Ползите и вредите от артезианската вода за човешкото тяло

Пиенето на артезианска вода подобрява благосъстоянието и функционирането на различни телесни системи. Продуктът обаче може да се различава по своите характеристики, което трябва да се вземе предвид. Химичният състав на артезианската вода зависи от съдържанието на различни компоненти в геоложките пластове на земната кора. Времето на възникването му, понякога достигащо милиони години, е от съществено значение. Замърсяването на околната среда, предизвикано от човека, също не може да бъде пренебрегнато.

Какво е артезианска вода

Латинското наименование се свързва с френската провинция Артезиум. Водата се използва активно на територията му от 12 век. Те имат особености на химичния състав. Това води до наличието на полезни свойства. По този начин водата, разположена в почвата между два слоя от различни скали, се нарича артезианска. Масата на земята допринася за създаването на излишно налягане, което позволява достъп до течността без използване на специално помпено оборудване.

Артезианската вода често се нарича вода под налягане
Внимание! При изграждането на кладенец е необходимо неговото одобрение, както и регистрация. Подземните води са държавна собственост.

Появата се случва в рамките на:

 • една геоложка структура;
 • огъване, предполагащо двойно зигзагообразно огъване на слоевете;
 • депресии;
 • корито, което означава копитоподобно извиване на слоевете.

Водата често изтича от кладенеца със значителен натиск, като същевременно образува фонтани. Пружините от този тип обикновено се намират на дълбочина 100-1000 м. Тези показатели влияят върху химичния състав на продукта.

Важно! Източникът, захранващ кладенеца, може да бъде разположен на разстояние от стотици километри и да бъде ограничен от така наречените водонепроницаеми слоеве.

Колко различен от всеки друг

По химичен състав водата от артезианските кладенци наподобява дълбоки подпочвени води. Те почти не съдържат органични вещества и разтворен кислород. Разликата се крие в дълбочината на местоположението. Водата под налягане от кладенци понякога се намира под няколко слоя. Геоложките характеристики са от съществено значение.

Препоръчително четене:  Курилски чай (петлистен) храст: полезни свойства, снимка

Химичният състав на артезианската вода

Продуктът е полезен, когато се консумира редовно. Това се дължи на уникалния състав. Обикновено експертите отбелязват съдържанието на следните компоненти:

 • флуор;
 • желязо;
 • калций;
 • магнезий;
 • калий;
 • манган.

Тези елементи съответстват на земната кора. Наличието на постъпващи вещества зависи от химичния състав на околните слоеве. Прави впечатление, че комплексът от елементи може да се използва за преценка на геоложките процеси, протичащи през различни периоди.

Химическият състав остава непроменен през годините. Това не зависи от следните фактори:

 • изменението на климата;
 • валежи;
 • наводнения.

Водните запаси от един кладенец могат да бъдат достатъчни за повече от 50 години. Течността трябва да се почисти правилно преди употреба. В противен случай продуктът може да бъде вреден.

Защо е полезна артезианската вода?

Известно е, че вредните микроорганизми почти напълно отсъстват на значителна дълбочина.Органични примеси, които хранят бактериите, също не присъстват. Това означава, че рискът от инфекция е изключен.

Артезианската вода носи не само ползи, но и вреда. Не трябва да се консумира след директно извличане от съответния кладенец. Това се дължи на наличието на химикали в значителни концентрации.

Процесът на почистване е прост. Тя ви позволява да направите получената артезианска вода безопасна, здравословна и вкусна. Използването му допринася за:

 • укрепване на скелета и емайла на зъбите;
 • поддържане на адекватен минерален състав на лимфата и кръвта;
 • нормално образуване на ензими и хормони;
 • бързо възстановяване на тялото след заболяване и физическо натоварване;
 • попълване на дефицита на хранителни вещества.

Използваните селскостопански торове, отпадъчни води и промишлени отпадъчни води, органични примеси и почвени киселини не навлизат в артезианската вода. Продуктът обаче може да бъде вреден, ако не се почисти правилно.

Защо артезианската вода е опасна

Течността е до голяма степен наситена със соли. Когато се използва необработена артезианска вода, могат да се появят бъбречни патологии. Преди да използвате продукта, трябва да се консултирате със специалист на фона на анамнеза за заболявания на храносмилателната система и сърцето.

Препоръчително четене:  Лечебните свойства на тинктурата от конски кестен, как се приготвя

Опасен ли е водородният сулфид в артезианската вода

Разтвореният във вода газ има неприятен вкус и мирис. Той присъства в артезианската вода, преди да се пречисти и се образува в резултат на жизнената активност на анаеробните бактерии. Най-висока концентрация на сероводород се наблюдава след наводнения при проникване на органични вещества в почвата, както и при загуба на необходимата херметичност от кладенеца.

Газът се счита за изключително отровен и летлив. При вдишване може да причини отравяне. Пиенето на артезианска вода, съдържаща сероводород, може да наруши нормалните жизнени процеси.

Как да използвате правилно

Артезианската вода носи полза на тялото. Експертите препоръчват да се използва продукт с надпис "Най-висока категория" или "Естествен минерал". Такива имена се считат за лекарствени и съдържат всички необходими микроелементи. Въпреки това, обикновена пречистена вода също може да се пие без вреда за здравето.

При липса на противопоказания се препоръчва да се консумират до 2 литра на ден. течности. Препоръчително е да пиете чаша пречистена артезианска вода на всеки час. Увеличение на това количество е възможно в случай на заболяване, придружено от треска. Продуктът помага да се елиминират токсините, да се ускори възстановяването.

Заключение

Съставът на артезианската вода се отличава с наличието на ценни вещества, полезни за човешкото тяло. Използването на качествен продукт спомага за нормализиране на функционирането на различни телесни системи. За да избегнете неприятни последици, трябва да пиете изключително пречистена артезианска вода.

Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна