Как да премахнем котлен камък от термопот у дома

Термо потът е електрическо отоплително устройство, което включва резервоар за вода с нормален капацитет от 2 до 6 литра. Други компоненти включват помпа, предназначена за подаване на течност, електрически нагревателни елементи. Термопотът не само кипи вода, но и поддържа зададената температура. Захранването му се извършва от помпа. Поради постоянното нагряване на водата в битовия електроуред постепенно се образуват варовикови отлагания. Това влошава неговите характеристики и влияе отрицателно на вкусовите характеристики на течността. Има различни начини за премахване на котлен камък от термопот.

Защо се образува плака

Термопотът наподобява електрическа кана и термос. Продуктът обаче е неподвижен на масата. Загубата на топлина от термопот е много по-голяма, поради неговия дизайн.

Уредът ви позволява постоянно да имате топла вода с необходимата температура. Не е необходимо да се вдига, което важи особено за възрастните хора. Недостатъците включват бавното загряване на водата поради ниското ниво на мощност. Поддържането на температурата на течността изисква допълнителна консумация на енергия.

Внимание! Устройството не е подходящо за активни хора. Нежелателно е да го придобивате за семейства с малки деца, поради високия риск от изгаряния.

Термо гърнето се нуждае от редовно отстраняване на котлен камък. Това са твърди отлагания, които се образуват на повърхностите на битовите уреди чрез нагряване на вода с разтворени в нея соли. Обикновено причината за образуването на котлен камък е съдържанието на магнезий и калций в течността. Колкото по-висока е концентрацията им, толкова по-твърда е водата.

Отстраняването на котлен камък от термата е необходима процедура. Варовите отлагания влошават работата на уреда и съкращават живота му. Скалата намалява топлопроводимостта на метала, което води до повишаване на температурата на електрическия нагревател и намаляване на мощността.

Наличието на котлен камък ще повлияе отрицателно на вкуса на водата. Приема горчив оттенък. Пиенето на такава вода може да причини разстройство на изпражненията и храносмилането.

Как да премахнете котлен камък от термопот

За да се предотврати появата на нежелани последици, се препоръчва незабавно да се отстрани образувалият се варовик. Можете да се отървете от котлен камък в термо саксия с помощта на различни средства. Народните методи са безопасни за здравето.

Как да премахнете котлен камък с термопот с лимонена киселина

Варовите отлагания могат да бъдат отстранени с прости решения. Много домакини препоръчват премахването на котлен камък с лимонена киселина. Прахът се добавя към водата по време на кипене и се оставя в резервоара да се охлади. След процедурата резервоарът се изплаква обилно с вода.

За да почистите електрическия уред от варовикови отлагания, трябва да използвате 1-2 торбички лимонена киселина

Как да премахнем котлен камък от термо казан с оцет

Същността ефективно премахва варовика. За да почистите термичната тенджера от котлен камък с оцет, трябва да заври вода с добавяне на 2 супени лъжици от есенцията. След процедурата може да остане изразена миризма.За да го премахнете в електрически уред, оставете водата да заври няколко пъти.

Можете да предотвратите появата на неприятна миризма след почистване на домакински уред с оцет, като го оставите отворен

Газирани напитки

Намаляването на котления камък може да се извърши с лимонена киселина или газирани напитки. Кола или минерална вода ви позволява да премахнете плаката. Напитката се излива в резервоара и устройството се включва. След като течността заври, тя се източва и резервоарът се измива старателно.

Газираните напитки се използват за почистване на електрически уреди от варовикови отлагания.

Газирани напитки

Натриевият бикарбонат е популярно средство за премахване на котления камък при термична пот. В резервоара се излива топла вода, добавя се сода (1 супена лъжица на литър течност). След това устройството се включва, за да заври разтвора. Оставя се в резервоара, докато се охлади. След това течността се излива и стените се почистват с мека гъба.

Препоръчително четене:  Сода за хляб: полезни свойства, приложение, как да приемате
Използването на сода за хляб не винаги премахва напълно отлаганията.

Саламура

Маринатата е необичаен начин за почистване на домакински уреди. Можете да вземете туршията, останала от консервирани краставици или домати. Прецедете течността преди употреба. Продуктът се изсипва в резервоар и се кипва няколко пъти, за да се отстрани силната скала от термопота.

След като използвате саламура, изплакнете обилно резервоара с вода

Сол

Можете да измиете термосаксията от котлен камък със сол. Това е нежен начин за почистване на отлаганията. Вземете супена лъжица сол за 1 литър вода. Течността се излива в резервоар и се кипва. Почистете стените с мека гъба, след като съставът се охлади.

Солта премахва варовика ефективно

Ябълкова кора

Методът е подходящ за почистване на леки отлагания. Кората се нарязва от няколко плода, поставя се в резервоар и се пълни с вода. Течността трябва да се вари няколко пъти, за да се отстрани котлен камък в термо-саксията.

Омекотената плака след използване на ябълковата кора се отмива с гъба

Сурови картофи

Можете да измиете термопота от котлен камък с помощта на кората. Обелките от пресни картофи трябва да се изплакнат добре, да се поставят в резервоар и след това да се напълнят с вода. Течността трябва да се вари и да се остави в резервоара за няколко часа. Когато отлаганията омекнат, те могат да се измият с гъба.

Препоръчително четене:  Картофи: полезни свойства и противопоказания
Процедурата за обелване на картофи завършва с изплакване на резервоара с вода

Аскорбинова киселина

Прахът може да се използва за отстраняване на варовикови отлагания от уреда. На литър вода се взема супена лъжица аскорбинова киселина под формата на прах. Използването на таблетки изисква предварителното им смилане. Течността трябва да се кипне в термо-гърне и да се изхвърли след охлаждане.

Аскорбиновата киселина помага за разтварянето на варовикови отлагания

Домакински химикали

На пазара има много домакински почистващи продукти, които можете да използвате за ефективно премахване на котлен камък от термоказан. Тези имена са подходящи за всеки модел електрически уреди. Те имат предимството от значително спестяване на време и лекота на използване.

Всеки инструмент има подробни инструкции за употреба. Обикновено процедурата за почистване включва следните стъпки:

  • пълнене на резервоара с вода;
  • добавяне на прах или течен агент;
  • довеждането на състава до кипене;
  • повторно кипене;
  • изплакване на резервоара с вода.

Смята се, че ефективността на битовите химикали е по-висока от тази на народните лекарства. Не всички имена обаче са в безопасност.

Предпазни мерки

Полученото светложълто покритие нарушава функционирането на уреда. Намалява скоростта на кипене на вода, увеличава консумацията на енергия и допринася за появата на неприятен вкус. Ето защо е важно термопотът да се измие незабавно от котлен камък.

Когато почиствате домакински уред, не забравяйте да вземете предпазни мерки.Не използвайте силни киселини, абразивни материали.

За да забавите образуването на отлагания, препоръчително е да изберете филтрирана вода. Превантивното почистване на термопота е от съществено значение.

Внимание! Важно е да се гарантира, че разтворите не се използват за пиене.

Заключение

Не е трудно да премахнете котлен камък от термостат вкъщи. Има много продукти, които могат да се използват за отстраняване на варовикови отлагания. Лимонена киселина, оцетна есенция и други налични продукти против котлен камък в термопот са много ефективни.

Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна