Възможно ли е нектарин за кърмене: новородено, 1, 2 месеца

Ползите от нектарина са научно доказани. Но младите майки, които хранят бебетата си с мляко, често са предпазливи от него. Те знаят, че червените или оранжевите плодове могат да причинят алергични реакции. Нектаринът по време на кърмене трябва да носи ползи както за жената, така и за нейното бебе, като същевременно не причинява здравословни проблеми.

Възможно ли е да се използва нектарин за НВ

Страховете от яденето на червени и оранжеви плодове по време на кърмене често са неоснователни. Цветът на нектарин или праскова не означава, че детето непременно ще има алергична реакция към него. Цветът на плодовете се придава от специални пигменти - антоцианин и ликопен. Това са полезни вещества, наситени с витамин С.

Ликопенът е силен антиоксидант, който предпазва от атеросклероза и други заболявания, включително рак

Кърменето нектарини и праскови са потенциални алергени. Ползата или опасността им не се определя от пигментите, а от паметта на имунната система. По правило алергичните реакции се причиняват от онези продукти, които са необичайни за региона на пребиваване на човек. Така че жителите на средната лента или южните региони са по-податливи на алергии към грейпфрут, отколкото към нектарини или праскови, с които европейците отдавна са свикнали. И при представители на северните народи, поради генетични характеристики, реакцията може да възникне с по-голяма вероятност.

Важно! Когато кърмите, можете да ядете нектарини в малки количества. Излишъкът може да причини алергии.

Стойността и съставът на нектарините

Нектаринът е нискокалоричен продукт. Но той е богат на фибри, витамини и някои микроелементи, необходими за здравето на жената по време на кърмене и нейното бебе. И така, 100 g целулоза задоволяват ежедневните нужди на организма от следните вещества:

 • витамин С - 6%;
 • витамин РР - 5,9%;
 • витамин Е - 5,1%
 • витамин В5 - 3,7%;
 • бета каротин - 3%;
 • витамин В1 - 2,3%;
 • калий - 8%;
 • фосфор - 3,3%;
 • мед - 8,6%
 • манган - 2,7%;
 • омега-6 мастни киселини - 2,4%

Защо нектарините са полезни за кърмачка?

Нектарините са полезни за кърменето, защото притежават ценни свойства:

 • подобряване на функционирането на храносмилателната система;
 • намаляване на телесното тегло;
 • укрепване на имунната система;
 • стабилизират кръвната захар;
 • имат антиоксидантен ефект;
 • подобряват зрението и състоянието на кожата, косата и ноктите;
 • повишаване на хемоглобина;
 • облекчаване на запек.
Когато се консумират редовно, плодовете подобряват сърдечната функция

Въвеждане на нектарини в диетата на кърмачка

Младите майки трябва да въвеждат нектарини в диетата си постепенно, като спазват нормите за консумация. Плодовете трябва да се измият старателно преди ядене. За първи път е позволено да се яде малко парче с тегло до 30-40 g и да се наблюдава състоянието на детето в продължение на 2-3 дни. Ако не се открият отклонения, можете да увеличите броя на плодовете до 2-3 парчета на седмица.

Съвет! Ако нектаринът бъде въведен в диетата по време на кърмене, тогава не могат да се добавят нови продукти в продължение на няколко дни, за да се проследи реакцията на бебето към плодовете.

От какви нектарини може да се нуждае кърмачка

За да защитите здравето на майката по време на кърмене и нейното бебе, струва си да изберете плодове за сезона. Те могат да се консумират само пресни. Отстранете кората преди употреба. Именно тя съдържа вещества, които могат да причинят алергии. Консервираните нектарини са противопоказани за кърмене.

Препоръчително четене:  Защо ябълките са полезни за организма, лечебни свойства и противопоказания

Правила за използване на нектарини по време на кърмене

Плодовете трябва да се въвеждат в менюто постепенно. По-добре е да ги опитате преди обяд, така че през деня да можете да наблюдавате реакцията на детето. Плодът не влияе на лактацията, млякото пристига в обичайните количества.

След 1 месец

Веднага след раждането на дете диетата на жената трябва да бъде строга. Трябва да се въздържате от консумация на нектарини, докато кърмите през първия месец. Червата на новороденото през този период не са готови за такива храни и могат да реагират с остра диария, което води до дехидратация. Това състояние е опасно за здравето и живота на бебето.

След 2 месеца

Когато след раждането е изминал повече от 1 месец, нектаринът по време на кърмене може внимателно да се въведе в диетата, за да го разнообрази. Но задължително условие е наблюдението на състоянието на детето. Ако той стане капризен, има нарушено храносмилане, обриви по кожата, тогава употребата на продукта трябва да се отложи. Ако няма странични ефекти, тогава през втория месец по време на кърмене е позволено да се ядат не повече от две нектарини седмично.

На 3 месеца

Ако през първия месец нектарините с ХС са забранени, то от третия месец въвеждането им в диетата е относително безопасно. Храносмилателната система на новороденото става по-зряла. Рискът от странични ефекти е намален.

Плодовете ви помагат да отслабнете след раждането

Ограничения и противопоказания

Симптоми, които при промяна на диетата по време на кърмене трябва да предупреждават жената и да станат причина за отказ на плода:

 • храносмилателни разстройства;
 • колики при новородено;
 • появата на запек;
 • кожни обриви и други признаци на алергия.

И майката, и бебето могат да имат тези симптоми.

Струва си да откажете да въведете нектарини в менюто или да ограничите тяхното количество в следните случаи:

 • диагнозата захарен диабет;
 • наднормено тегло и затлъстяване;
 • история на алергични тенденции.
Препоръчително четене:  Защо мангото е полезно

Правила за подбор и съхранение

За да извлечете максимума от плодовете и да се предпазите от продукти с ниско качество, трябва да се придържате към следните правила:

 1. Купете нектарини през сезона на прибиране на реколтата. Пада през юли и август. Плодовете, които се появяват по-рано в магазините и пазарите, като правило са неузрели, те не носят никаква полза за организма.
 2. Преди да купите, струва си да проверите за повреди по плодовете: гниене, пукнатини или вдлъбнатини.
 3. За да изберете зрели екземпляри, трябва да обърнете внимание на дръжката - тя трябва да е кафява и суха.
 4. Миризмата на плодове също е важна. По-добре е да изберете тези, които имат богат плодов аромат. Липсата му показва, че нектарините са узрели не на дървото, а в опаковки, в склада на магазина.
 5. При избора е важно да се фокусирате върху цвета. Тя трябва да е еднаква. Прекалено яркият цвят на кожата обаче може да е знак, че при отглеждането са използвани нитрати.
Съвет! След като донесат закупените плодове у дома, те трябва да бъдат изплакнати старателно, за да се отстранят прахът и веществата, които се използват при обработката на плодовете.

Можете да съхранявате пресни плодове от 2 до 5 дни. Образците, които са трудни на допир, остават използваеми малко по-дълго от меките. Последните трябва да се ядат в рамките на 1-2 дни. Плодовете е най-добре да се поставят в найлоново фолио и да се съхраняват в хладилник.

Заключение

Кърменето на нектарин е здравословен продукт, но трябва да се консумира разумно.Кърмещата майка трябва правилно да го въведе в диетата си: знайте времето, когато можете да започнете да опитвате нектарин, не надвишавайте допустимото количество. Друго важно условие е контролът върху благосъстоянието на детето. Ако нищо не му пречи, когато майка му използва нектарин, тогава плодовете ще са от полза и за двете.

Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна