Полезна ли е изварата с ниско съдържание на мазнини?

Някои наричат ​​изварата с ниско съдържание на мазнини безалкохолна бира и диетична кола. А любителите на фитнеса го смятат за незаменим източник на светлина на протеини и калций. За да разберете на чия страна е истината и какви са истинските ползи и вреди от нискомасленото извара за тялото, ще бъде от значение за всички, които се грижат за здравето.

Състав и калорично съдържание на извара без мазнини

Първото нещо, което трябва да знаете е, че изцяло обезмаслена извара не съществува, а обозначението „0%“, което потребителят вижда на опаковката, е маркетингов трик на производителя. Всъщност продукт без мазнини се нарича продукт с показатели от 0,1 до 1,8%. Калоричното съдържание на 100 г извара се характеризира с показатели от 90 до 110 ккал.

Останалата част от състава корелира с мастните сортове:

 • витамини А, В-групи, С, РР;
 • фосфор;
 • кобалт;
 • магнезий;
 • желязо;
 • селен;
 • молибден.

Протеинът е 17 g, което е 25% от дневната нужда на човек, въглехидратите - от 1,8 до 2,75 g, или 1% от препоръчителната норма.

До 60% от протеина в изварата е казеин, който се усвоява до 5 часа и създава усещане за ситост.

Намаляването на лесно смилаемата мазнина намалява способността за разграждане на казеина.

Въглехидратите на продукта се характеризират като бавни: това свойство се използва от диетолозите.

Гликемичният индекс (GI) е 30 единици, а инсулиновият индекс е 100 единици.

Технологията на производство включва промяна в съдържанието на мазнини, тя се нарича процес на нормализиране на млякото, който влияе върху загубата на мастноразтворими витамини А, Е D.

Полезна ли е изварата с ниско съдържание на мазнини?

Съществуват противоречия относно ползите и опасностите от извара с ниско съдържание на мазнини както сред диетолозите, така и сред привържениците на здравословното хранене за организма.

И наистина има причина за това, тъй като намаляването на мазнините може да повлияе на свойствата на ферментиралия млечен продукт да се абсорбира напълно. Но първо нещата първо.

На първо място, трябва да се отбележат несъмнените предимства на изварата, която се съдържа в ценен състав, на първо място фосфор и калций, чийто положителен ефект върху костната тъкан е известен на всички. В допълнение, благоприятният ефект се простира до свиване на мускулите, съсирване на кръвта.

Поради ниското си съдържание на калории и лесното усвояване на продукта, той ще бъде полезен на диета за тези, които губят тегло, и за спортисти, и за тези, които извършват здравословно почистване на тялото.

Редовното включване на нискомаслено извара в менюто може да нормализира хемоглобина в кръвта, както и регенеративните процеси в нервната система.

Свойствата на витамините Н, В1 и В12 се проявяват в синтеза на протеини и мазнини, активирането на компоненти, полезни за нормализиране на системата на стомашно-чревния тракт.

В допълнение, алкалната реакция на обезмаслената извара помага за изместване на баланса на рН до оптималното за тялото.

Протеиновият състав на ферментиралия млечен продукт е полезен като строителен материал за изграждане на клетки на всички телесни тъкани.

Полезните свойства на нискомасленото извара имат благоприятен ефект и върху функционирането на бъбреците, имунната и сърдечно-съдовата системи.

По принцип ползите от версията без мазнини са сравними с аналозите без мазнини.

Помага ли ви изварата с ниско съдържание на мазнини?

Използването на нискомаслено извара за диетични цели се крие главно в ниското съдържание на калории.

Диетичните свойства на лекия ферментирал млечен продукт се използват активно при диети на гладно за намаляване на наднорменото тегло и нормализиране на храносмилателния тракт.

При монодиета ще бъде полезно да увеличите храненията до 6 пъти, като същевременно намалите порциите.

Примери за дни на гладно с извара без мазнини:

 • Извара и кефир. Приемът на храна през деня се разделя на 6 пъти, 100 г нискомаслено извара и 150 мл нискомаслено кефир;
 • Ферментирало мляко. Съставът на продуктите от 60 г нискомаслена заквасена сметана, 600 г нискомаслена извара, 100 мл мляко е разделен на 4 дози. Като напитка можете да използвате и бульон от шипка - 3 с.л.
Препоръчително четене:  Запарка от шипка: ползи и вреди, как да готвя

Възможно ли е да се яде извара с ниско съдържание на мазнини през нощта

Препоръките на диетолозите са единодушни, че употребата на продукта ще бъде от полза в следобедните часове.

Поради минималното съдържание на мазнини в продукта, общоприето е, че яденето през нощта не е вредно, а ползите се проявяват в поддържането на чувство за ситост.

Яденето през нощта обаче претоварва стомашно-чревния тракт, който не работи с максималната си функционалност по време на сън.

Освен това яденето на храни с високо съдържание на протеини преди лягане може да наруши съня. В допълнение към вредните фактори, нощните закуски потискат хормоните на растежа.

Като се има предвид това, употребата на ферментирал млечен продукт без мазнини през нощта може да бъде оправдана в следните случаи:

 • неутрализиране на излишния инсулин;
 • като спортно хранене: вечерна закуска с протеинов продукт ще бъде полезна като доставка на строителен материал към мускулните влакна. Културистите и щангистите използват протеини с ниско съдържание на мазнини, за да се възползват от способността му да стимулира растежа на мускулите с течение на времето.

Колко обезмаслена извара се усвоява

Може да звучи изненадващо, но ферментиралите млечни продукти, които се считат за полезни, отнемат няколко часа за смилане. Това зависи от качеството и съдържанието на мазнини. Затова изварата без мазнини се счита за лека: тялото отделя до 2 часа за нейното усвояване. За да разберем напълно диетичните ползи от този показател, изварата със съдържание на мазнини над 3% на база пълномаслено мляко ще отнеме до 5 часа. Цената на други млечни продукти, като кисело мляко, серум, остъклени извара отнема от 5 до 10 часа.

Абсорбира ли се калций от извара без мазнини

Отрицателната страна на обезмасляването на млечните продукти се оказва вредна за нарушаването на техния хранителен баланс. За да се усвои най-голямата част от фосфор и калций, диетолозите съветват да се яде извара и други млечни продукти със съдържание на мазнини около 9%.

По този начин негативната страна на намаляването на естествения дял на хранителните компоненти влияе върху емаскулацията на тяхната стойност в метаболитните процеси.

Нормата на консумация на нискомаслено извара

Според препоръките на диетолозите, употребата на извара със съдържание на мазнини 0% за обикновения човек е ограничена до дневен прием от 200 g, надвишавайки който заплашва да навреди на метаболитното разстройство. В някои случаи дневната порция може да бъде увеличена до 300 g.

Ежедневната нужда от протеинов продукт варира в зависимост от възрастта и професията на човека.

За деца

Бебешката храна трябва да включва всички видове извара, но предимство има пресен продукт със средно съдържание на мазнини (3 - 9%), докато вариантът с ниско съдържание на мазнини все още е по-подходящ след 3 години и се използва главно за термична обработка.

Полезна дневна детска норма - 60 - 70 g.

До навършване на 3-годишна възраст ще бъдат от полза специално разработени опции от бебешка храна: такива извара смеси са оптимално балансирани по отношение на хранителните компоненти.

Особено и дори единственото полезно ще бъде използването на извара без мазнини от деца с наднормено тегло - не повече от 50 g на ден.

За бременни и кърмачки

Ползите от обезмаслената извара за жените по време на бременност са незаменими именно поради нейните диетични свойства и във връзка със специалната нужда на организма през този период от протеини и калций, които имат една от водещите стойности във вътрематочното развитие на детето. Препоръчителната дневна доза е 100 g продукт на ден.

Важно! Злоупотребата с дори продукт с ниско съдържание на мазнини може да застраши бъбреците с неоправдан стрес.

Полезно свойство на обезмасления продукт е способността му да увеличава лактацията. А за новороденото неговият „лек“ витаминно-минерален състав ще бъде особено ценен. Дневната норма може да се счита за 100 - 150 g.

За хранителни алергии

Тъй като калцият може да помогне за лечение на алергии, изварата с ниско съдържание на мазнини е добра алтернатива на хранителна добавка за страдащите от алергии. Употребата му има предимства за укрепване на имунната система на тези с хранителни алергични реакции.

За да предотвратите възможна вреда, трябва да ядете не повече от 70 g от продукта на ден.

За спортисти и културисти

Изварата с ниско съдържание на мазнини не само помага за изграждането на мускулна маса, но също така помага за развитието на умствена издръжливост, което е от несъмнена полза за спортистите. Мастноразтворимите витамини - ретинол и аскорбинова киселина са мощни антиоксиданти.

Ако за начинаещите е по-добре да използват средномаслена извара за отглеждане на мускулна маса, тогава след адаптация към стреса се препоръчва постепенно преминаване към отделена версия, чиито свойства спомагат за изграждането на сухи мускули, което помага да се даде изразително облекчение на мускулите. Нискомасленото извара добре затваря така наречения протеиново-въглехидратен прозорец. Наличието на казеин и бързи протеини ще бъде от полза за регенерацията на увредените влакна. Свойствата на извара (добавка) след 30 минути след тренировка допринасят за техния активен растеж.

За да се осигури максимално усвояване на протеините, дневната норма - 200 g - се разделя на 2 - 3 приема. В режим на сушене дневната доза се намалява на 150 g.

Препоръчително е да консумирате нискомаслено извара преди тренировка 1 час и след 1,5 часа след това. Въпреки това, свойството бавно разтваряне на въглехидратите да създава ефект на повдигащи сили се запазва в продължение на 3 до 4 часа, така че интервалът може да бъде увеличен до 2 часа преди тренировка.

Кое извара е по-здравословно: без мазнини или мазнини

Свойствата на обезмасления продукт се променят: намаляването на мазнините в състава значително намалява присъствието на мастноразтворими витамини:

 • A, отговарящ за функциите на зрението;
 • Е, който има антиоксидантни свойства;
 • D, който помага за усвояването на калция.

Намаляването на състава на тези ценни витамини води до влошаване на абсорбцията на калций.

Както нискомаслената, така и мазната версия на изварата имат свои собствени полезни характеристики и недостатъци.

Предимствата на първата са представени преди всичко от нискокалоричното съдържание, което се използва успешно в диетичното хранене.

И така, хранителната стойност е 60 - 70 kcal повече в 100 g за 5 - 9% извара и 120 kcal за опцията 18%.

Мазните храни включват вредния холестерол, който допринася за развитието на атеросклероза.

Намаленото съдържание на протеини и аминокиселини намалява присъствието на цефалин и лецитин. Това обаче се отнася по-скоро за мазна извара, тъй като количеството протеини в 18% от продукта е леко намалено: до 15 g, в сравнение с 18 g без мазнини.

В тази връзка всеки вид извара е ценен, в зависимост от целта.Максималната вреда обаче е възможна от употребата и особено злоупотребата с мастен ферментирал млечен продукт.

Как се обезмаслява изварата при производството

В хранително-вкусовата промишленост получаването на нискомаслено извара се извършва на базата на обезмаслено мляко, което се пастьоризира и след това ферментира благодарение на микрофлората на натрошените люспи от пшеничен зародиш, предварително въведени в състава за около 6 часа - за постигане на необходимата киселинност. След като съставът се смеси, изварата се отделя и на изхода се получава диетичен продукт. След това се въвежда стабилизатор, извършва се термизация, след което се опакова и охлажда.

Вредата от нискомасленото извара

Въпреки всички ползи от нискомасленото извара за човешкото тяло, важно е да се разберат всички рискове, които продуктът може потенциално да носи.

На първо място, те се отнасят до определени категории хора:

 • Съдържанието на млечен протеин и лактоза може да предизвика реакции при хора с индивидуална непоносимост към компонентите на продукта;
 • Изварата като протеинов продукт може да навреди на бъбречните заболявания, тъй като ги претоварва;
 • Масата на извара провокира отлагането на соли и развитието на артроза, поради което е забранено за уролитиаза и жлъчнокаменна патология.

Други причини за потенциална вреда включват:

 1. Съдържанието на хормони. Млечните продукти включват хормоните естроген и прогестерон, които се добавят за подобряване на производството на мляко при кравите. Заплахата се проявява в прекомерен ранен пубертет в юношеството и поява на хормонозависими онкологични заболявания (сред тях има голяма вероятност от рак на репродуктивните органи).
 2. Яденето на извара без мазнини над нормата води до увеличаване на риска от диабет тип 1 с един и половина пъти.
 3. Действието на хормона IGF-1 в извара, който насърчава клетъчното делене, се отнася както за нормалните, така и за раковите клетки и е рисков фактор за рак.
 4. Също така е известно, че кравето мляко съдържа антибиотици, които се дават на животните за ускоряване на растежа: тяхното присъствие в извара може да предизвика както устойчивост на противовъзпалителни лекарства, така и злокачествени образувания в бъдеще.

Заключение

Ползите и вредите от нискомасленото извара се определят от неговия състав, качество и съответствие с препоръчителната дневна доза.

Продуктът съдържа полезни свойства „две в едно“: от една страна, поради правилния баланс на BJU и аминокиселинния състав, той служи като източник на енергийно снабдяване на организма и формирането на тъкани и мускули, а от друга страна, неговите диетични характеристики. Важно е обаче да се помни, че съставът на млякото съдържа хормони и антибиотици, канцерогенните свойства на които, ако продуктът се злоупотребява, представляват особено опасна заплаха за здравето.

Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна