Есетра: какво е полезно, състав, опасно ли е от магазина

Ползите от есетрата се проявяват ясно при редовна употреба. Рибата във варена, пушена или печена форма насища организма с ценни вещества и подобрява храносмилането.

Как изглежда есетрата и къде живее

Есетрата е сладководна или анадромна риба от семейство Есетрови. При възрастни дължината на тялото достига 2 м, а теглото може да бъде 50-80 кг. Скелетът на есетрата не съдържа кости, а се състои от хрущял и гръбначен нотохорд.

На главата на есетрата има чувствителни антени, с които тя сондира дъното в търсене на храна

Рибата има веретенообразна форма, тялото е покрито с кожа, твърди израстъци и люспи. Последните растат заедно в удебелени плочи, разположени в хоризонтални редове отстрани, корема и гърба. Цветът на рибата зависи от местообитанието и може да бъде сив, пясъчен или кафяв. Коремът на есетрата обикновено е лек, а на гърба се забелязва маслинен или зелен оттенък. Храни се с водорасли, може да яде безгръбначни и малки риби. Той има два чифта хриле за дишане и твърди перки, с помощта на които се движи в пространството.

Есетрата се разпространява главно в умерените зони на Северното полукълбо. В Русия можете да го намерите в Далечния изток, в Черно и Каспийско море. Рибата живее на дълбочина до 100 м и предпочита да стои на дъното на водни тела.

Важно! Есетрите са сладководни, анадромни и полуанадромни. Първите са заседнали, вторите и третите мигрират и живеят, включително в слабо осолени морски райони.

Състав на есетра

Рибата се счита за много здравословна поради богатия си химичен състав. По-специално, той съдържа:

 • наситени и ненаситени мастни киселини;
 • калциферол;
 • витамини А и Е;
 • желязо, калий и магнезий;
 • Витамини от група В;
 • селен, цинк, калций и фосфор;
 • аминокиселини от несъществен и незаменим тип;
 • манган, сяра и флуор.

Можете да ядете риба не само за удоволствие, но и за подобряване на вашето благосъстояние. Укрепва организма и предотвратява хронични заболявания.

Съдържание на калории

Есетрата се счита за доста питателна храна. Съдържанието на калории на 100 g зависи от метода на обработка. По-специално:

 • 220 калории за риба на скара
 • 173 калории за пушени;
 • 155 калории за печено.

Суровата есетра съдържа 164 калории. В същото време 31 g в състава се заемат от протеини, а други 4,4 g се отчитат от мазнините.

Защо есетрата е полезна

Когато се консумира редовно, гурме есетрата има благоприятен ефект върху здравето. А именно:

 • премахва токсините и токсините от тялото;
 • нормализира храносмилането и предпазва черния дроб от заболявания;
 • стимулира имунната система и повишава устойчивостта към вируси и настинки;
 • укрепва сърдечната система;
 • има благоприятен ефект върху еластичността на кръвоносните съдове и служи като профилактика на атеросклероза;
 • предотвратява ставни заболявания;
 • поддържа репродуктивната система;
 • предотвратява растежа на свободните радикали.
Препоръчително четене:  Защо е полезна рибата, свойства и противопоказания

Есетрата може да се използва за защита срещу недостиг на витамини.

Есетрата в диетата служи като профилактика на рака

Ползите от горещо пушената есетра

Горещо пушената есетра задържа доста полезни вещества. По време на топлинната обработка някои витамини и микроелементи неизбежно се унищожават, но в малко количество - около 25%. Рибата остава ценна за тялото, тъй като все още съдържа:

 • мастна киселина;
 • калий;
 • витамини А и Е;
 • калций и фосфор;
 • йод;
 • витамин Ц;
 • витамин D.

Когато се консумира умерено, пушената есетра укрепва костите и ставите, има благоприятен ефект върху състоянието на сърцето, кръвоносните съдове и нервната система.

Ползи за жените

Използването на есетра има благоприятен ефект върху здравето на женската репродуктивна система. Рибата съдържа голямо количество антиоксиданти, които предотвратяват развитието на злокачествени тумори и гинекологични възпаления. Мастните киселини в състава на есетрата подобряват състоянието на кожата и косата, както и нормализират хормоналния фон и укрепват кръвоносните съдове.

Рибата става особено полезна по време на менопаузата. Препоръчително е да го използвате два пъти седмично, ако е възможно. Ценните вещества в състава на продукта предотвратяват наднорменото наддаване на фона на хормонални промени и като цяло изравняват физическото и психологическото благосъстояние. Омега-3 и токоферолът в есетрата предпазват жената по време на менопаузата от развитие на рак на гърдата.

Какво е полезно за мъжете

Полезният есетра предпазва мъжете над 40 години от тежки чернодробни заболявания и предотвратява развитието на хроничен простатит. Може да се използва за профилактика на онкологията на репродуктивната система и червата.

За младите мъже есетрата е полезна поради високото съдържание на протеини и аминокиселини в състава. Когато се използва редовно, помага за изграждането на мускулна маса, увеличава силата и издръжливостта и укрепва имунната система. Наличието на есетра в редовната диета намалява риска от инфаркти и инсулти. Продуктът предпазва мъжкото тяло от диабет и надбъбречни заболявания.

Есетрата увеличава способността на мъжа да зачене
Важно! Консумацията на есетра стимулира производството на тестостерон, така че рибата предотвратява развитието на импотентност.

Какво е полезно за децата

Качествената есетра е много полезна за детския организъм. Витамините и минералите в рибите имат положителен ефект върху имунната система и подобряват мозъчната функция, предотвратяват загубата на зрение при юноши. Калцият и фосфорът в есетрата са отговорни за здравословното формиране на скелета, предпазват костната тъкан от крехкост и укрепват зъбите.

В същото време за първи път риба може да се предлага на дете само след навършване на две години. При бебета есетрата може да провокира тежки алергии. В допълнение, мазнините в състава на продукта са много склонни да не се абсорбират от крехкия стомах и черва.

Внимание! Есетрата има редица строги противопоказания. Преди да предложите риба на дете, трябва да се консултирате с педиатър и да получите одобрението му.

Заявление за отслабване

Есетрата не може да се нарече диетичен продукт в пълния смисъл на думата - калоричното съдържание на рибата е средно. Въпреки това, той често се използва за отслабване, за да се отърве бързо от излишните килограми. Стойността на есетрата се крие във факта, че ускорява метаболитните процеси, помага на тялото да усвоява по-добре хранителните вещества и премахва токсините и токсините.

Можете да ядете есетра на диета, подложена на редовна физическа активност.

На диета не можете да ядете пържена или пушена риба, тя е най-калоричната и може да предизвика увеличаване на теглото. Но варената или задушена есетра в балансирано меню ще бъде много ценна. Това не само ще ви позволи бързо да се отървете от телесните мазнини, но и ще допринесе за поддържането на здрава мускулна маса.

Препоръчително четене:  Агнешка мазна опашка: ползи и вреди, свойства, как да готвя

Опасна ли е есетрата от магазина

Ползите и вредите от есетрата за организма зависят от качеството му. Напълно възможно е да си купите добра прясна риба в магазина, но трябва да я изберете много внимателно. В процеса трябва да обърнете внимание на няколко нюанса:

 1. Еластичност... Тялото на прясна есетра трябва да извира при натискане с пръст. Ако на трупа има забележима вдлъбнатина, която не изчезва дълго време, по-добре е да не купувате такава риба.
 2. Люспи и състояние на очите... Качествената риба трябва да има лъскаво и влажно тяло. Сухите люспи със забележими щети показват, че есетрата вече е започнала да се влошава. Качеството може да се определи и от очите, ако са мътни и белезникави, рибата е застояла.
 3. Мирис... Добрият есетра не трябва да издава остър неприятен аромат. Качествената риба мирише само на вода, в някои случаи на водорасли и сол.

Когато купувате замразена есетра, трябва да се уверите, че не е покрита с лед. Наличието на последния показва, че трупът вече е размразен и след това охладен за втори път.

Препоръчително е да купувате есетра от доставчици на жива риба, когато е възможно

Противопоказания и вреда на есетрата за организма

Полезните свойства на есетрата не са еднакви за всички. Необходимо е да спрете да ядете риба:

 • с хронични и остри заболявания на черния дроб и бъбреците;
 • с индивидуални алергии;
 • с холецистит и панкреатит в остър стадий;
 • със сериозни ендокринни нарушения.

Рибата съдържа много мазнини, така че ако храносмилането се повреди, есетрата може да провокира болка и диария. Дори на здрави хора се препоръчва да го използват не повече от 2-3 пъти седмично на порции от около 100 g.

Заключение

Ползите от есетрата се изразяват в благоприятен ефект върху хормоналната система, костната тъкан и здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Най-добре е да ядете риба във варена или печена форма; след такава обработка продуктът задържа максимум ценни вещества.

Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна