Защо е Йодомарин полезен и как да го приемате?

Ползите и вредите от "Йодомарина" са първото нещо, което трябва да знаете, когато започнете да приемате лекарство. За да може тялото да функционира нормално, трябва редовно да се попълва с витамини, хранителни вещества и минерали. Най-важният елемент е йодът, тъй като неговият дефицит може да доведе до редица заболявания. Промяната в тялото има тенденция да влияе отрицателно върху функционирането на всички органи.

Състав и форми на освобождаване на Йодомарин

"Йодомарин" за възрастни и деца се произвежда в таблетки. Всяка опаковка съдържа от 2 до 4 блистера, всеки от които съдържа 25 таблетки. Опаковката съдържа инструкции за употреба.

Всеки диск съдържа:

 • калиев йод;
 • лактоза монохидрат;
 • магнезиев карбонат;
 • желатин;
 • карбоксиметил нишесте натриева сол;
 • колоиден силициев диоксид;
 • магнезиев стеарат.

Формата за освобождаване "Йодомарина" за деца - резорбционни плочи.

Важно! Лекарственият продукт трябва да се съхранява на сухо и тъмно място, недостъпно за деца. Срок на годност 3 години след производството, след като лекарството загуби свойствата си. Максимално допустимата температура на съхранение е + 25 ° C.

Показания за употребата на Йодомарин

Йодът е вещество, което трябва да постъпва в човешкото тяло всеки ден. Поради полезните свойства на лекарството, лекарите го предписват за предотвратяване на заболявания, причинени от йоден дефицит.

Най-често срещаното заболяване е появата на гуша, която се формира не само при възрастни, но и при деца. Гуша е от няколко вида, всичко зависи от естеството на заболяването. Разпределете:

 • ендемичен;
 • еутиреоидна;
 • нетоксичен;
 • дифузен.

Възможно е да се разпознае йодният дефицит в организма по специфични симптоми. Телесната температура на човек се повишава, появяват се сънливост, безпокойство и бързо настъпва умора.

Важно! Някои хора използват "Йодомарин" преди или след хранене, но според инструкциите лекарството трябва да се приема след хранене.

Дозировка и продължителност на приема на Йодомарин

Лекарствата трябва да се приемат според указанията на лекуващия лекар, за да бъдат полезни и да се изключи възможна вреда от употребата на лекарството. Сред показанията за употреба включват:

 • терапия, свързана с йоден дефицит в организма;
 • профилактика на гуша;
 • дифузна терапия на гуша;
 • профилактика на йоден дефицит при деца.

Поради своите полезни свойства, "Йодомарин" се препоръчва да се приема след операция или след лечение на гуша, за да се предотврати.

Курсът на лечение и дозировката могат да бъдат предписани от лекуващия лекар, след като се вземат предвид индивидуалните характеристики на тялото на пациента.

Внимание! Не се препоръчва използването на "Йодомарин" след 40-45 години, както и препарати, които съдържат йод, тъй като можете да навредите на тялото.

За предотвратяване на йоден дефицит и растеж на гуша

Поради своите полезни свойства, "Йодомарин" се предписва като превантивна мярка срещу растежа на гуша. Дневната доза на лекарството е до 200 mcg:

 • за новородени и педиатрични пациенти се предписва от 50 до 100 mcg на ден;
 • дозировката за юноши и възрастни варира от 100 до 200 mcg;
 • жени по време на бременност и период на кърмене - 200 mcg.

За превантивни цели лекарството се използва дълго време. Има пациенти, които трябва да използват "Йодомарин" за цял живот. Лекарството може да се приема само след консултация с лекуващия лекар; не се препоръчва да се самолекувате, тъй като е възможно да донесете вреда на тялото, а не полза.

За лечение на дифузна гуша

За лечение на дифузна гуша се предписват следните дози:

 • деца и юноши - 100-200 mcg през целия ден;
 • възрастни до 40-45 години включително - от 300 до 500 mcg на ден.

Децата и новородените трябва да използват лекарството за 2 или 4 седмици, но не повече. За юноши и възрастни лекуващият лекар може да предпише курс на лечение до 1 година.

След лечение или отстраняване на гуша

Дневната доза от лекарството трябва да се изпива наведнъж сутрин с много вода. Дозировката зависи изцяло от целта, за която е предписан "Йодомарин".

Дори след хирургичното отстраняване на гушата, употребата на лекарството не се спира, тъй като в някои случаи гушата може да се формира отново.

В този случай дозата на лекарството за всички възрасти ще бъде еднаква. Дневната доза е 100-200 mcg или 1-2 таблетки. За деца таблетките могат да се разтварят във вода, мляко, сокове или в първите курсове, докато свойствата на лекарството няма да бъдат загубени.

Инструкции за употреба на Йодомарин за деца

Ползите от "Йодомарин" за деца и възрастни са колосални, тъй като лекарството помага за предотвратяване на много заболявания, но не забравяйте за възможната вреда. Курсът на лечение зависи изцяло от вида и сложността на заболяването, за да се предотврати "Йодомарин", който те пият в продължение на няколко години.

Препоръчително четене:  Защо селенът е полезен?

Преди да започнете да давате лекарството на дете, препоръчително е да се консултирате с педиатър, да разберете страничните ефекти и противопоказанията, тъй като можете да навредите на здравето си. Тъй като лекарството се освобождава в таблетки, преди да се даде на детето, то трябва да се разтвори предварително, свойствата на лекарството не се губят.

Ако "Йодомарин" се използва за лечение на гуша при новородено, тогава курсът на лечение не трябва да надвишава 4 седмици, в противен случай употребата на лекарството няма да има полза, а само вреда. Оптималното време за прием на лекарството е след хранене.

Деца от 3 до 14 години се препоръчват да пият от 50 до 100 mcg (1-2 таблетки) на ден.

Съвет! Най-добре е да приемате лекарства сутрин. Това се дължи на факта, че "Йодомарин" има ободряващ ефект, в резултат на което ще бъде доста трудно да заспите.

Йодомарин при планиране на бременност

Като се имат предвид полезните свойства, тогава "Йодомарин" за бъдещата майка ви позволява предварително да предотвратите появата на много заболявания. Лекарствата се приемат само по препоръка на лекар, което изключва възможността за причиняване на вреда. Приемът на "Йодомарин" трябва да започне няколко месеца преди зачеването.

Това лекарство се предписва на жени в райони, където се наблюдава йоден дефицит. Също така "Йодомарин" е необходим за хора с нарушения на щитовидната жлеза. Дозировката и курсът на лечение се предписват само от лекуващия лекар.

След настъпване на бременност предписаната доза се увеличава, тъй като нуждата от йод ще се увеличи.

Внимание! Някои жени продължават да приемат Йодомарин след раждане с разрешение на лекар.

Мога ли да пия йодомарин по време на бременност

"Йодомарин" по време на бременност е от полза само за тялото. При липса на йод функционирането на сърцето, нервната система се нарушава, имунната система се влошава.

Дефицитът на йод причинява раздразнителност, паметта се влошава, работоспособността намалява няколко пъти, появяват се болки в областта на главата.

По време на бременност нуждата от йод само се увеличава, поради което лекарите предписват йодомарин. Това лекарство позволява на бъдещата майка и дете да избягват много заболявания.

В ранните етапи

В ранните етапи на бременността "Йодомарин" е от полза за жената, тъй като плодът все още няма щитовидна жлеза и състоянието му е напълно зависимо от хормоните на майката.

През 1-ви триместър започват да се формират органи. При липса на йод този процес ще бъде нарушен. Това засяга най-много мозъка на плода, което води до появата на сериозни заболявания.

Използването на йод намалява вероятността от спонтанен аборт, спирайки развитието на детето. Необходимо е предварително да се подготви тялото за раждане на плода, поради което "Йодомарин" се приема 6 месеца преди планиране на бременност.

По-късна дата

Тялото се нуждае от йод през цялата бременност и дори по време на кърмене. Ако този елемент има дефицит в организма, тогава може да започне хипоксия. В последния срок детето активно расте, започва формирането на скелета.

По този начин развитието на детето зависи изцяло от количеството йод в тялото на майката. Също така си струва да се разбере, че липсата на този елемент влияе върху количеството кърма, в някои случаи млякото напълно изчезва.

Трябва ли да пия йодомарин, докато кърмя

„Йодомарин“ е просто необходим за кърмещите майки, тъй като използването му позволява на майката и детето да получават необходимата дневна доза йод. Ако е необходимо, липсата на йод може да се запълни с естествена храна.

Използването на "Йодомарин" по време на кърмене и кърмене насърчава растежа и развитието на новороденото. Като се имат предвид полезните свойства, повечето лекуващи лекари препоръчват на младите майки да използват препарати, съдържащи йод.

Тъй като всеки организъм е индивидуален, преди да започнете да приемате "Йодомарин", трябва да се подложите на преглед и да се консултирате със специалист, тъй като за някои категории хора препаратите, съдържащи йод, са противопоказани и може да бъде причинена непоправима вреда на организма.

Противопоказания и странични ефекти

Въпреки ползите от "Йодомарин" за мъже, жени и деца, не забравяйте за противопоказанията и страничните ефекти в случай на предозиране.

Дори като се вземат предвид всички полезни свойства, това лекарство не е подходящо за всички. Ако единият човек се възползва от употребата на лекарство, то другият трябва да се отнася с повишено внимание, за да не навреди на здравето. Например медицинските специалисти не препоръчват употребата на "Йодомарин" за хора, които имат:

 • токсичен аденом на щитовидната жлеза;
 • хипертиреоидизъм;
 • свръхчувствителност към йод;
 • дерматит херпетиформис;
 • противопоказан "Йодомарин" при хипотиреоидизъм;
 • рак на щитовидната жлеза и подозрение за него.

Ако надвишите допустимата доза, това може да доведе до йодизъм, който е придружен от възпаление, подуване на лигавицата, поява на акне, треска и метален вкус в устата.

Симптоми и последици от предозиране с йодомарин

"Йодомарин" е едно от лекарствата, което се понася добре от пациентите, но в същото време, въпреки полезните свойства, не трябва да се изключват странични ефекти, които не могат да бъдат избегнати при продължителна употреба на лекарството.

Препоръчително четене:  Вредни ли са противозачатъчните хапчета, принцип на действие, последици от приема

В някои случаи може да се появи алергична реакция, можете да разберете това по металния вкус в устата, оток, възпаление на лигавицата.

Първите признаци на предозиране включват:

 • кафяво оцветяване на лигавицата;
 • диария;
 • болка в корема.

Веднага след като се появят първите признаци на предозиране, трябва незабавно да спрете да използвате "Йодомарин" и да уговорите среща с Вашия лекар. В този случай лекарят коригира дневната доза или препоръчва да започнете да използвате друго лекарство.

Важно! Преди да започнете да приемате лекарства, струва си да проверите съвместимостта на "Йодомарин" с други лекарства, за да не навредите на здравето си.

Кое е по-добре: Йодомарин или Йодактив

Често лекарите могат да предписват едно от лекарствата: "Йодомарин" или "Йодактив". Тези лекарства са много сходни, имат същото свойство, произведената доза е 100 и 200 mcg. Невъзможно е да се каже недвусмислено, че някои лекарства са по-лоши, а други са по-добри, както и че едното лекарство ще навреди, а другото ще има полза.

Често можете да чуете, че "Йодактив" се споменава като хранителна добавка, а "Йодомарин" се нарича лекарство. Трябва да се има предвид, че съдържанието на веществата и полезните свойства са еднакви и в двата случая.

Разликата се крие в производителя и цената на лекарството. Често лекарите сами предлагат сами да изберат лекарство от предложените варианти.

Съвет! Не се препоръчва употребата на "Йодомарин" с повишен THT. Това се дължи на факта, че йодът повишава нивата на THT и вредата за здравето е неизбежна.

Аналози на Йодомарин

Към днешна дата местните производители доставят за продажба аналози на "Йодомарин", които струват много по-малко, имат същите полезни свойства. Сред пълноценните заместители заслужава да се отбележи:

 • калиев йодид - „Подновяване“;
 • Микройодид;
 • "Полиоксидин".

На територията на Украйна са популярни "Yod Normal" и "Antistriumin Micro". Ако разгледаме чуждестранни производители, ангажирани с доставката на "Йодомарин", той се отличава тук:

 • Yodilife;
 • "Йодирокс";
 • "Витриум Йод".

Принципът на действие на лекарствата е подобен. Съдейки по потребителските отзиви, тези лекарства не са по-лоши от добре познатата "Йодомарина".

Заключение

Ползите и вредите от "Йодомарина", противопоказания, странични ефекти, предозиране - всичко, което трябва да знаете, когато започнете да приемате лекарството. Както показва практиката, поради голямото количество хранителни вещества, това лекарство може да се използва както от възрастни, така и от деца. Важно е да се разбере, че ползите от употребата на лекарството са гарантирани само ако лечението е предписано от лекуващия лекар. Не се препоръчва самолечение, тъй като очакваните ползи могат да се превърнат в вреда.

Прегледи на лекари

Много гинеколози предписват Йодомарин по време на бременност поради полезните му свойства. Дозировката обикновено се предписва само след като пациентът е преминал тестовете и те са били внимателно проучени от лекаря. След раждането количеството йод, консумирано в тялото на кърмачка, се увеличава. Често не е достатъчно да се консумират продукти, съдържащи йод, и има нужда от медицински препарати. В този случай "Йодомарин" се предписва за кърмене.

"Йодомарин" се използва и от ендокринолози. В процеса на жизнената дейност йодът се натрупва в щитовидната жлеза, поради дефицита метаболизмът се нарушава.

Въпреки факта, че прегледите относно употребата на лекарството са само положителни, това не означава, че можете самостоятелно да предписвате лечение за себе си, тъй като има голяма вероятност да навредите на здравето, а не както първоначално е планирано - полза.

Някои лекари отбелязват, че пациентите изразяват желание да използват "Йодомарин" за отслабване, мислейки, че поради своите свойства, лекарството ще помогне да отслабнете. Всъщност не можете да отслабнете с лекарства.Лекарството помага за подобряване на метаболизма, но можете да отслабнете само ако се храните правилно и спортувате.

Прегледи на пациенти

Алина Карабанова, 28 години, Москва
Изписаха ми лекуващия лекар "Йодомарин", като за бъдеща майка. Тя започна да приема това лекарство поради липса на йод в организма. Лечението започна веднага, тъй като много се страхувах за здравето на детето и че ще му донеса вреда. Буквално след няколко седмици забелязах, че цветът на кожата се подобри, косата придоби блясък. Бебето се роди напълно здраво, тя спря да приема Йодомарин. Изминаха няколко седмици и забелязах, че косата ми стана чуплива, мазна. След консултация с лекар, отново започнах да приемам Йодомарин, само че дозата беше намалена до 1 таблетка на ден.
Татяна Симонова, 37 години, Саранск
Дълго си мислех дали е възможно да използвам "Йодомарин" за деца, дали ще бъде от полза или, напротив, само ще навреди. Страхувах се да се самолекувам, въпреки че полезните свойства са впечатляващи, заведох детето на педиатър. Те бяха подложени на преглед, лекарят му позволи да вземе лекарството за подобряване на паметта, предписа курс на лечение и индивидуално избра дозата. Взех специално лекарство за деца. Чиниите са малки, сладки, детето приема с удоволствие. Паметта наистина започна да се подобрява. „Йодомарин“ е незаменимо полезно нещо за учениците, когато в училище има големи натоварвания.

Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна