Вълчи плодове: ползи и вреди, снимки и описания на отровни храсти и плодове

Ако ядете вълчи грозде, можете сериозно да се отровите до смърт включително. Ето защо е важно да знаете как изглеждат негодни за консумация костилки, колко са опасни и дали могат да се използват с полза за здравето.

Какви отровни растения се наричат ​​вълчи плодове

Wolfberry не е име за едно растение, а за няколко наведнъж. Най-известните и широко разпространени храсти, чиито плодове не са подходящи за консумация, са:

 • обикновена беладона, по-известна като беладона;
 • обикновена орлови нокти;
 • снежна ягода;
 • гарваново око;
 • дафне;
 • чуплив зърнастец.
Токсичните плодове на няколко растения наведнъж са популярно наричани вълк

Всички тези храсти имат токсични свойства и отравянето се причинява не само от плодовете, но и от зелените им части.

Защо вълчицата се нарича така?

На пръв поглед може да изглежда, че вълчата ягода е получила името си поради факта, че я ядат вълци. Но в действителност това не е така, името има символично значение. В старите времена вълкът се е смятал за олицетворение на злото, коварството и смъртта, поради което външно безобидни, но много опасни кости са били наричани вълци, тоест „зли“.

Как изглеждат вълчи плодове

За да разпознаете точно отровните кости, когато се срещнат, е необходимо да се запознаете с описанията на всички токсични растения, носещи това име. Също така трябва да разберете какви точно дозировки на различни плодове представляват реална опасност, какъв цвят са плодовете и къде могат и не могат да бъдат намерени.

Какъв цвят е вълчият цвят

Тъй като няколко костилки от напълно различни култури са скрити под общото име, цветът на вълчините плодове може да бъде много различен. Те се предлагат в ярко червено, черно, наситено синьо или лилаво, дори бяло. За да се разграничи вълчия плод от годни за консумация плодове, е необходимо правилно да се разпознае растението, на което виси костилката.

Отровните костилки могат да бъдат от всякакъв цвят

Къде и как расте wolfberry

Смъртоносните отровни плодове са много разпространени по целия свят. На територията на Русия те могат да бъдат намерени във всички региони, с изключение на пустинните райони и Далечния север. В света отровни растения с вълчи плодове растат в Северното полукълбо и в Азия.

Wolfberry обикновено расте както в осветени, така и в сенчести места, на сухи и каменисти, влажни и рохкави почви. Някои от храстите могат да бъдат намерени високо в планината. Само региони с вечна замръзналост, пустини и изключително лоша камъчеста почва не са подходящи за вълчи плодове.

Най-често срещаните видове вълчи плодове

Токсичните плодове, наречени вълчи плодове, растат на десетки дървета, храсти и многогодишни треви. Но е обичайно да се разграничават няколко вида растения, плодовете им се бъркат като ядливи най-често.

Дафни

Растението вълче грозде или вълчи лук, както и дафне, е нисък храст от вечнозелен тип с височина около 1,5 м с продълговати тъмнозелени листа. През пролетта цъфти с бели и розови малки цветчета, а през есента дава яркочервени овални плодове с костилка, малко подобни на берберисови костилки. Освен това плодовете не седят на дръжките, а директно на клоните.

Отровните вещества присъстват не само в плодовете, но и в листата и стъблата на растението

Ако се консумират повече от 5 плода, това може да е фатално. Контактът с пресен сок от растения причинява изгаряния и зачервяване на кожата, както и мехури и рани.

Препоръчително четене:  Ползи за здравето и вредите от берберис

Гарванско око

Многогодишно растение, наречено врана, расте на прави, дебели стъбла до 50 см и обикновено има 4 големи, светлозелени листа, подредени в кръстовидна форма. Над листата на врановото око през юни или юли се издига зелено цвете, състоящо се от четири чашелистчета и листенца. През август гарвановото око дава един плод - черен на цвят, със синкав цвят.

Окото на гарвана е токсично за сърцето, листата на растението действат потискащо на нервната система, а корените провокират обилно повръщане

Всички части на гарвановото око са много опасни за здравето и могат да причинят фатално отравяне.

Обикновена орлови нокти

Изправен храст расте до 2,5 м височина. Растението може да бъде разпознато по малките яркозелени листа с дължина до 3 см, бледи отдолу. Храстът цъфти в края на май с жълти съцветия, а в средата на лятото дава плодове - червени сферични костилки, които често растат заедно в основата.

Обикновеният орлови нокти се среща навсякъде на територията на Русия, расте по бреговете на реките и в дерета, в смесен и иглолистен подраст.

Плодовете на храста са отровни, въпреки че самото растение често се засажда в градините като декоративна култура.

Беладона

Обикновената беладона или беладона е тревисто многогодишно растение, което може да се издигне на височина до 1,5 м. Стъблата на растението са високи и прави, листата са яйцевидно продълговати, светлозелени или кафеникавозелени, по-светли от долната страна.

Плодовете на Беладона са смъртоносни

Беладона цъфти с кафяво-лилави звънчета от май до есента, от юли дава плодове - големи лъскави черни плодове със синьо-лилав сок и много семена.

Важно! Интересно е да се отбележи, че на базата на екстракт от беладона се приготвят фармацевтични препарати за лечение на храносмилателни и очни заболявания. Но растението се използва във фармацевтични продукти в много малки дози.

Snowberry

Широколистен храст от семейство Орлови нокти, той достига до 3 м височина, има яйцевидни или овални листа, тъмнозелени, със здрав ръб. Цъфти с розови съцветия, а в началото на есента на тяхно място се появяват бели плодове. Плодовете на снежната ягода могат да бъдат кръгли или леко сплескани и удължени, вътре в тях има 1-3 семена.

Декоративните свойства на храста са високо ценени, но плодовете са отровни.

При консумация токсичните вещества в плодовете дразнят лигавиците и причиняват повръщане и изгаряния.

Крехък зърнастец

Възрастен дървовиден храст е способен да достигне 7 м височина. Стволът на зърнастец е гладък, покрит с тъмна кора, листата са с елипсовидна форма с плътен ръб. Зърнастецът цъфти с незабележими белезникави цветя.

До началото на есента растението носи кръгли малки костилки, които, когато узреят, придобиват черно-лилав цвят

Въпреки сладникавия вкус плодовете от зърнастец са негодни за консумация и отровни, водят до тежко отравяне и около 8 плода могат да бъдат фатални.

Каква е опасността от вълчи плодове

Дори малка порция плодове, които често са много привлекателни на външен вид, могат да доведат до тежко отравяне. Вълчите плодове са опасни с това, че не само причиняват лошо храносмилане, но и инхибират всички жизненоважни системи на организма поради токсичните вещества в състава им.

Защо не можете да ядете вълчи плодове

Отровните плодове съдържат следните съединения, които представляват повишена опасност:

 • сапонини, които дразнят лигавиците;
 • meserein - вещество с локално дразнещо действие;
 • дафнин, дафнетоксин и дафнеин - токсини, които пречат на съсирването на кръвта;
 • оксикумарини и атропини;
 • ксилостеин.

Всички тези вещества застрашават човешкия живот в една или друга степен. Някои от тях нарушават работата на храносмилателната система, други имат отрицателен ефект върху сърдечната честота и кръвта, а трети имат драматично отрицателен ефект върху нервната система. Само няколко плода са достатъчни за отравяне и симптомите се развиват много бързо.

Плодовете са наистина опасни и могат да доведат до фатално отравяне.

Признаци на отравяне с вълчи ягоди

Сред основните признаци на отравяне са:

 • гадене, диария и коремна болка;
 • главоболие и световъртеж;
 • треска и треска;
 • замъглено зрение или временна слепота;
 • объркване и припадъци.

Когато отровният плодов сок влезе в контакт с кожата, се появяват парене и зачервяване, понякога бързо се появяват мехури.

Възможно ли е да умреш от вълчи грозде

Токсичните костилки са опасни именно защото, когато се консумират, те могат да причинят фатално отравяне. 5 или повече плодове се считат за опасна доза.

Какво да правите, ако сте яли вълчица

На първо място, необходимо е да се даде на пациента много вода и да се предизвика повръщане. След прочистване на стомаха, трябва да продължите да пиете, на фона на гадене и диария, тялото губи течност.

Ако се появят симптоми на интоксикация, непременно трябва да се обадите на лекар

След това пациентът трябва да бъде положен хоризонтално и да бъде извикан екип на линейка. Невъзможно е да се изчака отравянето у дома.

Внимание! При повръщане и диария след вълчи плодове не трябва да давате на пациента лекарства, които спират диарията и гаденето. Тялото няма да може да се отърве от токсичните вещества, а състоянието само ще се влоши.

Защо wolfberry е полезен?

Вълчият плод също има полезни свойства. В минимални дози отровите в състава им имат терапевтичен ефект и демонстрират слабително, антисептично и противовъзпалително свойство.

Препоръчително четене:  Боровинки за деца: на каква възраст можете да давате, как е полезно

Използването на вълчи плодове в традиционната медицина

При домашно лечение е разрешено да се използват вълчи плодове за следните заболявания:

 • ревматизъм и остеохондроза;
 • подагра и артрит;
 • болки в гърлото и настинки;
 • запек и глисти;
 • кожни заболявания и възпаления.

Wolfberry действа добре срещу гъбични и бактериални инфекции.

Wolfberry рецепти за лечение

Традиционната медицина предлага няколко рецепти, използващи вълчи плодове. Някои продукти са предназначени за външна употреба, други могат да се използват вътрешно, но строго според дадените алгоритми и с голямо внимание.

Триене при ревматизъм

Компонентите на wolfberry в малки дози подобряват кръвообращението и облекчават възпалението. За лечение на ревматизъм е необходимо:

 • изсушете и смилайте кората на вълчината;
 • изсипете суровини в стъклен съд в размер на 2 малки лъжици;
 • налейте 500 мл водка и я поставете на хладно тъмно място за 2 седмици.

Готовата тинктура от зеленикаво-жълт цвят се филтрира и след това два пъти на ден се нанася върху възпаленото място, без да се търка, само с няколко кратки удара. Лекарството причинява локален кръвен поток, така че болката и възпалението отшумяват.

В минимални дозировки тинктурите и отварите върху кората и плодовете на отровни растения могат да бъдат от полза

Отвара от зъбобол

За да облекчите зъбобол, можете да използвате отвара от суха кора на вълчия ябълка. Правят го така:

 • 1 голяма лъжица суха кора се нарязва;
 • изсипете 200 мл вряща вода и покрийте с капак;
 • престоява един час и след това се филтрира.

След това бульонът трябва да се разрежда с чиста вода и да се изплаква устата. Антисептичните свойства на кората на вълчия цвят ще помогнат за премахване на бактериалния процес и ще се отърват от болката. След употреба бульонът трябва да се изплюе, не трябва да се поглъща.

Тинктура от вълча ягода при подагра

При подагра пациентите най-често се оплакват от болки в ставите на краката. Такова лекарство може да донесе облекчение:

 • 3-5 литра топла, но не гореща вода се изсипват в легенчето;
 • добавете тинктура от вълчи ягоди към течността, в размер на 1 голяма лъжица на литър вода;
 • за 7-10 минути, спуснете краката в таза.

Ваната ще стимулира притока на кръв и ще помогне за облекчаване на болките в ставите. Но след процедурата определено трябва да измиете краката си с чиста вода и да ги намажете с овлажнител, за да избегнете дразнене на кожата.

Съвет! Ако усетите някакви необичайни симптоми, ваната за крака от вълчи грозде трябва да се изхвърли.
Най-безопасно е да използвате продукти от вълчи ягоди локално или за изплакване

Използването на вълчи плодове в ежедневието

Храсти и билки с отровни плодове се използват не само в медицината, но и в ежедневието. На първо място, растенията често се използват с декоративна цел в градините, например обикновената орлови нокти или снежната боровинка изглеждат много привлекателни въпреки опасните си свойства. Те се използват като жив плет, при единични и групови насаждения.

На базата на вълчи плодове се приготвят разтвори за пръскане на градината от насекоми вредители. Трябва да се помни, че лечението се извършва само в респиратор и защитно облекло. По време на периода на плододаване или директно по време на цъфтежа, такова пръскане не може да се извърши.

Сокът от вълчи ягоди е добър естествен цвят. Сега обаче той рядко се използва в това си качество, тъй като изкуствените багрила са широко разпространени.

В ежедневието отровните плодове могат да се използват за изплашване на градинските вредители

Заключение

Ако ядете вълчи грозде, можете да се отровите до смърт. В същото време компетентното използване на костилки в лекарствени рецепти може да бъде от полза за здравето, но алгоритмите и дозировките трябва да се следват много внимателно.

Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна