Защо коластрата от говеда е полезна за хората

Днес медицината вече знае всички ползи и вреди от коластрата на говедата. Поради наличието на голям брой ценни свойства, той се добавя към храната за укрепване на защитните сили на организма и подобряване на общото благосъстояние, както и за удължаване на младостта. Във фармацевтичните продукти капсулите се правят от концентрирано вещество.

Какво представлява коластрата от говеда и по какво се различава от млякото

Млякото от бозайници се нарича коластра (коластра) през първите три дни след раждането на бебето. Това важи и за говедата. Външният вид на говеждия продукт прилича на вискозна жълта течност. Тази консистенция и цвят се образува от албумина, съдържащ се в серума.

Съставът се различава от обикновеното мляко по наличието на имунни фактори и други вещества със свойства, полезни за хората.

Коластрата е създадена от природата, за да помогне на новороденото да придобие имунната си устойчивост на неблагоприятни фактори и да напълни тялото си с предимствата на елементи, необходими за живота и растежа. Поради това продуктът е силно показан за добавяне към храна за отслабени деца и често болни възрастни. За възрастни хора продуктът е от полза под формата на укрепване на организма, поддържане на функционирането на органите. Свойствата на коластрата също са насочени срещу появата на възпаление на ставите.

Препоръчително четене:  Защо млечният чай е полезен?
Важно! Ако човек очаква да извлече максимума от коластрата, тогава кравата трябва да бъде доена веднага след отелването. След 6 до 7 часа нивото на серумния протеин е наполовина.

Състав на говежди коластра

Ползите от кравешкия продукт се дължат на наличието на много вещества, полезни за човешкия организъм.

Това са ендорфини, нуклеотиди и аминокиселини. Коластрата съдържа и много витамини и минерали.

В допълнение към тях, съставът съдържа следните компоненти:

 • интерферон;
 • лактоферин;
 • цитокин;
 • таурин;
 • прополин;
 • имуноглобулини;
 • лимфоцити;
 • лизозими;
 • пребиотици.

Наличието на всички тези компоненти обяснява здравословността на напитката като истински биостимулатор, способен да осигури на човешкото тяло хранителни вещества и да укрепи имунната му система.

Хранителна стойност и съдържание на калории в говежди коластра

Коластрата е предназначена за употреба от новородени веднага след раждането, тъй като съдържа всички елементи, необходими на тялото. Сто грама коластра съдържа до 20 хиляди единици имуноглобулин.

Напитката не принадлежи към висококалорични храни, нейното съдържание на калории е нестабилно. Хранителната стойност и ползите зависят от времето, изминало след отелването - през първия ден коластрата е най-калорична (до 100 kcal присъства в 100 g от продукта). След това индикаторът постепенно намалява: на втория ден е 110 kcal, на третия ден - 80 kcal.

Съотношението на протеини, мазнини и въглехидрати:

Уникалността на свойствата на говедата коластра е, че съставът й е богат на суроватъчни протеини, които лесно и бързо се усвояват.

Тъй като продуктът може да се яде без консервиране само за няколко дни, фармацевтичната индустрия го капсулира.Коластрата на новозеландските крави, които през цялата година пасат на сочни пасища, се използва за приготвяне на хранителна добавка.

Способността да приемате готови препарати ви позволява дълъг курс на възстановяване, тъй като техните свойства не се губят. Наличието на такова полезно вещество в диетата има благоприятен ефект върху благосъстоянието на човека.

Ползи от говежди коластра

Коластрата е биологично активно вещество, което има свойството да предотвратява автоимунни заболявания и алергии и да регенерира клетките на органите. Липсата на повечето от компонентите му в други продукти прави това вещество уникално. Коластрата се дое в малки количества и това допълнително увеличава стойността му.

Отделни компоненти имат благоприятен ефект върху човешкото тяло:

 1. Цитокини и имуноглобулините предотвратяват развитието на новообразувания и възпалителни процеси.
 2. Лактоферини интерферонът предпазва от влиянието на патогенна микрофлора и вируси.
 3. Лизозими ви позволяват да излекувате стомашни патологии, причинени от бактерията Helicobacterpilori, без използването на антибактериални средства. А пребиотиците нормализират работата на червата.
 4. Таурин помага на мозъчната функция.
 5. Прехвърляне-фактор е геномът на паметта на имунната система.
Важно! Полезните свойства на коластрата, след като се използват в продължение на три седмици, допринасят за загуба на тегло при затлъстяване, облекчават алергичните пристъпи, подобряват функционирането на стомашно-чревния тракт, освобождават тялото от вредата от токсини, дават прилив на енергия

Коластрата помага на децата да имат добър имунитет и правилно развитие. Също така е необходимо бременните жени да попълват организма с ценни вещества и за спортистите.

Какви болести помага на кравата коластра

Здравословната напитка е биоактивна добавка, която е ефективна при повечето заболявания. Освен това е показан при повишен психически и физически стрес.

Възрастните хора също ще оценят ползите от приема на коластра. Най-ценното за тях е наличието на трансферни фактори в веществото. Това са носители на имунната памет - протеини, които помагат да се премахнат всички патологични промени в ДНК веригите. Резултатите от приемането изненадват дори лекарите: има изцеление от вредата от много сериозни заболявания.

Хората с медицински състояния също се възползват от яденето на говежди коластра:

 • отит;
 • депресия;
 • пневмония, бронхит;
 • дисбиоза;
 • кандидоза;
 • диабет;
 • остеопороза;
 • множествена склероза;
 • ревматоиден артрит;
 • астма;
 • Болест на Алцхаймер.

Напитката подобрява състоянието, дава облекчение. Симптомите на патологиите стават по-редки и по-слабо изразени.

Говежди коластра за лице и тяло

Коластрата е полезна не само за вътрешна употреба на веществото, но и за външна употреба. Ефективно се използва за козметични цели. Маски против стареене и антиоксиданти се приготвят от говежди коластра. Полезните свойства на веществото помагат на стареещата кожа да изглади бръчките, да стане по-еластична и свежа. Коластрата в състава на маските подобрява тена, лекува рани.

Важно! Коластрата в състава на маските се комбинира с естествен мед, ягодови плодове, банан. Продуктът може да бъде подготвен за бъдеща употреба и съхраняван във фризера.
Препоръчително четене:  Защо бананите са полезни?

Увреждане на коластрата и противопоказания

Кравето мляко и коластрата са показани за възрастни и деца. Но в редки случаи вредата може да се крие в индивидуалната непоносимост на продуктите. Също така си струва да се внимава да не се злоупотребява с добавянето на продукта към храната, тъй като нарушаването на абсорбцията на имуноглобулини може да доведе до увреждане на алергичните реакции.

Тайни за приготвяне на коластра от говеда

Коластрата е идеален продукт за приготвяне на десерти. При подготовката трябва да се спазва рецептата. Сладките ястия се пекат във фурната или в бавна печка. Първият вариант се различава от втория по наличието на златистокафява кора.И в двата случая деликатният вкус на десерта и порестата му структура са запазени.

За да се наслаждавате на предимствата на коластрата по-дълго, продуктът се съхранява във фризера. Замразяването е в състояние напълно да запази всичките си ценни вещества и оригиналния вкус.

Рецепта за пудинг на коластра

За да приготвите пудинг от краве коластра във фурната, вземете следните продукти:

 • коластра - 2 литра;
 • пилешки яйца - 3 броя;
 • ванилин - на върха на ножа;
 • гранулирана захар - 1 чаша.

Яйцата се комбинират със захар и се разбиват, като постепенно се излива коластра в същия съд. След разтваряне на сладките зърна течността се излива в подготвена форма за печене. Поставете в гореща (до 200 ° C) фурна за 45 минути.

Готовността се определя с помощта на кибрит, с който ястието се пробива: ако течността не изтече от отвора, тогава пудингът е готов. Десертът се оставя в изключената фурна за половин час, след което се изважда.

Заключение

Ползите и вредите от говедата коластра го правят все по-популярен сред хората, които искат да подобрят здравето си. Коластрата е един от онези продукти, които можете да ядете и да подобрите здравето си. А за тези, които искат да увеличат периода на приемане на този полезен продукт на пазара на биологично активни добавки, има предложения за лекарството Colostrum, направено от концентрирана коластра.

Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна