Плюсове и минуси на даряването на кръв за човешкото тяло

Съдържание

Даряването на кръв за дарение е не само почетно, но и полезно. Ако няма категорични противопоказания за процедурата, тогава тя ще има благоприятен ефект върху тялото и само ще укрепи здравето.

Полезно или вредно е да дарявате кръв за дарение на жени, мъже

Когато разглеждат въпроса за дарението, много хора се страхуват от негативни последици за здравето. Всъщност даряването на кръв не вреди на тялото, ако се спазват основните правила.

Донорството дори се счита за полезно. Преди всичко, преди процедурата, човек се подлага на медицински преглед и получава възможност да провери здравето си. На фона на редовното доставяне на биоматериал се формира имунитет към леки кръвозагуби. Донорът понася по-лесно операции, травми и умерени наранявания.

Как кръводаряването влияе на тялото

Дарението е полезно не само за пациенти, нуждаещи се от трансфузия, но и за тези, които решат да дарят биоматериал. Редовното лечение служи за предотвратяване на заболявания и облекчаване на някои от неприятните симптоми.

Защо е полезно да дарявате кръв за даряване на мъже

Ползите от даряването на кръв за човешкото тяло се изразяват във факта, че възстановителните процеси започват да се случват по-бързо. Скоростта на обновяване на биологичната течност се увеличава, състоянието на кръвоносните съдове се подобрява. Донорството е добра профилактика срещу сърдечни заболявания и е от особена полза за мъжете.

Отзивите за кръводаряването отбелязват, че на неговия фон мъжете са подобрили потентността

Защо е полезно да дарявате кръв за дарение на жени

Жените трябва да бъдат по-внимателни, когато дават биологичен материал. Те вече са изправени пред месечна загуба на кръв поради периодите си. Но ако се спазват правилата, се наблюдават следните ползи от даряването на кръв за жена донор:

 • работата на сърцето и кръвоносните съдове се подобрява;
 • обилната и болезнена менструация се понася по-лесно;
 • кръвта в тялото непрекъснато се обновява, което има благоприятен ефект върху работата на имунната система.

Жените донори по-рядко страдат от ПМС и силна умора, слабост и промени в настроението.

Условия и правила за даряване на кръв за даряване на мъже и жени

Ползите за здравето и вредите от даряването на кръв зависят от спазените основни изисквания. Има правила за подготовка и последващо възстановяване след процедурата.

На колко години можете да дарите кръв

Според руския закон даряването е разрешено само след 18 години. Децата и юношите не могат да дарят кръвта си. Същото се отнася и за възрастни хора над 60 години.

Колко често можете да дарявате кръв за даряване?

По закон доставката на биоматериал е разрешена не повече от пет пъти годишно за мъжете и не повече от четири пъти за жените. В същото време лекарите не могат да извършват няколко огради наведнъж без почивка. В този случай ефектът от даряването на кръв върху тялото ще стане отрицателен. Паузата между процедурите трябва да бъде поне два месеца.

Посочените норми се отнасят само за донорство на пълна кръв. Можете да дарявате по-често отделни компоненти на биологичната течност. Например, лекарите могат да вземат плазма от един и същ донор около 20 пъти годишно с минимални интервали от две седмици.

Кога можете да дарите кръв за дарение след лечение на зъбите?

Не можете да отидете на доставка на биологичен материал веднага след посещение на зъболекар. Трябва да минат поне десет дни преди следващото дарение. Правилото се обяснява с факта, че след манипулации в устната кухина, особено при отстраняване на зъбите, има незначителна вероятност от бактериални усложнения, до отравяне на кръвта. Донорът трябва да изчака известно време и да се увери, че здравословното състояние не се влошава.

Как да се подготвите преди прием

Доставката на биоматериал изисква минимална подготовка от донора. Преди процедурата трябва да откажете:

 • от аналгетици и други лекарства с изтъняващ ефект - за три дни;
 • от алкохол - за два дни;
 • от масло, мляко, яйца и банани, както и пикантни, пушени и мазни храни - в навечерието на кръводаряването;
 • от пушене - един час преди процедурата.
Препоръчително четене:  Защо бананите са полезни

Също така е по-добре да не ядете сладкарски изделия два дни преди дарението. Но сладки компоти, плодови напитки и чайове могат и трябва да се пият. Също така, донорът трябва да има добър сън, преди да даде кръв.

Много сладки напитки преди даряването на кръв предотвратяват припадък

Колко кръв се взема при даряване от мъже и жени

Мъжки донори даряват не повече от 450 ml биологична течност наведнъж. Тази загуба се счита за незначителна и безопасна за организма. За жените нормата е малко по-ниска - 350 мл. Преди процедурата донорите от двата пола ще трябва да дадат още малко кръв за задължителното изследване.

Когато се даряват плазма или тромбоцити, скоростта на вземане на проби се повишава до 600 ml. В края на процедурата устройството връща "излишната" биологична течност в тялото, като предварително отстранява необходимите компоненти от него.

Важно! Нормата на хемоглобина при жените за кръводаряване е 120 - 150 g / l, а при мъжете - 130-160 g / l.

Как да дарявате кръв

Донорът трябва да дойде в медицинския център с паспорт, доказващ неговата самоличност и руско гражданство. По-нататъшната процедура се състои от няколко етапа:

 1. Донорът попълва специален въпросник в регистъра, като посочва информация за собственото си здраве и след това се подлага на медицински преглед. Последното включва доставяне на биоматериал от пръст, за да се определи нивото на хемоглобина, групата, Rh фактора и принадлежността на кел, както и посещение при трансфузиолог. Лекарят провежда претегляне и външен преглед, измерва налягането и пулса, задава допълнителни въпроси и прави заключение.
 2. Ако няма противопоказания за доставка, донорът посещава бюфета и приема сладък чай с кифлички. Това е необходимо, за да се осигури добро здраве по време и след вземането на кръв.
 3. В процедурната стая донорът седи на специален удобен стол и върху предмишницата се нанася гумена лента. Лакътът се дезинфекцира и след това биологичен материал се взима през тръба със стерилна игла.
Препоръчително четене:  Защо млечният чай е полезен?

Продължителността на процедурата е около десет минути при даряване на пълна кръв. В края на вземането на проби от материала на донора се поставя стегната превръзка и се препоръчва да седи тихо около 15 минути. След това можете да се приберете, всяка физическа активност трябва да бъде отложена за следващия ден.След дарение човек има право на удостоверение, даващо право на двудневна почивка от работа.

Невъзможно е да се премахне превръзката след доставката на биоматериала за 2-3 часа, в противен случай ще остане голям хематом
Важно! Събраният биоматериал се изследва допълнително за хепатит В и С, ХИВ инфекция и сифилис. Ако бъдат открити вируси, лекарите ще се свържат с донора и ще му предложат задълбочен преглед.

Противопоказания за кръводаряване

Плюсовете и минусите на даряването на кръв за тялото зависят от здравословното състояние. Съществуват абсолютни и временни ограничения за процедурата. Последните подлежат на отстраняване, ако проблемът може да бъде решен, тогава ще бъде разрешено предаването.

Абсолютни противопоказания

При някои заболявания даряването на кръв за даряване е строго забранено. Противопоказанията включват:

 • онкология;
 • сифилис и ХИВ;
 • туберкулоза и вирусен хепатит;
 • епилепсия и други заболявания на централната нервна система;
 • психични разстройства;
 • астма и обструктивен бронхит;
 • тиф;
 • алкохолизъм и злоупотреба с наркотици;
 • тежка хипертония;
 • цироза и чернодробна недостатъчност;
 • хипоациден гастрит и стомашна язва;
 • холецистит и уролитиаза;
 • атеросклероза;
 • бруцелоза;
 • хронични УНГ заболявания;
 • зрително увреждане;
 • липса на слух или реч.

Биоматериали не могат да бъдат дарявани за коронарна артериална болест, сърдечни дефекти, ендокардит и миокардит. Загубата на кръв в такива случаи е твърде опасна за здравето на донора.

Временни противопоказания

Има списък на състоянията, при които човек не може да дари кръв веднага, но има право да се върне в пункта за събиране по-късно. Временните противопоказания включват:

 • пресни татуировки и пиърсинг - по-малко от година от датата на кандидатстване;
 • алергични заболявания в състояние на обостряне - можете да вземете биоматериала два месеца след излекуването;
 • ТОРС, грип и тонзилит - след възстановяване трябва да мине месец;
 • контакт с болен вирусен хепатит - можете да дойдете на първа помощ за дарение след една година;
 • скорошни ваксинации или вадене на зъби - трябва да изчакате десет дни, преди да вземете биоматериала;
 • употребата на лекарства - когато използвате антибиотици, трябва да изчакате две седмици, след прием на аналгетици, само три дни;
 • скорошни задгранични командировки с продължителност повече от два месеца - можете да дарите кръв шест месеца след завръщането си;
 • дълъг престой в Америка, Азия и Африка - преди дарение, ще трябва да изчакате три години.

След ваксинация срещу вируса на хепатит В е невъзможно да се дарява биоматериал в продължение на една година, а след преминаване на курс на ваксинации срещу бяс - две седмици.

Внимание! Противопоказание за доставка е поднорменото тегло. Кръв се взема само от мъже и жени с тегло над 50 кг.
Тънките хора имат нисък обем на циркулиращата кръв и даряването на 450 ml биоматериал е опасно за здравето

Противопоказания за кръводаряване за жени

За жените са предвидени специални противопоказания. Те нямат право да даряват кръв:

 • в рамките на пет дни след края на менструацията;
 • по време на бременност;
 • по време на кърмене и три месеца след него;
 • в рамките на шест месеца след аборт.

Доставката на биоматериал в изброените ситуации може да причини сериозна вреда на жената.

Когато не можете да дарите кръв за дарение на мъже

Няма специфични противопоказания за донорство при мъже. Те трябва да се запознаят с общите правила и забрани.

Как да се възстановите от даряването на кръв

Въпреки че незначителната загуба на кръв не е вредна за здравето, след даряването тялото трябва да се възстанови. За да го ускорите, трябва:

 • не пушете няколко часа след даряването на кръв, за да не забавите циркулацията на кислород в тъканите;
 • веднага след процедурата пийте сладък чай, за да повишите нивото на глюкозата и яжте хематогенен бар;
 • изключете спортни и други товари за един ден, осигурете си максимално спокойствие;
 • откажете се от алкохол, сладка сода и вредни полуфабрикати за няколко дни;
 • първите два дни след даряването на кръв за даряване консумирайте повече протеин.
Препоръчително четене:  Чай от мащерка: полезни свойства и противопоказания
Съвет! За бързо възстановяване е добре да пиете сок от череша или нар и да ядете ябълки.
След даряването на кръв трябва да пиете много вода - поне 2 литра на ден

Ако след дарението здравословното състояние се е влошило, е необходимо да легнете по гръб и да повдигнете краката си над главата, за да осигурите правилно кръвообращение. Освен това, ако се чувствате зле, можете да седнете и да спуснете главата си по-ниско между коленете. Ако слабостта, замаяността и гаденето продължават, потърсете Вашия лекар.

Последици от даряването на кръв за дарение за жени и мъже

Дали е опасно да дарявате кръв за даряване зависи от здравословното състояние и спазването на основните правила. При правилния подход последствията са предимно благоприятни. Биологичната течност се обновява, организмът се почиства редовно. При хората имунитетът е засилен, рискът от сериозни последици в случай на нараняване и изгаряния намалява.

Лекарите казват, че донорите по-лесно понасят загубата на кръв при сериозни автомобилни катастрофи и имат по-голям шанс за оцеляване. Има проучвания, показващи увеличена продължителност на живота при хора, които редовно даряват биоматериал. Донорите по-често се подлагат на медицински прегледи и се грижат по-добре за здравето си, което в крайна сметка гарантира висококачествена профилактика на заболяванията и навременно лечение.

Вредата от процедурата се крие само в слабост в деня на дарението. В зависимост от индивидуалните характеристики, неразположението може да бъде забележимо или много незначително. Ако не организирате ненужни претоварвания за организма и следвате препоръките на лекарите, вземането на кръвни проби няма да остави дългосрочни негативни последици.

Заключение

Даряването на кръв за дарение в добро здраве е полезно, тялото се укрепва от това. Но преди да отидете до станцията за събиране на материали, трябва да проучите противопоказанията. При някои състояния дарената кръв е неизползваема или процедурата е твърде опасна за самия човек.

Отзиви на жени за кръводаряване

Сафина Анна Борисовна, 33 години, Тамбов
Започнах да дарявам кръв за дарение на 25-годишна възраст, беше интересно и исках да помогна дори на напълно непознати. Все още преминавам през процедурите редовно - два или три пъти в годината. Слабост след преминаване на биоматериала се усеща горе-долу, въпреки че винаги спазвам правилата по един и същи начин. Но като цяло не виждам никакви негативни последици за себе си, напротив, стана по-лесно да понасям менструация, ежедневната енергия се увеличи.
Харитонова Дария Дмитриевна, на 27 години, Краснодар
Исках да стана донор още в училище - изглеждаше много важен въпрос, начин да донеса реална полза на хората. С навършване на пълнолетие успях да реализирам желанието си, сега дарявам кръв поне три пъти в годината. Здравословното състояние след процедурата е нормално, слабостта почти не пречи, а освен това можете да си почивате цял ден. Изглежда, че започнах да настивам по-рядко, но може би само от факта, че не искам да пропусна промяната и да следя по-внимателно здравето си.

Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна