Тапи за уши: ползи и вреди, възможно ли е да се спи всеки ден, прегледи на лекарите

Можете да направите съня си спокоен и да се предпазите от вредни звукови ефекти, ако използвате тапи за уши. Тези устройства ви позволяват да осигурите подходяща почивка. Можете да спите с тапи за уши всеки ден, ако спазвате препоръчаните практики за безопасност и хигиена. Важно е да се избягва натрупването на ушна кал.

Дали тапите за уши помагат при шум

Качествените тапи за уши потискат околния шум. Те работят най-добре с нискочестотни звуци. Но тези устройства не винаги помагат да се осигури подходяща почивка. Според ръководителя на центъра за изследване на съня е много трудно да се събуди човек по време на дълбоката фаза. Външният шум не го притеснява.

Когато сънят навлезе в бързата (парадоксална) фаза, мозъкът започва да работи интензивно. През този период той е в състояние, близко до будност. Всяко шумолене може да предизвика събуждане. През този период спалните тапи за уши могат да намалят въздействието на шума върху качеството на почивката.

Ако се използва неправилно, ефективността на продуктите значително намалява

Дали тапите за уши помагат при шум от съседи

Когато използвате адаптери за уши, е малко вероятно да бъде възможно напълно да се абстрахирате от звуците, които идват от съседите. Те заглушават само силния шум. Степента на защита зависи от вида на тапата за уши.

Има специални модели за потискане на шума. Те заглушават интензивните звуци. Те се използват, ако трябва да работите в тишина, без да се разсейвате от тренировката на съседите. Но да спиш в тях е неудобно.

Повечето модели само потискат звуците, което ги прави по-малко интензивни. За да не чуете ремонта на съседите, професионалистите съветват да обърнете внимание на тапи за уши с акустичен филтър, изработен от термопласт. Те потискат шума в сградата. Но в тях можете да чуете говорещ човек наблизо.

Дали тапите за уши помагат при хъркане

Ако някой от членовете на семейството хърка, тогава останалите може да имат проблеми със съня. Много хора препоръчват използването на тапи за уши. Но на практика се оказва, че тези устройства нямат желания ефект.

Производителите на повечето продукти твърдят, че когато се използват качествени тапи за уши, всички външни звуци, включително хъркането, могат да бъдат потиснати. Но съдейки по отзивите на клиентите, тези устройства не помагат на всички.

Лекарите обясняват неефективността на тапите за уши с факта, че те са проектирани да потискат шума на ниво 20-40 CBP. А обемът на хъркането при някои хора достига 60-70, а при някои пациенти дори надвишава 100 CBP.

Някои модели (с акустичен филтър, клапани или изработени по поръчка продукти) помагат за възстановяването на съня. Те значително намаляват нивото на шума. Клиентите, които активно използват тапи за уши, съобщават, че качеството на съня им се подобрява и те стават по-рядко през нощта.

Ако някои тапи за уши не се побират, експертите препоръчват да се опитат други модели
Важно! Трябва да бъде разтревожен от факта, че човек не може да заспи без специални устройства, дори ако наоколо е тихо. В този случай говорим за пристрастяване, пациентът се нуждае от лечение, за да се отърве от него.

Дали тапите за уши помагат в самолет

Можете да подобрите благосъстоянието си по време на полета, като използвате специални тапи за уши. В аптеката фармацевтът може да Ви посъветва кои опции са най-подходящи за самолети. Те не само помагат да се абстрахирате от околния шум, но и се отървете от неприятните усещания в ушите.

Препоръчително четене:  Вибрационна платформа: полза и вреда

Подходящи са средствата за сън. Пътешественик по време на дълъг полет няма да стане от писъците на деца, тичащи из кабината, или от хъркането на съсед на стола. По-добре е да използвате модели, които не затварят плътно слуховия проход. Най-често препоръчваме продукти, оборудвани с термопластичен филтър.

Защо тапите за уши са опасни и колко често можете да спите в тях

Много хора мислят, преди да си купят тапи за уши за сън, независимо дали са вредни или не. Тези продукти са предназначени за комфортен престой. За разлика от моделите, предназначени да предпазват ушите по време на плуване или снимане, продуктите за сън се произвеждат по такъв начин, че да минимизират въздействието върху ушния канал. Но невнимателното боравене с тях може да увреди вътрешните части на ушния канал, да раздразни кожата или да развие инфекциозна лезия.

При злоупотреба има щети от тапи за уши. Трябва да се внимава при отстраняването им. Ако продуктът се извади рязко, съществува риск от повреда на компонентите на вътрешното ухо. Те създават частичен вакуум в ушния канал, за да намалят вероятността от проникване на шум. При резки движения тимпаничната мембрана се разтяга и уврежда. Това води до силна болка, увеличава вероятността от развитие на инфекции и може да причини частична глухота.

Важно! Не трябва да се опитвате да поставяте продуктите в ушния канал възможно най-дълбоко, тъй като това увеличава риска от увреждане на тъпанчето. Необходимо е да изберете такава позиция, така че те практически да не се усещат и да не пречат по време на сън.

Възможно ли е да спите в тапи за уши цяла нощ

Проектирани да подобрят качеството на съня, приставките за уши са изработени от меки, удобни материали. Те са направени така, че да не пречат цяла нощ.

Ако пациентът се опита да се събуди, за да премахне тапите за уши, няма смисъл да ги използва.

Но преди да купите, трябва да оцените ползите и вредите от спането в тапи за уши. Когато се използват правилно, те помагат да се отървете от много разстройства, свързани с недостатъчна почивка на тялото. Проблемите със съня водят до:

  • влошаване на концентрацията;
  • чести промени в настроението;
  • летаргия;
  • липса на координация;
  • появата на халюцинации.

Ще бъде възможно да се избегнат тези последици, ако фазата на REM съня се нормализира. За тази цел се препоръчват тапи за уши. Те намаляват интензивността на шума и помагат да направите съня си по-спокоен и дълбок.

Вредно ли е да спите в тапи за уши всеки ден

Честата употреба на продукти е една от причините за прекомерното натрупване на ушна кал. Посоченото восъчно вещество е предназначено да предпази ушния канал от прах, бактерии и други чужди частици. Някои хора използват тапи за уши, за да изтласкат натрупания восък в ушния канал. Това води до запушване на ушния канал. В резултат на това пациентът изпитва загуба на слуха или звънене в ушите.

Препоръчително четене:  Sagan Daylya: полезни свойства за жени, мъже и деца

Ако не беше възможно да се избегне прекомерното натрупване на сяра, тогава можете да почистите ушния канал с помощта на специални капки, които го разтварят. Преди да ги използвате, препоръчително е да се консултирате с отоларинголог за съвет.

Можете да спите постоянно в тапи за уши, при условие че пациентът е хигиеничен. Продуктите трябва да се сменят, когато се замърсят или почистят. Забранено е измиването на много модели; при контакт с вода те губят своите звукоизолационни свойства. С течение на времето върху продуктите се натрупват бактерии. Ако продължите да ги използвате по време на сън, рискът от развитие на инфекции се увеличава.

Как да заменим тапите за уши за сън

След като са научили за възможните опасности от тапи за уши, някои се опитват да намерят заместител или да ги направят от скрап материали. Най-често за тези цели се използва памучна вата. От него се разточват плътни турунди, които се вкарват в ушния канал. Парчета памучна вата могат да се отлепят от произведените продукти. С течение на времето те се натрупват във вътрешната част на ушите и провокират развитието на възпалителни процеси.

За да се избегнат проблеми, свързани с натрупването на памучна вата от домашни тапи за уши в ушните канали, се препоръчва да се увие в полиетилен

Някои пациенти установяват, че тапите за уши са вредни за съня. Те вярват, че е по-добре да пиете успокоителни. Лекарствата помагат на нервната система да се отпусне и да не реагира на чужди дразнители. Но много лекарства предизвикват пристрастяване или причиняват странични ефекти.

Коментирайте! Ако имате проблеми със съня, препоръчително е да се консултирате с лекар. Той ще ви помогне да изберете най-безвредния начин за решаване на проблема.

Заключение

Хората, които са обезпокоени от фоновия шум през нощта, могат да спят с тапи за уши. Тези продукти помагат да се намали честотата на преспиване и да се подобри качеството на почивката. За да предотвратите развитието на проблеми от употреба, трябва да следите хигиената на ушните канали и своевременно да почиствате или сменяте тапите за уши.

Отзиви на лекари за тапи за уши за сън

Масимова Татяна, отоларинголог, Москва
Почти всеки ден при мен идват пациенти, които поради редовното използване на тапи за уши по време на сън развиват серни тапи. Посочените устройства трябва да се използват само когато е необходимо при спазване на всички хигиенни стандарти. За да се намали рискът от проблеми със слуха за моите пациенти, препоръчвам да се използват капки, които разтварят восък.
Ирина Травинская, отоларинголог, Волгоград
Поради лудостта на тапата за уши имам още работа. Това са добри инструменти, но не препоръчвам да ги използвате повече от 2-3 дни подред. Те блокират отделянето на сяра от канала. Неправилната употреба увеличава риска от инфекция. В моята практика дори има случаи на увреждане на ушния канал.

Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна