Как да премахнете миризмата от мултикукъра: след готвене, от плесен, пластмаса

Мултикукърът е многофункционално устройство, което ви позволява да пържите, варите, задушавате и загрявате храната. Приготвянето на храната се извършва автоматично, с минимална човешка намеса. Значително предимство на уреда е да поддържа температурата на готовите ястия. Предметът на домакинските уреди трябва да се спазва правилата за експлоатация. Ненавременното почистване на повърхностите може да доведе до появата на чужди миризми. Те показват необходимостта от почистване на устройството. Различни методи ви позволяват да се отървете от неприятната миризма в бавна печка.

Универсален начин

Ако мултикукърът мирише, причината може да не е само готвенето или ненавременното измиване на битовия електроуред. Почистете добре незалепващия контейнер, както и силиконовото уплътнение, капак и клапан. Виновникът за миризмата често е пластмасов съд, предназначен за събиране на конденз и мазнини.

Някои домакини не избърсват силиконовото уплътнение след почистването му. Често се отбелязва неправилно инсталиране и съхранение на уреда за готвене. Нискокачествените материали, от които е направен мултикукърът, продължителното съхранение на храната в купата също допринасят за появата на характерна миризма.

Най-лесният начин да премахнете нежеланите миризми е да изплакнете мултикукъра с препарат за миене на съдове. След почистване купата е напълно изсушена.

Как да премахнете миризмата от мултикукър

Домакинският уред е в пряк контакт с храна. Това често обяснява появата на миризмата. Има много начини да придадете на вашия уред приятен аромат.

Как да премахнете неприятна миризма от мултикукър

Можете да премахнете чужди аромати с помощта на кафе на зърна. Продуктът абсорбира неприятни миризми. Кафените зърна се поставят в чиния и се поставят в мултикукър за няколко часа. Много домакини препоръчват използването на този метод, ако купата мирише след готвене.

Кафените зърна имат приятен аромат

Как да се отървете от пластмасовата миризма в мултикукър

Често електрическите уреди миришат на пластмаса. За да премахнете пластмасовата миризма от нещо повече от нова мултиварка, можете да използвате разтвор от ябълков оцет. Те трябва да изплакнат купата и всички части.

Препоръчително четене:  Защо ябълковият оцет е полезен, лечебни свойства, рецепта, как да приемате
След като използвате ябълков оцет, изплакнете обилно елементите на електрическия уред с вода.

Как да се отървете от миризмата в нов мултикукър

Когато бъде закупен, уредът често мирише на пластмаса. Явлението има няколко основни причини, сред които се нарича изгарянето на техническа грес. Естественият процес не трябва да предизвиква безпокойство. Миризмата постепенно изчезва сама. За да ускорите този процес, можете да измиете уреда с топла вода и препарат. Желателно е да почистите клапана и силиконовото уплътнение.След измиване купата трябва да се изсуши отделно.

Внимание! Отворена мултиварка трябва да се съхранява на сухо и хладно място. Излагането на слънчева светлина върху електрически уред е нежелателно.
Ако неприятната миризма продължи, кипнете водата няколко пъти в мултикукър.

Как да премахнете миризмата от купа на мултикукър

За да почистите електрическия уред, можете да използвате както домакински химикали, така и народни рецепти. Оцетната есенция помага да се премахне миризмата от купата на мултикукъра. Важно е да използвате слаб разтвор за измиване, за да не повредите покритието. Изберете мека гъба за почистване. В противен случай на купата могат да се появят драскотини.

След измиване на домакински уред с оцет може да остане характерна миризма, която изчезва след няколко часа
Важно! При често използване на електрически уред се препоръчва да закупите допълнителна купа.

Как да се отървете от миризмата на плесен в бавна печка

Можете да премахнете вонята с морска сол. Помага за измиване на мултикукъра от старата миризма на плесен. На дъното на купата се поставя шепа сол. Устройството се загрява в продължение на 10 минути и се оставя за една нощ. След процедурата трябва внимателно да изплакнете и изсушите уреда.

Морската сол може ефективно и безопасно да елиминира ефектите от недостатъчната поддръжка на домакински уред

Как да премахнете миризмата от мултикукъра след готвене

Много производители на домакински уреди препоръчват използването на лимонена киселина. Той също така помага да се премахне миризмата от бавната печка след готвене. Напълнете купата с около една трета с вода и добавете щипка лимонена киселина и ситно нарязан цитрусов плод.

За да премахнете миризмата, трябва да включите режима "готвене на пара". Времето за работа на уреда е 20 минути. След като течността се охлади, процедурата се повтаря. След това купата, подвижният клапан и силиконовото уплътнение се изплакват с използвания разтвор.

Процедурата за премахване на неприятните миризми с лимонена киселина завършва чрез изплакване на купата с вода и старателно изсушаване на електрическия уред

Съвети за грижи

Неприятната миризма в мултикукър често е резултат от ненавременното измиване. Можете да предотвратите нежелано явление, като използвате следните препоръки:

  • отказ за съхранение на готвена храна в купа;
  • накисване на контейнера с препарат за 15 минути след всяка употреба на устройството;
  • цялостно почистване на клапана и уплътнението.
Важно! Изберете меки гъби за почистване на уреда.

Заключение

Да се ​​отървете от неприятната миризма в мултикукър не е трудна задача. Основната препоръка е съвременните грижи за електрически уреди. За тази цел са подходящи както домакински химикали, така и самостоятелно приготвени разтвори.

Отзиви

Мултикукър прави готвенето много по-лесно. Работата му обаче има някои особености. Нередовното измиване на частите на електрическия уред, неправилното съхранение води до факта, че повърхността започва да мирише неприятно. Отзивите ви помагат да разберете как ефективно да почистите мултикукъра от миризмата.

Елена Моренец, 31 години, Березино
придоби мултикукър. Нямаше ограничение за моето щастие: кашата винаги е готова сутрин, а след работа ме очаква топла вечеря. След няколко месеца забелязах, че купата започна да мирише неприятно. Мисля, че причината беше, че винаги затварях уреда плътно веднага след измиване. Ароматите след готвене също нямаха време да изчезнат. Сега не слагам купата в мултикукъра веднага след измиване, а първо старателно изсушавам уреда.
Валентина Орловская, 47 години, Орша
Мултикукърът прави готвенето много по-лесно. Използвам този уред много. Разбира се, по-трудно е да го измиете от обикновена тенджера. Ако не прехвърлите храната навреме, купата ще мирише.За да предотвратите това, препоръчвам след използване на мултикукъра да обработите контейнера с безопасно решение. Включва смес от сол, вода и сода. Всички компоненти трябва да бъдат взети на равни части. След почистване купата се изплаква обилно с вода. Можете също така да използвате ябълков оцет вместо този разтвор.
Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна