Ползите и вредите от Cardiomagnyl

Кардиомагнетик принадлежи към групата на НСПВС (нестероидни противовъзпалителни лекарства). Това е антиагрегантно средство, използвано за предотвратяване на остра сърдечна недостатъчност и тромбоза. Ползите и вредите от Cardiomagnyl се дължат на основното му действие. Cardiomagnet е показан за пациенти в риск или с нарушения във функционирането на сърдечно-съдовата система.

Cardiomagnet полза и вреда за човешкото тяло

За какво е Cardiomagnet?

Кардиомагнилът има очевиден противовъзпалителен ефект поради необратимото инхибиране на циклооксигеназа-1 чрез блокиране и ацетилиране на производството на тромбоксан А2. По този начин агрегирането на елементите на тромбоцитните клетки в кръвта се инхибира. Това води до предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци.

Употребата на Кардиомагнил е за предотвратяване на най-тежките усложнения, свързани със сърдечно-съдовата система. Лекарството се използва дълго време в практиката на кардиологията. Това може да причини вреда в изключителни случаи, например, когато препоръчителната доза е надвишена.

Важно! Приемът на кардиомагнил е необходим за групи пациенти с анамнеза за патологични състояния на сърцето и кръвоносните съдове.

Състав и форма на освобождаване

Кардиомагнетик е орална таблетка, която има форма на сърце. Препаратът на таблетката се отличава с белия си цвят и наличието на филмова обвивка.

Използването на кардиомагнил при лечение на патологии се дължи на съдържанието на две активни вещества:

 • ацетилсалицилова киселина (75 mg);
 • магнезиев хидрохлорид (15,2 mg).
Внимание! Кардиомагнил форте съдържа ацетилсалицилова киселина, както и магнезиев хидроксид в двойна доза съответно 150 и 30,39 mg.

Помощните вещества включват:

 • магнезиев стеарат;
 • картофено и царевично нишесте;
 • микрокристална целулоза.

Черупката на таблетките Кардиомагнил се състои от талк, хипромелоза, пропилей гликол. Лекарството се предлага в кафяви непрозрачни стъклени бутилки. Cardiomagnet (100 таблетки) се предлага в дозировка от 75 и 150 mg.

Ползите от Cardiomagnyl: показания за употреба

Използването на таблетки е изразен антитромбоцитен ефект. Значителни дози ацетилсалицилова киселина предизвикват противовъзпалителни ефекти. Ползата се крие в премахването на възпалението, което е придружено от болка и треска. Ако Cardiomagnyl се използва в малки дози, тромбоцитите се слепват и образуват кръвни съсиреци.

Противовъзпалителният ефект се дължи на инхибиране на:

 • Циклооксигеназа-1. Той участва пряко в производството на простагландини, които са отговорни за появата на възпалителната реакция.
 • Синтез на тромбоксан А. Той се наблюдава в тромбоцитите и е отговорен за адхезията или агрегацията.

Магнезиевият хидроксид, който е част от лекарството Кардиомагнил, има ползи под формата на защита на лигавицата на храносмилателния тракт от вреда, причинена от ацетилсалицилова киселина.Отбелязва се взаимодействието на веществото, солната киселина и стомашния сок. Стените на органа са покрити със защитен филм.

Важно! Ацетилсалициловата киселина и друг компонент на лекарството - магнезиевият хидроксид - не си влияят взаимно. Действието им е паралелно. Тялото използва 70% ацетилсалицилова киселина.

Кардиомагнетикът е полезен за патологични състояния в сърдечно-съдовата система и риск от тяхното възникване. Таблетките могат да се използват дълго време за предотвратяване на опасни състояния. Ползите от лечението с Кардиомагнил могат да се очакват при следните показания за прием:

 • нестабилна стенокардия;
 • профилактика на сърдечна недостатъчност и тромбоза при наличие на захарен диабет, хипертония, наднормено тегло, старост и тютюнопушене;
 • предотвратяване на рецидиви на тромбоза и инфаркт;
 • предотвратяване на тромбоемболия след присаждане на коронарен артериален байпас или коронарна ангиопластика на съдовете;
 • коронарна болест на сърцето;
 • намалено кръвоснабдяване на мозъка;
 • мигрена.

Полза и вреда от Cardiomagnet, показания за употреба

Ефектът се постига чрез продължително приложение на лекарството. За да се предотврати увреждане на здравето на Cardiomagnet, той трябва да се приема изключително под наблюдението на лекар.

Как да приемате Cardiomagnet

Таблетките се препоръчва да се измиват с чиста вода и да се поглъщат цели. Понякога може да бъде трудно да се преглътне. В такива случаи е разрешено приемането на лекарството под формата на прах. Таблетката може да се раздели с рисковете.

Дозировка

Дозировката на Кардиомагнил се определя от лекаря след прегледа. Историята на хроничните патологии и наличието на редовно приемани лекарства са от съществено значение. Предписаната доза зависи от основните показания за прием, които са представени в таблицата.

Индикация

Дозировка

Профилактика на тромбоза, остра сърдечна недостатъчност

Първият ден - 150 mg веднъж (форте),

след това - 75 mg веднъж

Предотвратяване на рецидиви на тромбоза и миокарден инфаркт

75 (150) mg веднъж

Предотвратяване на тромбоемболия след съдова операция

75 (150) mg веднъж

Нестабилна стенокардия

75 (150) mg веднъж

Внимание! Дозировката се избира от лекуващия кардиолог във всеки отделен случай. Често се предписва Кардиомагнил 75 mg.

Препоръки за употреба

Лекарството се използва за профилактични и терапевтични цели при патологии на сърцето и кръвоносните съдове. Ползата от използването на таблетки в малки дози е да се намали рискът от заболяване с 25%, което е особено важно за пациенти в напреднала възраст. Кардиомагнитът е полезен при атеросклероза, захарен диабет, хипертония, затлъстяване, високи нива на холестерол и фамилна анамнеза.

Препоръчително четене:  Свойства и роля на йода в организма, какво съдържат храните, инструкции

препоръки за използване на кардиомагнил

Ацетилсалициловата киселина се счита за фактор за появата на бронхоспазъм. Веществото може да бъде вредно за хора с анамнеза за алергии и астма. Съсирването на кръвта се влошава по време на прием, което причинява кървене по време на операция.

Ползите от Cardiomagnyl се изразяват в липсата на ефект върху концентрацията. Лекарството може да се приема от хора, работещи в предприятия, и от ръководители на транспорта.

Внимание! Употребата на лекарството е нежелана при мъже и жени съответно под 40 и 50 години. Вероятността от инфаркти при хора от тази възрастова група е на долната граница. Вредата от редовния прием включва провокиране на кървене.

Ползите и вредите от таблетките Cardiomagnet зависят от пола на пациентите. Според резултатите от проучванията приемането на лекарството при мъже предотвратява инфаркт, но не и инсулт. При жените под 65 години рискът от инсулт намалява, но не и от инфаркт. След като жената достигне определената възраст, употребата на Cardiomagnyl също се крие в профилактиката на инфаркт.

Възможен ли е Cardiomagnet по време на бременност и кърмене

Едно от противопоказанията за редовен прием на лекарството е бременността през първия и третия триместър. Това се дължи на вредата, която ацетилсалициловата киселина може да причини.

Употребата на Кардиомагнил през първия триместър може да причини необратими смущения в развитието на плода. Значителни дози от лекарството провокират кървене по време на раждане. Не е изключен рискът от вътречерепен кръвоизлив при дете.

Приемът на лекарството през втория триместър е възможен. Лекарят обаче трябва да прецени ползите и възможните вреди.

Активните съставки на Кардиомагнил проникват в кърмата. Редовното приемане на лекарства по време на кърмене е забранено.

Странични ефекти

В допълнение към предимствата, Cardiomagnet може да навреди на тялото, което се изразява в появата на нежелани реакции от функционирането на органите и системите:

 1. Алергия. Една от честите прояви е уртикарията. Едемът на Квинке и анафилактичният шок са редки.
 2. Стомашно-чревни органи. Докато го приемате, могат да се появят симптоми като киселини, гадене или повръщане. Болките в стомаха понякога показват стомашни язви. В редки случаи се появяват кървене, перфорация на язва, езофагит, синдром на раздразнените черва, колит.
 3. Дихателната система. Наблюдава се често развитие на бронхоспазъм.
 4. Хематопоеза. Възможна е появата на анемия, тромбоцитопения, неутропения.
 5. Централна нервна система. Има признаци на нарушение на съня, световъртеж, шум в ушите.

кардиомагнит - странични ефекти и противопоказания

Рискът от странични реакции се увеличава с увеличаване на дозата на основната активна съставка - ацетилсалицилова киселина. Ползата по време на приема на лекарството се постига изключително чрез компетентния подбор на необходимата доза, която съответства на индивидуалните характеристики на пациента и неговата диагноза.

Важно! Вероятността от кървене е минимална при дневен прием на Кардиомагнил в доза до 100 mg.

Вреди на Cardiomagnet: последици от предозиране

Въпреки факта, че Cardiomagnet е полезен при заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, ако дозата бъде превишена, това може да причини сериозна вреда на здравето. Експертите класифицират тежестта на предозирането като:

 1. Средно аритметично. Има гадене и повръщане, шум в ушите, нарушена координация. Слухът се влошава, възникват объркване и световъртеж. На пациентите се предписва стомашна промивка и адекватна доза активен въглен. Лечението зависи от клиничната картина, свързана с предозиране.
 2. Тежка. Отбелязват се треска, кома, дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност, тежка хипогликемия. Лечението се извършва в болнична обстановка. На пациентите е показана интензивна терапия, която включва въвеждане на специални алкални разтвори, образуване на диуреза и стомашна промивка, хемодиализа.

Полезни и вредни свойства на кардиомагнетика

Важно! За да се увеличат максимално ползите, лечението може да бъде допълнено с други лекарства за симптоматична терапия.

Съвместимост на Cardiomagnyl с други лекарства

Кардиомагнитът може да засили ефекта на някои лекарства, при условие че се използват заедно. Експертите наричат ​​следните лекарства, които са засегнати от приема на Кардиомагнил:

 1. Метотрексат. Намален бъбречен клирънс, разрушаване на връзките с протеини.
 2. Хепарин и индиректни антикоагуланти. Тромбоцитите променят начина си на функциониране. Антикоагулантите се изместват от техните връзки с протеини.
 3. Антитромбоцитни и хипогликемични средства - тиклопидин.
 4. Препарати, съдържащи етанол.
 5. Инсулин и хипогликемични лекарства.
 6. Дигоксин. Наблюдава се намаляване на бъбречната екскреция.
 7. Валпроева киселина. Принуждавайки го от връзки с протеини.

Кардиомагнитът потиска действието на:

 • урикозурични агенти;
 • антиациди и холестирамин.
Внимание! Ползите от Cardiomagnyl намаляват, когато се приемат заедно с ибупрофен.

Противопоказания

Инструкцията за лекарството посочва няколко основни противопоказания, при наличието на които Cardiomagnet може да причини вреда:

 • мозъчен кръвоизлив;
 • липса на витамин К, тромбоцитопения, хеморагична диатеза, които са вредни под формата на кървене;
 • обостряне на стомашни язви и кървене;
 • появата на бронхиална астма по време на лечение с НСПВС;
 • тежка бъбречна дисфункция;
 • бременност през 1 и 3 триместър;
 • кърмене;
 • свръхчувствителност към компонентите на кардиомагнил;
 • възраст до 18 години;
 • бъбречна недостатъчност
 • терапия с метотрексат.

Съвместимост на Cardiomagnyl с други лекарства, инструкции

Кардиомагнетик трябва да се приема с повишено внимание поради потенциалната вреда в следните случаи:

 • подагра;
 • бъбречно или чернодробно увреждане;
 • хиперурикемия;
 • анамнеза за стомашни язви и кървене;
 • бронхиална астма;
 • полипоза в носа;
 • алергия;
 • бременност във втория триместър.

В някои случаи приемът на Кардиомагнетик таблетки може да бъде вреден. Ето защо при идентифициране на противопоказания те не трябва да се пренебрегват. При наличие на относителни противопоказания решението в полза на приема трябва да се вземе от лекаря.

Препоръчително четене:  Колко полезен е активният въглен, инструкции за употреба

Съществува и риск от кървене преди и след операцията, особено когато се комбинира с антикоагуланти, тромболитици и антитромбоцитни средства. По време на лечението могат да се появят бронхоспазъм и други вредни реакции, показващи свръхчувствителност.

При едновременното приложение на Метотрексат рискът от нежелани реакции от страна на хемопоетичната система се увеличава многократно. Вредата от Cardiomagnyl е развитието на подагра при наличие на предразположение. Пациентите с диабет трябва да бъдат внимателни.

Високите дози таблетки Cardiomagnyl провокират хипогликемични ефекти. Превишението на препоръчаната от лекаря доза причинява вреда на организма, което може да доведе до кървене от стомашно-чревния тракт. Рискът от това усложнение е по-висок при по-възрастни пациенти.

Внимание! Приемът на алкохол по време на лечението причинява вреда, което предполага повишен риск от увреждане на лигавицата на стомаха.

Аналози: какво може да замести Cardiomagnet

Лекарството има аналози, които се различават по подобно действие. Експертите наричат ​​следните лекарства, които могат да заместят Cardiomagnet:

 1. Тромбо-задник. Той принадлежи към групата на НСПВС и е антитромбоцитен агент. Препаратът съдържа основната активна съставка - ацетилсалицилова киселина (50, 100 mg).
 2. Аспирин кардио. Лекарството се произвежда в Швейцария. Една таблетка съдържа ацетилсалицилова киселина - 300 mg. Аспирин кардио се предлага в картонени кутии с различен брой таблетки (10, 14 бр.).
 3. Тромбопол. Лекарство, произведено в Полша, съдържащо ацетилсалицилова киселина (150 mg). Броят на таблетките в една опаковка е 10 броя.
 4. Аспикор. Лекарството се произвежда в Русия. Ползите от него се дължат на съдържанието на ацетилсалицилова киселина в доза от 100 mg (10 и 20 таблетки в опаковка).

Аналозите на Кардиомагнил имат една активна съставка. Това означава, че ползите и вредите от приемането им са идентични. В състава на японското лекарство обаче се определя и магнезиев хидрохлорид, който предотвратява дразненето на лигавиците на стомаха. По този начин, таблетките Кардиомагнил причиняват по-слабо изразено увреждане на здравето, като намаляват риска от странични ефекти.

Кое е по-добре: Cardiomagnet или Trombital

Лекарствата разреждат кръвта и подобряват нейните реологични свойства. Съставът на лекарствата е идентичен, разликата се крие в освобождаването на конкретна фармацевтична компания и страната на произход.

Cardiomagnet е японско лекарство, произведено в Русия, Германия и Дания. Generic Trombital е руско лекарство. Продуктът се предлага и в дози от 75 и 150 mg. Всяка опаковка съдържа 30, 100 таблетки.

Внимание! Няма рискове за таблетките Trombital, което затруднява разделянето им на две части.

Лекарствата имат сходни ефекти и ползи. Cardiomagnet и Trombital се използват като лечение и профилактика на сърдечни и съдови заболявания. Вредата е представена от страничните ефекти на ацетилсалициловата киселина. Активното вещество, когато се приема продължително, дразни лигавицата на стомаха, провокира язва. Ползите от магнезия, включен в състава, предполага защита срещу това. Въпреки това, лекарства не се предписват при обостряне на гастрит или язва.

Тромбиталът, както и кардиомагнетикът имат същите показания:

 • хипертония;
 • висока концентрация на холестерол;
 • наднормено тегло;
 • възрастна възраст.

Ползите от лекарствата се осигуряват поради липсата на захари в състава. Това им позволява да се използват с анамнеза за захарен диабет.

кардиомагнит ползи и вреди, как да приемате, инструкции

Лекарствата се различават значително в цената. Закупуването на генерично лекарство ще струва 30-40% по-малко от оригинала.

Отзиви

Ползите и вредите от Cardiomagnyl се доказват от прегледите на пациентите.

Светлана Ивановна Сайфулина, Саратов
На 31-ва седмица от бременността, по време на следващото ултразвуково скринингово проучване, беше разкрито ранното стареене на плацентата, което по това време беше на 3-ти етап на зрялост. Лекарят обясни, че на детето липсват хранителни вещества и въздух за пълноценно развитие. Изписаха ми лечение, включващо Cardiomagnet. Дълго време не смеех да започна да го приемам, тъй като инструкцията посочва противопоказание за бременност през 3 триместър. Тя се страхуваше от вреда под формата на усложнения при раждането и последици за детето. Дозировката обаче беше минимална, което ме успокои. Раждането мина добре, дъщеря ми е напълно здрава.
Сергей Михайлович Воронков, 59-годишен, Смоленск
От няколко години страдам от тромбоза на краката. Освен това има аортна атеросклероза. Лекарите не са извършили операцията поради риск от усложнения. Няма шанс за възстановяване. Поддържам задоволително състояние с различни лекарства. Приемам Cardiomagnet постоянно в дозировка от 75 mg. Здравното състояние не се влошава.
Лариса В. Верещак, 61-годишна, Владикавказ
След претърпяване на сърдечен удар, кардиолог изписа Cardiomagnet за разреждане на кръвта ми. Лекарството има много бюджетни аналози. Но лекарят каза, че има повече полза от Cardiomagnet и по-малко вреда. Съдържа вещество за защита на стомаха от язви. Може би след време ще премина към по-евтин вариант.

Ползите и вредите от Cardiomagnyl се дължат на неговия основен терапевтичен ефект. Лекарствената терапия може ефективно да предотврати сериозни съдови и сърдечни заболявания. Cardiomagnet се препоръчва да се използва както за лечение, така и за предотвратяване на патологии.

Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна