Как да премахнете миризмата от съдомиялната машина: причини и решения

Един от най-полезните електрически уреди е съдомиялната машина. Домакинските уреди са лесни за използване, но изискват подходящи грижи. В противен случай може да се появи неприятна миризма. Това е резултат от различни причини. За да се отървете от миризмата в съдомиялната машина, помага редовната поддръжка на битовия електроуред.

Причини за миризма на съдомиялна машина

Обикновено неприятни миризми извън обекта могат да се забележат след няколко цикъла. Появата им се дължи на контакта между битовия уред и водата.

За да се отървете от миризмата в съдомиялната машина, трябва да определите възможните фактори за нейния външен вид. Новите уреди могат да миришат поради некачествена пластмаса. Миризмата често изчезва сама след няколко дни.

Ако миялната машина мирише на канализация или гниене, причините може да са:

 1. Наличие на остатъци от храна... Преди да заредите съдовете в уреда, те трябва да бъдат добре почистени от остатъци от храна. В противен случай след известно време може да се развие воня, тъй като хранителните отпадъци се натрупват в различни части на съдомиялната машина.
 2. Застояла вода... Това често допринася за неприятните миризми. Влагата понякога се натрупва в долната част на уреда или под уплътнението. Правилната инсталация на дренажния маркуч е от съществено значение.
 3. Неправилна работа... Миризмата възниква поради нарушаване на правилата за използване на съдомиялната машина. Например, забранено е зареждането на пластмасови съдове.

Внимание! Не работете с устройството, ако има мирис на изгаряне.

Как да премахнете миризмата от съдомиялна машина

За да се отървете от проблема, трябва да разберете причината за появата му. Неприятните миризми от съдомиялната машина не трябва да се отстраняват с препарати, съдържащи хлор. Не използвайте битови химикали, които включват абразивни частици.

Как да премахнете миризмата на мухъл от съдомиялната машина

Високата влажност провокира размножаването на гъбичките. Мухълът в съдомиялната машина не е необичайно. Вонята и черните петна по печата и стените показват появата му.

Важно! Мухълът може да причини алергични реакции.

Микроорганизмите са устойчиви на ниски температури. Можете обаче да премахнете миризмата на мухъл от съдомиялната машина със сода, оцет и лимонена киселина, като създадете алкална и кисела среда.

Препоръчително четене:  Сода за хляб: полезни свойства, приложение, как да приемате

На първо място, трябва да изчистите:

 • дренажен филтър;
 • спрей;
 • уплътнител.

Отворете вратичката на бункера и извадете кошниците, издърпайте дръжката, завъртете и издърпайте филтъра. Мрежата също трябва да бъде премахната. Всички части се измиват с вода, а упоритите замърсявания се почистват с четка за зъби, напоена със сода за хляб. Филтърът се накисва в разтвор, приготвен от лимонена киселина.

Отворът на филтъра, уплътнението и камерата трябва да бъдат правилно обработени.Излишната течност трябва да се отстрани с гъба, напоена с лимонена киселина или разтвор на сода.

За обработка на повърхностите добавете 50 g натриев бикарбонат към 1 чаша оцет (5%). Приготвената смес се изсипва в спрей бутилка и се напръсква. Продуктът се оставя за 20 минути и след това се избърсва с влажна гъба.

След обработката останалата влага се отстранява с кърпа или суха кърпа.

Миризма на миялна машина в миялна машина

Предметът на домакинските уреди принадлежи към електрическите уреди, което показва необходимостта от правилното му използване. Ако се появи специфична миризма на изгаряне, съдомиялната машина не може да се използва поради риск от нейното запалване. Късо съединение може да доведе до изгаряне:

 • Контакти;
 • електрически инсталации;
 • вътрешни елементи;
 • кабел и щепсел.
Ако миялната машина мирише на изгаряне, трябва да изключите уреда от контакта и да се обадите на сервиз на електрически уреди

Неприятна миризма от съдомиялната машина след измиване

Вонята често се появява след края на цикъла. За да премахнете миризмата на съдове след използване на съдомиялната машина, трябва да добавите сода за хляб (240 g) на дъното на съдомиялната машина. Инструментът се оставя за една нощ, след което се включва кратък режим. Задайте максималната температура.

Подвижните части се препоръчват да се измиват със сапунена вода

Миризма на канализация в съдомиялна машина

За да премахнете вонята, трябва да извършите подходящото почистване. За тази цел трябва да вземете контейнер от 240 ml и да го напълните с оцетна есенция. Ястията се поставят в кошницата отгоре. Затворете вратичката и задайте програмата за максимална температура.

След използване на оцетна есенция устройството трябва да се отвори за проветряване

Миришете в нова миялна машина

Експертите подчертават, че дори висококачествените електрически уреди отначало миришат на пластмаса. Обикновено специфичен аромат изчезва сам в рамките на 2 седмици след употреба.

Внимание! Изпаренията от лоши пластмаси са вредни за здравето.

Можете да използвате сода за хляб, за да премахнете миризмите в нова миялна машина. Натриевият бикарбонат се излива върху тава за капки и се стартира дълга програма. Препоръчително е да зададете висока температура.

Натриевият бикарбонат има дезинфекциращи свойства

Миризма на препарат за миялна машина

Много битови химикали имат отчетлив аромат. След като завършите цикъл, винаги оставяйте вратата отворена и почиствайте дренажния филтър. Това се дължи на факта, че влагата остава дълго време в бункера с остатъците от използваните средства. Домакинските уреди трябва да се избърсват със суха кърпа след всяка употреба.

Препоръчителното количество домакински химикали не трябва да се превишава, дори и при силна мръсотия, за да се предотврати появата на подчертан аромат

Таблетки за миялни машини без мирис

Закупените битови химикали са с висока ефективност:

 1. Фрау Шмит... Таблетките премахват котлен камък, плесен и мастни натрупвания. Препоръчват се за премахване на лоши миризми от съдомиялната машина. Значително предимство е работата на функцията за изплакване.
  Frau Schmidt е ефективен при ниски температури
 2. Minel multi 7. Немският продукт е наситен с кислород, което ви позволява да разграждате мазнините във вода при различни температури.
  Таблетките Minel Multi 7 могат да се използват за съдове от всякакви материали
 3. Течност за миене на съдове не съдържа фосфати и хлориди. Може да се използва за ежедневно почистване на прибори за хранене.
  Таблетките BioMio са безопасни за здравето поради състава
 4. Филтеро 7 в 1... Това е бюджетен и ефективен продукт, подходящ за метални и стъклени съдове.
  Домакински химикали Filtero 7 в 1 не остават остатъци след изплакване

Грижа

За да предотвратите появата на неприятна миризма от съдомиялната машина, трябва:

 • почистете чиниите от остатъци от храна, преди да ги заредите в електрически уред;
 • измийте предмета от домакинските уреди 2 пъти месечно;
 • използвайте допълнително изплакване след основния цикъл;
 • премахнете скалата от стените;
 • почистете филтъра и дренажния маркуч;
 • изсушете машината след измиване на съдовете.

Не оставяйте дълго време мръсни и измити съдове в бункера на съдомиялната машина. Препоръчително е да започнете цикъла след зареждане на съдовете. Уредите се отстраняват, след като изсъхнат.

Пускайте програма за празен ход при високи температури всеки месец, за да премахнете натрупването и да премахнете миризмите от съдомиялната машина. Превантивно почистване трябва да се извършва на всеки 6 месеца, за да се премахнат плесените и котления камък. Важно е системата за източване да се промива редовно:

 • филтър;
 • разклонителни тръби;
 • маркуч.

Мръсотията върху тавите може да се отстрани ръчно с помощта на препарати.

Заключение

Сапунените разтвори, лимонената киселина и содата за хляб помагат да се отървете от миризмата в съдомиялната машина. Правилното използване на предмета и редовното почистване на неговите елементи са от съществено значение. Закупените домакински почистващи продукти също помагат за премахване на неприятните миризми от съдомиялната машина.

Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна