Как да премахнете котлен камък от ултразвуков овлажнител на пара

Част от климатичната технология, известна като овлажнител, се намира в почти всеки дом. Той е незаменим по време на отоплителния сезон чрез поддържане на оптимално ниво на влажност в помещението. Уредът се нуждае от правилна употреба и правилна грижа. Тези характеристики зависят от неговото разнообразие. Например, ултразвуковата версия изисква своевременно отстраняване на варовик. Можете да премахнете котлен камък от вашия овлажнител, като използвате наличните продукти.

Защо се образува плака

Устройството се използва за увеличаване на съдържанието на влага във въздуха, което може да намалее поради:

  • експлоатация на отоплителни устройства;
  • неправилен дизайн на местоположението на вратите и прозорците в къщата;
  • наличието на така наречената слънчева страна в стаята;
  • високи или ниски температури през зимата и лятото.
Важно! Оптималното ниво на влага е 40-75%.

Устройството ви позволява да поддържате добро здраве. Ниските нива на влага могат да доведат до слабост, общ дискомфорт и световъртеж. Необходим е и електрически уред за почистване на помещението от микроскопични мръсотия и прах. Овлажнител е необходим за хора с хронични респираторни заболявания.

Механизмът на работа на устройството зависи от неговия тип:

  • устройства за студено или горещо овлажняване (използвайте съответно студена или гореща пара);
  • ултразвукови устройства.

Овлажнителят изисква системна поддръжка, по-специално почистване. Устройството се захранва от вода, която се излива в резервоара. Често е причина за появата на минерални отлагания по стените. Ето защо използването на чешмяна вода се счита за нежелателно.

Образуването на люспи е естествен процес. Твърдата вода съдържа калций, магнезий и други биологични вещества. Когато водата се изпари, варовикът се образува по частите на апарата и вътрешните му стени. Плаката ще съкрати живота на уреда и ще повлияе отрицателно на качеството на въздуха.

Важно! Работещо устройство излъчва опасни вещества без редовно почистване. За да опростите процедурата за грижа за устройството, трябва, ако е възможно, да налеете преварена или филтрирана вода.
Препоръчително четене:  Как да изтриете брилянтно зелено от линолеум

Как да премахнете котлен камък от вашия овлажнител

За да отстраните варовикови отлагания от овлажнителя, отстранете контейнера, предназначен за вода, и отстранете други подвижни части. Изпразнете останалата течност от резервоара, преди да напълните чистачката. Резервоарът се изплаква старателно под крана и тялото се избърсва с мека кърпа. Навлажнява се в концентриран разтвор на оцетна есенция. Тази процедура предотвратява утаяването на прах върху повърхността.

Как да премахнете котлен камък с овлажнител с лимонена киселина

За да премахнете минерални отлагания, не е необходимо да купувате домакински химикали. Можете да премахнете котлен камък от овлажнителя с лимонена киселина. Естественото вещество премахва примесите и неприятните миризми.

Отстраняването на котлен камък от овлажнител с лимонена киселина е проста процедура. Резервоарът се напълва с вода и се добавят 60 g прах. Устройството трябва да бъде включено за 1 час. След това мръсотията трябва да се почисти с гъба.

Лимонената киселина омекотява плаката, което я кара да се отделя от стените на уреда

С оцет

Essence ви позволява да измиете котлен камък в овлажнител, като го омекотите. Съставът включва концентриран оцет (100 ml) и преварена (филтрирана) вода, съответстваща на максималния обем на резервоара. Приготвеният разтвор се излива в резервоара за почистване и устройството се включва. Устройството издържа 30 минути.

Оцетната есенция помага за премахване на котления камък и други замърсявания

Газирани напитки

Парите на натриевия бикарбонат не са опасни, което прави възможно почистването на климатичното оборудване на закрито. Налейте вода в резервоара, добавете сода за хляб (60 г) и разбъркайте добре. Устройството трябва да бъде включено за 1 час. След това резервоарът се изплаква старателно.

Препоръчително четене:  Сода за хляб: полезни свойства, приложение, как да приемате
Содата премахва минерални отлагания и дезинфекцира повърхностите на инструментите

По специални средства

Резервоарът за вода трябва да се измие с помощта на мека кърпа. Четки с твърда четина не могат да се използват. Тези продукти могат да нарушат целостта на вътрешните части и да доведат до интензивно натрупване на мръсотия. Позволено е да почиствате устройството с разтвор на сапун за пране. След процедурата устройството се избърсва на сухо.

Можете да премахнете пресен варовик в овлажнителя, без да използвате специални почистващи смеси. За тази цел се препоръчва използването на четка за зъби, която има меки четина.

Внимание! По време на почистването е забранено интензивно да се търка повърхността на устройството. В противен случай може да възникнат драскотини.

Можете да се отървете от твърдия варовик в овлажнителя с помощта на специални почистващи препарати. Съставът се нанася върху повърхности в съответствие с препоръките на производителя.

Анти-варовикът ефективно премахва варовикови отлагания в електрическите уреди

Как да премахнете котлен камък от ултразвуков овлажнител

За да премахнете отлаганията, можете да използвате разтвори с добавка на оцетна есенция, лимонена киселина и натриев бикарбонат. За да премахнете котлен камък от ултразвуковия овлажнител, не включвайте устройството. Избраният състав се излива в резервоара и се оставя да омекне плаката. Продължителността на експозицията за почистване е няколко часа. След това резервоарът се изплаква под течаща вода.

За да се отстранят отлаганията в ултразвуково устройство, се използват самостоятелно направени разтвори и домакински химикали

Как да премахнете котлен камък от мембраната на овлажнител

Елементът се използва в ултразвукови устройства. За да премахнете скалата, образувана в мембраната на овлажнителя, трябва да използвате специална четка. Той е включен в комплекта на устройството. Ако не, можете да използвате малка гъба или руно плат.

Отстраняване на котлен камък от паровия овлажнител

Популярни модели са тези, които работят със студена или гореща пара. За да отстраните варовикови отлагания в овлажнителя, изключете уреда и изпразнете останалата течност от резервоара. Мръсотията се отстранява с мека кърпа, която се навлажнява със сапунена вода.

Можете да използвате четка за зъби, за да премахнете отлаганията в труднодостъпни места. Почистването трябва да се извършва внимателно, за да не се повреди повърхността. Замърсяването от дюзата се отстранява с разтвор на сода, оцет или лимонена киселина.

Хартиеният филтър се накисва във вода веднъж седмично

Предпазни мерки

Необходими са адекватни грижи за поддържане на адекватни резултати. Замърсяването се причинява от дизайна на устройството.

Паровите машини наподобяват електрически кана. По време на кипене водата се превръща в пара. Когато се комбинира с въздух, той значително увеличава влажността.Този процес обаче води до образуване на минерални отлагания и налага подходящо почистване.

По време на работа на ултразвукови устройства, мембраната развива вибрации чрез капчици влага в малки частици. Те се смесват с въздуха. Солите във водата се отлагат върху околните повърхности и вътрешни елементи.

По време на работа на традиционен електрически уред в касетата присъстват минерални соли. Това допринася за намаляване на експлоатационния му живот.

Ако устройството работи редовно, отстранявайте котлен камък от ултразвуковия или парния овлажнител седмично. Този процес обаче силно зависи от модела на устройството.

Важно! За да предотвратите появата на образувания, трябва да използвате пречистена вода.

Заключение

Отстраняването на котлен камък от вашия овлажнител е лесно. Минералните отлагания и замърсяванията трябва да се отстраняват ежеседмично, както се препоръчва. За процедурата са подходящи както закупени, така и самоизработени средства за отстраняване на котлен камък в овлажнител. Редовното почистване помага да се предотврати съкращаването на живота на машината и подобрява качеството на въздуха.

Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна