Измиване на съдомиялната машина с лимонена киселина: как да се почисти, къде, колко да се излее

Съдомиялната машина, както всеки домакински електроуред, значително улеснява ежедневните домакински задължения около къщата. Домакинските уреди могат да изглеждат чисти доста дълго време. Уредът обаче се нуждае от редовно почистване. Започването на всеки цикъл води до замърсяване. Те са причинени от образуването на варови отлагания поради твърдостта на водата. Варовикът може да доведе до неправилно функциониране на уреда и да съкрати живота му. Почистването на вашата миялна машина с лимонена киселина е лесен начин за премахване на натрупаните отлагания. Прахът е ефективен, достъпен и евтин.

Мога ли да почистя съдомиялната с лимонена киселина?

Измиването на домакински електрически уреди се възприема от много домакини като сложна процедура. Те могат да се почистват както със закупени домакински почистващи препарати, така и със самостоятелно направени състави.

Съдомиялната машина изисква редовно почистване поради своята функция. Контактът на нагревателните елементи с вода води до образуване на варовикови отлагания. Скалата влошава топлопроводимостта. Това води до увеличаване на потреблението на електроенергия. Плаката ще съкрати живота на устройството.

Можете да почистите съдомиялната машина с триосновна карбонова киселина. Предимството на праха е, че не е вредно за здравето поради своята естественост.

Източникът на органични вещества са растителните материали. Счита се за безопасно за почистване на пластмасови и метални повърхности. Прахът се използва за следните цели:

 • отстраняване на котлен камък, образуван върху нагревателните елементи на устройствата;
 • премахване на ръжда;
 • засилване на измиващия ефект.

Три-основната карбонова киселина е добър аналог на домакинските почистващи продукти за почистване на съдомиялна машина. Много формулировки включват органичен материал като основен компонент.

Важно! Лимонената киселина е безопасен препарат за съдомиялна машина. Използването на препоръчаното количество прах обаче е от съществено значение.
Препоръчително четене:  Как да изтриете брилянтно зелено от линолеум

Как да почистите съдомиялна машина с лимонена киселина

Процедурата за отстраняване на замърсяването е проста, но доста дълга. Това се дължи на особеностите на образуването на мащаб и дизайна на устройството.

Къде да сложите лимонена киселина в съдомиялната машина

Домакинският уред включва специален дозатор. В това отделение се поставят продукти за почистване на съдове. За да измиете съдомиялната машина с лимонена киселина, трябва да изсипете праха в дозатора.

Когато се използва течна форма или значително количество кристално вещество, на дъното на устройството се поставя плитък контейнер с топлоустойчив материал с агента.

По време на почистването кобилицата трябва да се върти свободно и да не докосва плочата.

Колко лимонена киселина да сложите в съдомиялната машина

Ефективността на почистването зависи от спазването на необходимите пропорции при производството на разтвори.Преди да измиете съдомиялната с лимонена киселина, трябва внимателно да прочетете препоръките за количеството добавен прах.

Органичната материя има 2 форми на употреба:

 • течност;
 • кристален.

Изсипете лимонена киселина в съдомиялната машина, за предпочитане под формата на прах. Кристалите ще останат в дозатора до следващия цикъл. Течният продукт не е достатъчно ефективен. Този състав лесно изтича от дозатора.

Прахообразната киселина е по-евтина

Количеството вещество, което ще се използва за почистване, зависи от степента на замърсяване на електрическия уред. Обикновено дебелината на слоя не се визуализира, освен ако случаят не се разглоби първо.

Когато избирате количеството на използвания прах, човек трябва да се ръководи от следните показатели:

 • 3-5 супени лъжици (50-80g) с редовно почистване и нанасяне на мека вода;
 • 150-200 g в случай на значително замърсяване, което се обозначава с белезникаво покритие в бункера.

Почистване на съдомиялната с лимонена киселина

Процесът на отстраняване на замърсителите не е труден. Извършва се без зареждане на съдове за миене. Това се дължи на факта, че разтворите, съдържащи органични вещества, са корозивни за стъклени и метални прибори. Съдовете могат да се оцветят и потъмнеят. Липсата на специално формулирани препарати прави такова пране неефективно.

За да почистите съдомиялната с лимонена киселина, трябва:

 • извадете мрежестия филтър и изплакнете под течаща вода и след това го инсталирайте отново;
 • напълнете дозатора със състав и затворете;
 • включете програмата (с максимална температура на нагряване);
 • отворете вратата след края на цикъла;
 • оценете резултата.

След почистване трябва да проверите ефективността му. Вътрешният бункер не трябва да има петна и варови отлагания. Отворите на така наречените пръскащи рамена също трябва да бъдат проверени. Те обикновено не съдържат нерафинирани остатъци.

Ако има котлен камък или друго замърсяване, процедурата за почистване трябва да се повтори. За да измиете съдомиялната машина с лимонена киселина, започнете кратък цикъл с ½ порция прах.

След приключване на почистването избършете вътрешните повърхности на сухо и оставете вратата отворена за вентилация.

Заключение

Почистването на съдомиялната машина с лимонена киселина е лесен начин за премахване на мръсотията. За да бъде процесът на измиване достатъчно ефективен, трябва да следвате препоръките за количеството използвано вещество. Важно е систематично да премахвате котлен камък, което ще намали консумацията на енергия и ще удължи живота на вашия домакински уред.

Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна