната, но и за защита на водопровода от варови отлагания;
 • почиствайте водопровода само със специална четка, гъба или меки четки, без да използвате твърди абразивни инструменти - надрасканата фаянсова повърхност се покрива с плака по-бързо.

Не се препоръчва изливането на остатъци от мазна и гореща храна в канализацията - по стените на водопровода се образува тънък филм, допринасящ за появата на плака. Ако водопроводът все още се използва за изхвърляне на хранителни отпадъци, то всеки път той трябва незабавно да се почиства с четка и да се промива два пъти.

Редовната профилактика предотвратява появата на отлагания по стените на водопровода

Заключение

Премахването на котления камък в тоалетната не е толкова трудно, дори ако водопроводът не е бил почистван дълго време, а вътре са се образували плътни отлагания. Домакинските и специални продукти бързо помагат за премахването на варовик, но най-добре е да измивате тоалетната профилактично поне веднъж седмично, тогава ще бъде по-лесно да се грижите за него.

Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна