Защо мухлясалото сирене е полезно и може ли да се яде?

Гурметата от цял ​​свят не могат да си откажат желанието да се насладят на екзотични продукти. Благородно мухлясало сирене се превърна в едно от най-желаните ястия на празничните трапези. Тази статия ще опише подробно произхода на този деликатес, правилата за използването му, а също така ще разгледа ползите и вредите от синьото сирене.

Как се прави синьо сирене и може ли да се яде

Този тип се появи на рафтовете на местните магазини сравнително наскоро, следователно, нашумя за неопитни потребители. Около този продукт все още се въртят митове и заблуди. Основният предразсъдък на потребителите са историите за опасностите от синьото сирене.

Очевидно мухълът върху парче сирене, лежащо в хладилника, ще сигнализира, че никога не трябва да се яде. Специалните сортове със синя, бяла и червена плесен обаче имат специална рецепта за готвене, която произхожда от френските производители на сирене.

Има много начини да се направи такъв продукт, както и неговите разновидности. Тя може да бъде твърда или мека. Някои сортове се приготвят от мазнини (това е предпоставка) краве мляко, за други - овче и козе мляко се взема за основа. Различните техники за готвене се различават в зависимост от цвета на формата. Но едно нещо остава непроменено - продуктът получава своите многоцветни "петна" поради специално професионално третиране със щамове на безвредни пеницилинови гъби.

Видове и имена на сини сирена

Както бе споменато по-рано, начинът на готвене и индивидуалните характеристики зависят от всеки конкретен вид сирене. Подробното им описание е в следващите подраздели.

Със синя плесен

Сиренето на сини плесени се счита за благородно разнообразие от млечни продукти; те могат да се сервират на масата и да се използват като скъп деликатес. След отрязване на парче от такъв продукт, върху среза могат да бъдат намерени множество сини и зелени точки, както и вени. Такъв богато украсен модел се осигурява от метода на готвене:

 1. Млякото се довежда до консистенцията на извара и се излива в специална форма.
 2. След като целият серум е стъклен, формата се освобождава от излишната течност и се втрива със сол.
 3. След това идва етап на въвеждане на щама на гъбичките. Това се прави с игла. Повърхността на продукта се пробива няколко десетки пъти, за да позволи гъбичките да се разпространяват свободно.
 4. След като по-голямата част от работата приключи, извара се поставя в добре проветриво място и се оставя да отлежи.

Най-известните сортове от този сорт са Roquefort, Gorgonzola, Ble de Coss и Fourme d'Amber. Ползите и вредите от синьото сирене ще бъдат обсъдени по-късно.

С бяла плесен

Бялото синьо сирене е най-популярното и разпространено сред гастрономите и обикновените клиенти. Особеността на производството му е следната:

 1. Подобно на предишната версия, млякото се довежда до сирене, поставя се във форма и излишната течност се излива.
 2. След това изварата се изтърква старателно със сол.
 3. В този случай гъбичните щамове не се въвеждат изкуствено. Сиренето „узрява“ само по себе си, обикновено в мазета, където няма достъп до светлина.
 4. Стените в такива помещения са плътно покрити с благородни гъбички, които започват активно да се развиват в млечните продукти.

Популярни бели плесенясали сирена са Бри и Камамбер. Ползите и опасностите от бялото сирене ще бъдат обсъдени по-късно.

Важно! Качественото сирене, което е достигнало пълна зрялост, е изцяло покрито с пухкава бяла плесен, която може да се яде.

С червена плесен

Второто име за този тип са плесенясаните сирена с измита кора. Това се дължи на принципа на неговото приготвяне:

 1. Преди началото на узряването масата на изварата се измива старателно няколко пъти със солен саламура. Това е необходимо, за да не се развиват ненужни "нормални" гъбични култури в млякото.
 2. След обработката щамовете пеницилинови гъби се въвеждат изкуствено в извара.

Видът на сиренето с червена плесен се отличава с цвета на кората - може да варира от ярко оранжево до наситено бордо.

Химичният състав и калоричното съдържание на синьото сирене

Безспорните ползи от плесенните сирена се дължат на техния химичен състав. Те съдържат голямо количество витамини и минерали, необходими на организма. Те също са отличен естествен източник на протеин. Протеинът е от органичен произход, поради което се абсорбира лесно от стомаха, бързо и напълно усвоява се, като се преработва в полезна енергия.

Химичният състав и калоричността на синьото сирене зависи от конкретния вид ферментирал млечен продукт. Средно има около 350 kcal на 100 g деликатес, но това са общи показатели - някои сортове значително надвишават калориите, докато други, напротив, имат по-скромна енергийна стойност.

Полезно ли е синьото сирене за вас?

Сирената с благородна плесен от козе мляко се считат за по-здравословни. Те не са толкова мазни, имат по-малко калории и се усвояват лесно в храносмилателния тракт. Също така, самото козе мляко е естествен източник на фосфор, витамини А и В, желязо и калций.

Въпреки това, всеки вид може да се похвали с богато съдържание на органични протеини. Те бързо насищат тялото, оставяйки ви да се чувствате сити. Също така, техният състав може да се похвали с 9 незаменими аминокиселини, необходими за здравословното функциониране на тялото, например хистидин и валидин. Те са пряко свързани с процеса на регенерация и обновяване на клетките. Мухлясалите сирена често се препоръчват на хора, претърпели операция или сериозно нараняване, тъй като тези аминокиселини допринасят за бързото заздравяване и бързото възстановяване на кожата.

Могат ли бременни и кърмещи жени да ядат плесенясано сирене?

Въпреки впечатляващите си предимства и високото съдържание на полезни микроелементи, по-добре е да не ядете сирене с плесен за бременни и кърмещи жени. Този деликатес е доста специфичен продукт и по време на периоди, когато всички ресурси на тялото са насочени към носене или хранене на дете, той може да причини сложни здравословни нарушения от страна на сърцето, стомаха и черния дроб.

Възможно ли е да давате синьо сирене на деца

Благородните сирена трябва да се третират с необходимото уважение. Те са доста скъпи и това е разбираемо - не е необходимо да се превръщат в ежедневен продукт. Правилното използване на такъв деликатес трябва да бъде като дегустация.

Той е необичаен не само по вкус, но и по биохимични свойства.Поради това е противопоказан не само за бременни и кърмещи майки, но и за деца под юношеска възраст.

Полезни свойства на различните видове синьо сирене

Ползите от сините сирена за човешкото тяло са неоспорими. Сортовете се различават по своята структура, външен вид и полезни свойства. Това се дължи на разликата в съдържанието на различни микроелементи и витамини, както и на разликите в състава.

Рокфор

Рокфор се счита за един от най-често използваните сортове синьо сирене. Ползите от това синьо сирене са следните:

 • е отлична и полезна профилактика и терапия при заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • облекчава възпалението, така че помага в борбата с артрита, подаграта и други заболявания;
 • забавя стареенето и също така стимулира регенерацията на клетките. Рокфор отлично предотвратява бръчките, а също така спира образуването на подкожни мастни натрупвания - целулит;
 • Както всички млечни продукти, това сирене е с високо съдържание на калций. Това има благоприятен ефект върху състоянието на зъбите, костите и ноктите;
 • спомага за попълване на баланса на витамини, минерали и полезни аминокиселини при редовна употреба.
Важно! Полезните свойства на рокфор се определят от процеса на узряване на този сорт. По време на развитието гъбичките създават съединения, които са отговорни за здравето и дълголетието.

Горгонзола

В допълнение към пикантния вкус, Gorgonzola има няколко полезни свойства, които имат важно въздействие върху човешкото благосъстояние и здраве. Съдържа много протеини, лесно смилаеми мазнини и витамини, необходими за нормалния живот. В допълнение, Горгонзола се счита за мощен органичен антиоксидант и неговата плесен активно насърчава храносмилането.

Дор Блу

Dor Blue е скъпо сирене с благородна плесен, което е признато от хиляди ценители на деликатесите. Има специфичен, но приятен вкус и аромат. Текстурата на Dor Blue е нежна и буквално се топи в устата ви. Подобно на други видове сирене, то е с високо съдържание на протеини, микроелементи и витамини. Препоръчва се за употреба от хора, участващи в енергични упражнения, хора с нисък имунитет или пациенти, които наскоро са претърпели травма и операция.

Стилтън

Популярното сирене Стилтън се смята за един от основните деликатеси в Англия. Славата му се подкрепя от множество факти. Например, световните парфюмеристи често използват пикантната миризма на сирене Стилтън за своите шедьоври. Но основната тайна на популярността на този продукт се крие в неговия състав. Stilton съдържа голямо количество полезна аскорбинова киселина, която укрепва имунната система, и холин, който стабилизира количеството холестерол в кръвта.

Можете да научите повече за производството и ползите от това синьо сирене от видеото:

Как да ядем синьо сирене

Както споменахме по-рано, плесенясалото сирене не е ежедневен продукт. Тъй като това е скъп деликатес, трябва да се опита. Сиренето се нарязва на тънки и малки парченца. Има 2 основни правила за използването на благородни сортове синьо сирене:

 1. Продуктът не трябва да се яде с ръце. Парчета сирене се взимат от чинията със сирене с общо устройство и се прехвърлят в лични ястия.
 2. В зависимост от вида сирене се различават и методите на сервиране. Някои сортове трябва да се режат, докато други, поради особеността на тяхната текстура, се режат със специално острие.

Когато дегустирате сирене, не е правилно да се опитвате да вземете най-голямото и красиво парче за себе си. Факт е, че сърцевината на продукта и неговата кора се различават значително по вкус, поради което според етикета е необходимо да се позволи на всички на масата да се насладят на деликатеса.

Мухъл сирене за отслабване

Синьото сирене не се препоръчва за онези, които са скрупулезни по отношение на фигурата си или се опитват да загубят излишни килограми, защото:

 • съдържа голям дял натрий, основното свойство на който е задържането на течности в организма;
 • има висок процент мазнини (до 42% средно);
 • впечатляваща масова част от протеини, поради което сиренето ще бъде трудно да се впише в дневния баланс на KBZhU (kcal на протеини, мазнини и въглехидрати).

Въз основа на тези нюанси е по-добре да се въздържате от ядене на плесенясано сирене, докато отслабвате.

Какво може да се направи от синьо сирене

Благородните сортове синьо сирене могат да се разглеждат като самостоятелен продукт върху чиния със сирене, както и като съставки в салати, супи, пайове и сосове (например за спагети). Може да се сервира и като лека закуска. Например, горещият препечен хляб с плесенясало сирене може да зарадва и най-изтънчените гастрономи, когато се комбинира с ядки, домати, маруля или дори плодове.

Препоръчително четене:  Защо доматите са полезни за организма
Съвет! Сухото червено вино се счита за идеална напитка за ядене на синьо сирене.

Рецепта за домашно синьо сирене

Не се препоръчва да готвите домашно синьо сирене, тъй като при непрофесионални условия съществува голям риск от развитие на нездравословни гъбички, които могат да навредят на организма. Нещо повече, това изисква много време и усилия.

Следващото видео описва подробно процеса на приготвяне на синьо сирене у дома:

Вреди на синьото сирене и противопоказания

Има редица противопоказания, при наличието на които плесенясалото сирене може да причини сериозна вреда на организма:

 1. Хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, например панкреатит, пептична язва и др.
 2. Индивидуална непоносимост към отделни компоненти, особено алергия към пеницилин.
 3. Също така трябва внимателно да спазвате дозировката на деликатеса. При прекомерен ентусиазъм за сирене може да се наблюдава реакция от страна на централната нервна система: повишена възбудимост, впечатлителност и безсъние.
Важно! Заслужава да се отбележи още веднъж фактът, че този продукт е противопоказан за бременни и кърмещи жени, както и деца, тъй като може да причини хранителна инфекция - листериоза.

Избор и съхранение на синьо сирене

Както при всеки продукт, при избора на сирене първото нещо, на което трябва да се обърне внимание, е:

 • дата на производство на деликатеса;
 • срок на годност на синьото сирене;
 • условия за съхранение в затворени и отворени контейнери.

Структурата на висококачественото сирене е мека и ронлива, но при всякакви условия трябва да остане непокътната и да не се разпада в ръцете.

Те купуват сирене на малки порции поради особеностите на съхранението му. Не се препоръчва продуктът да се оставя в хладилник. След употреба разрезът трябва да бъде покрит със сладкарска хартия и да се опитате да не отстранявате деликатеса от фабричната му обвивка.

Заключение

Поради ниската осведоменост на местните купувачи, ползите и вредите от мухъл сирене за мнозина все още остават загадка. Това наистина е доста специфичен продукт, но при правилна употреба, следвайки препоръките и противопоказанията, той ще бъде отлично допълнение към масата за вечеря и няма да има отрицателен ефект върху тялото. Тъй като продажбите се увеличават, повечето предубеждения изчезват и все по-малко хора вярват, че плесенясалото сирене е лошо.

Отзиви

Маринич Евгения, 32 години, Москва
Синьото сирене е любимият ни деликатес! Ям го рядко - около веднъж седмично. Започнах със сирене Бри, но сега не мога да откажа Стилтън и Горгонзола. Харесва ми фактът, че вкусът е различен от всеки друг продукт, който съм опитвал преди. Правя топли закуски от сирене, добавям към спагети и ям малки парченца с вино. Не забелязах никакво негативно влияние. Освен ако не е трудно да спрете и да не изядете целия пакет!
Зайцев Сергей, 24-годишен, Уфа
Първият път, когато ми дадоха вкус на сирене с бяла плесен, когато бях на 18. Тогава все още беше трудно да го взема в Уфа, баба ми го донесе от столицата по случай рождения ми ден. Отначало не оцених възторга на близките, опитах го и забравих.След това, докато узрях, реших да опитам отново - да направя, така да се каже, контролна проба. Сега понякога се отдавам на малки парченца камамбер. Не знам как работи, но след употреба веднага подобрява настроението!
Връзка към основната публикация

Здраве

красотата

Храна